Statutul Mayotte, departament de peste mări al Republicii Franceze, este chestionat de extrema dreaptă germană, care invocă o rezoluție a ONU. | Grupul Med-5 critică Pactul UE privind migrația și vrea să se concentreze pe prevenție.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Partidul german de extremă-dreapta AfD chestionează, într-o scrisoare adresată partidul de extremă-dreapta francez Rassemblement National (RN), statutul locuitorilor dintr-o regiune a arhipeleagului, Mayotte, situată între nordul Madagascarului și nordul Mozambicului. Geopolitic, are statut de departament de peste mări al Republicii Franceze, similar cu celelalte departamente ale Franței, fiind astfel o regiune aparținând Uniunii Europene. Uniunea Comoros nu recunoaște această afiliere, la fel, o rezoluție a ONU. Întrebarea AfD a vizat această rezoluție a ONU.

În replică, lidera partidului francez, Marine Le Pen, a spus că AfD ar trebui să se concentreze mai degrabă pe problemele Germaniei. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Ajutorul acordat de Occident Ucrainei: Prea puțin, prea târziu? Ucraina și aliații săi europeni au răsuflat ușurați atunci când Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, amânat de mult timp, într-o rară demonstrație de unitate bipartizană. Dar euforia ar putea fi de scurtă durată, pe fondul disputelor pentru a oferi un sprijin substanțial la timp. Citește mai mult.

Ce urmează pentru reforma pieței energiei electrice din UE. Cele mai recente reforme ale pieței de energie electrică din Uniunea Europeană vor intra în curând în vigoare, dar transformarea dramatică în curs a sistemului de energie electrică înseamnă că aceste reforme ar putea fi doar un element constitutiv al unei revoluții politice mult mai ample. Citește mai mult.

PARIS

Franța, "lovită" de dezinformarea rusă, avertizează ministrul francez al UE. Ministrul francez al UE, Jean-Noël Barrot, a avertizat, într-un interviu acordat sâmbătă publicației Ouest-France, asupra amplorii masive a campaniilor de dezinformare venite din partea Rusiei președintelui Vladimir Putin. Ministrul a atenționat că există un "risc dovedit" ca acestea să influnțeze rezultatele alegerilor europene din iunie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA | MADRID | ATENA | VALLETTA | NICOSIA

Grupul Med-5 critică Pactul UE privind migrația și vrea să se concentreze pe prevenirea fluxurilor. Grupul Med 5, format din cinci țări importante din sudul Europei care suportă cele mai mari presiuni ale migrației ilegale - Italia, Grecia, Cipru, Malta și Spania - a cerut Comisiei Europene să își intensifice eforturile de prevenire a fluxurilor migratorii, criticând în același timp "lipsa de ambiție" a controversatului pact recent al blocului comunitar privind migrația și azilul. Citește mai mult.

MADRID

Coaliția dintre naționaliști și Partidul Socialist va guverna Țara Bascilor. Partidul naționalist moderat PNV și Partidul Socialist Basc (PSOE-EE) vor repeta actuala coaliție de guvernare în Țara Bascilor, după ce alegerile de duminică s-au soldat cu un rezultat de egalitate între PNV și partidul de extremă-stânga EH-Bildu. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia va marca 50 de ani de la Revoluția Garoafelor. Portugalia va marca miercuri cea de-a 50-a aniversare a Revoluției Garoafelor, o lovitură de stat militară care a pus capăt celei mai longevive dictaturi din Europa și celor 13 ani de războaie coloniale în Africa. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA | VILNIUS

Polonezul Duda a influențat poziția lui Trump în privința Ucrainei, susține Nausėda. Este posibil ca președintele polonez Andrzej Duda să fi influențat poziția fostului președinte american Donald Trump cu privire la Ucraina, a declarat omologul său lituanian Gitanas Nausėda, în condițiile în care Congresul este pe cale să adopte un pachet de sprijin de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev. Citește mai mult

PRAGA

Ministrul de externe ceh va reintroduce propunerea de a limita călătoriile în Schengen pentru diplomații ruși. Cehia va propune din nou restricționarea circulației diplomaților ruși în spațiul Schengen, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavský (Pirați, Verzi), ca răspuns la arestarea a doi agenți ruși în Germania, suspectați de spionaj și planificare de atacuri. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria anulează cele mai mari licitații din cadrul Planului de redresare. Bulgaria riscă să piardă 1,2 miliarde de euro din Planul de redresare, după ce a anulat licitațiile pentru reînnoirea trenurilor de la Căile Ferate Bulgare de Stat BDZ. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Un partid pro-rus din România neagă acuzațiile de provocări antiucrainene. Partidul pro-rus românesc AUR neagă acuzațiile potrivit cărora ar putea lansa în curând o campanie de dezinformare cu mesaje antiucrainene. Citește mai mult.

PRISTINA

Ambasada SUA în Kosovo: Referendumul pentru primării s-a desfășurat 'conform cadrului legal', primarii rămân. Ambasada Statelor Unite în Kosovo a declarat că țara și-a respectat obligațiile prin organizarea unui referendum pentru demiterea primarilor de etnie albaneză din patru municipalități din nordul țării cu majoritate sârbă, în ciuda faptului că sârbii au boicotat votul, deși au cerut alegeri de aproximativ un an. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Consiliul Afaceri Externe se reunește pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, Sudan și altele; Președintele Comisiei Ursula von der Leyen îi primește pe Manfred Weber, Iratxe García-Pérez și Valérie Hayer, președinții grupurilor PPE, S&D și Renew Europe din Parlament;

Se întâlnește cu președintele Parlamentului, Roberta Metsola; Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, coprezidează Forumul la nivel înalt UE-Consiliul de cooperare din Golf privind securitatea și cooperarea regională;

Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, se întâlnește cu subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, Jose Fernandez, la Ottawa, Canada;

Participă la deschiderea celei de-a patra sesiuni a Comitetului interguvernamental de negociere;

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, ține un discurs online la primul Forum ucrainean privind biometanul; ia cuvântul la evenimentul de lansare a Coaliției europene pentru finanțarea eficienței energetice "Cooperare în vederea creșterii investițiilor în eficiență energetică";

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, primește pe viceprim-ministrul și ministrul bulgar al finanțelor, Lyudmila Petkova;

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la o misiune la nivel înalt în Shanghai, China;

Sesiunea plenară a Parlamentului European dezbate norme comune care promovează repararea bunurilor, interzicerea pe piața Uniunii a produselor fabricate prin muncă forțată și multe altele.