Relații reci între Franța și Germania pe subiectul înarmării Ucrainei. | Parlamentul European inițiază un proces istoric împotriva Comisiei pe subiectul Ungaria.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN | PARIS

Relațiile dintre liderii celor mai mari state membre ale UE, Germania și Franța, sunt mai reci ca niciodată după ce, în ultimele săptămâni, au avut loc mai multe schimburi de replici subtil voalate în privința sprijinului militar pentru Ucraina.
Un motiv special de dispută a devenit vizibil la conferința privind Ucraina de la Paris, unde Macron a menționat posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, propunere respinsă ferm de cancelarul german, care se opune atât furnizării de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, cât și de trupe.

Subiectul va fi abordat la reuniunea forumului franco-germano-polonez din Triunghiul de la Weimar, din care fac parte Scholz, Macron și premierul polonez Donald Tusk (PO, PPE), care va avea loc vineri (15 martie) la Berlin. 

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a crescut foarte mult nevoia de acord între Germania și Franța în materie de apărare", a declarat pentru Euractiv Yann Wernert, cercetător la think tank-ul Jacques Delors Centre, adăugând că "presiunea este mare". "Tusk ar schimba echilibrul compromisurilor și dinamica decizională", a spus Wernert.

De asemenea, el a menționat că o realegere a candidatului la președinția SUA, Donald Trump, în noiembrie, ar putea "să reașeze fundamental cărțile". Cu atitudinea sa izolaționistă, Trump ar putea împinge Germania să se îndepărteze de America și să se apropie de Franța, atenuând îngrijorările francezilor cu privire la concentrarea lui Scholz asupra parteneriatului transatlantic, a spus Wernert. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Parlamentul deschide un proces istoric împotriva Comisiei în legătură cu Ungaria. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a confirmat joi că a cerut serviciilor juridice ale Parlamentului să depună o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene în legătură cu decizia acesteia de a debloca fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria. Parcursul juridic va fi anevoios, deoarece Parlamentul va trebui să construiască un caz solid. Citește mai mult.

PARIS

Ucraina: Macron spune că Franța nu va trece la ofensivă, însă Rusia trebuie să piardă. Comentând declarațiile sale recente privind posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, într-un interviu televizat, că Franța "nu va trece niciodată la ofensivă", dar și-a reiterat obiectivul de a face Rusia să piardă. Citește mai mult.

Definiția juridică a violului, din nou disputată în Franța. Într-o înregistrare video văzută miercuri de AFP, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este în favoarea includerii noțiunii de consimțământ în definiția penală a violului - o răsturnare de situație semnificativă. Franța s-a opus acestei idei într-o directivă UE în februarie. Citește mai mult.

BERLIN

Delegația UE a extremei drepte germane se confruntă cu o revoltă înainte de alegerile europene. Într-o mișcare fără precedent, deputații ieșeni din Parlamentul European ai partidului german de extremă dreapta AfD au ales un nou președinte al delegației, sfidând o cerere directă a conducerii partidului de a nu merge până la capăt. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Planul guvernului danez de prelungire a serviciului militar este "nerealist", spune sindicatul. Recenta propunere a guvernului de a extinde serviciul militar obligatoriu de la patru la 11 luni este "nerealistă", în principal din cauza lipsei de capacitate, a declarat joi presei daneze un sindicat important care reprezintă personalul forțelor armate daneze. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Procurorul UE spune că Grecia obstrucționează ancheta privind accidentul feroviar mortal. Procurorul-șef al UE, Laura Kövesi, a declarat că autoritățile grecești pun obstacole în ancheta sa privind accidentul feroviar de anul trecut, în urma căruia au murit 57 de persoane, în special tineri. Citește mai mult.

ROMA

Majoritatea italiană, divizată în privința celui de-al treilea mandat pentru guvernatorii regionali. Tensiunile cresc în rândul partidelor majoritare din coaliția de guvernare din Italia, după ce o propunere a Lega (ID) a lui Matteo Salvini de a extinde mandatul maxim al guvernatorilor regionali la trei ani nu a reușit să convingă ceilalți parteneri ai coaliției de dreapta - o mișcare care ar putea remodela dinamica puterii în cadrul guvernului și Lega înainte de alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

MADRID

Parlamentul spaniol aprobă legea amnistiei, opoziția de dreapta anunță blocaj în Senat. Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care prevede grațierea separatiștilor catalani care au comis acte ilegale între 2012 și 2023, însă, în condițiile în care textul se îndreaptă acum spre Senat, partidul majoritar în camera superioară, Partidul Popular (PP), de dreapta, a anunțat că va încerca să blocheze procesul. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Opoziția slovacă reia protestele antiguvernamentale pe fondul îngrijorărilor democratice. Protestele antiguvernamentale organizate de partidele de opoziție din Slovacia, care au atras zeci de mii de persoane în ultimele luni, au fost reluate după o pauză de cinci săptămâni, invocând atacurile constante ale guvernului la adresa democrației slovace și a reputației țării. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

România amână adoptarea planului energetic și climatic. Guvernul român nu va adopta Planul național integrat privind energia și schimbările climatice la timp, anume până la 30 iunie, și nici nu va respecta obiectivele UE privind energia regenerabilă, a declarat joi un oficial din cadrul Ministerului Energiei. Citește mai mult.

SOFIA

O companie franceză, pe cale să furnizeze radare noi pentru armata bulgară. Compania franceză de apărare Thales a câștigat probabil licitația pentru a furniza armatei bulgare noi radare de supraveghere 3D pentru 142 de milioane de euro - o scădere de 25% față de prețul de 200 de milioane de euro pe care Thales dorea inițial ca Sofia să îl plătească pentru acestea. Citește mai mult.

AGENDA:

UE:Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, împreună cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, se întâlnesc cu prim-ministrul Groenlandei, Múte I. Bourup Egede, în Nuuk, Groenlanda;

Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, deschide "Conferința pentru primari privind transpunerea "Dealului verde" al UE în acțiuni locale", organizată de Președinția belgiană; Vicepreședintele Margrethe Vestager participă la reuniunea ministerială a G7 privind tehnologia și digitalul, la Trento, Italia;

Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Iliana Ivanova, transmite un mesaj video la "Parteneriatul media: Ziua Stars4Media - pregătiți pentru AI și extindere?", eveniment organizat de Europe MédiaLab și Euractiv; 

Kadri Simson, comisarul pentru energie, participă la o masă rotundă cu Camera de Comerț a SUA și cu reprezentanți ai sectorului privat american, Washington D.C., Statele Unite; are o întâlnire cu secretarul american al energiei, Jennifer Granholm; participă la reuniunea Consiliului UE-SUA pentru energie;

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la conferința de presă de la Europa Experience pe tema "Cel mai recent răspuns al Comisiei la preocupările agricultorilor: reducerea în continuare a sarcinilor administrative și consolidarea echității în lanțul de aprovizionare cu alimente", la Varșovia, Polonia;

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu președintele Parlamentului Suediei, Andres Norlén, și cu reprezentanți ai grupurilor politice; Are o întâlnire și o conferință de presă cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson;

Germania: Cancelarul Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul polonez, Donald Tusk, poartă discuții pe tema Ucrainei; Cancelarul Olaf Scholz îl primește pe președintele Consiliului European, Charles Michel;

Elveția: Briefing de presă al Comisiei internaționale independente de anchetă privind Ucraina;
Rusia: Alegeri prezidențiale.
***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara] 

traducere asistată de DeepL, editată de redactorii Euractiv.ro