Partidele extremiste de la Madrid mai cer, de asemenea, ruperea legăturilor cu Israelul. | UE stabilește un plan pentru angajamente de securitate durabile în Ucraina.

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID

Principalele două partide radicale de stânga din Spania, Sumar și Podemos i-au cerut premierului să rupă legăturile cu Israelul și să își retragă promisiunea de a crește bugetul național de apărare la 2% din PIB până în 2029, potrivit angajamentului față de NATO.

În timpul unei dezbateri parlamentare, Iñigo Errejón, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar Sumar i-a cerut premierului Sanchez să suspende angajamentul de a crește bugetul militar al țării.Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Pactul istoric al UE privind migrația trece pe fondul diviziunilor și al temerilor extremei drepte. În pofida tensiunii nervoase până la votul de miercuri după-amiază și a unui acord final care nu a fost pe placul nimănui, pactul UE privind azilul și migrația a trecut în cele din urmă cu o majoritate subțire asupra anumitor părți ale pachetului. Citește mai mult.

UE stabilește un plan pentru angajamente de securitate durabile în Ucraina. UE a elaborat un document-cadru, bazat pe eforturile existente și în curs de desfășurare ale blocului, pentru a oferi Ucrainei angajamente de securitate durabile, potrivit unui proiect al serviciului diplomatic al blocului (SEAE), consultat de Euractiv. Citește mai mult.

Comisia Europeană înregistrează Inițiativa Cetățenilor Europeni pentru a sprijini avortul sigur și accesibil. Comisia Europeană a înregistrat o Inițiativă cetățenească europeană (ICE) pentru avorturi sigure și accesibile. Decizia va permite mișcării "Vocea mea, alegerea mea" să strângă cele un milion de semnături necesare pentru cauza lor. Citește mai mult

Instanța supremă a UE anulează sancțiunile împotriva a doi magnați ruși. O instanță a UE a anulat miercuri sancțiunile impuse la adresa a doi magnați ruși. Citește mai mult.

BERLIN

Germania propune un fond internațional de investiții private pentru a stimula redresarea Ucrainei.
Germania face presiuni asupra partenerilor din UE pentru a înființa un nou fond de investiții care să sprijine investițiile private ale întreprinderilor din Ucraina pentru a contribui la abordarea costurilor enorme ale reconstrucției postbelice, potrivit unui cadru guvernamental adoptat miercuri. Citește mai mult.

PARIS

Guvernul francez introduce un proiect de lege privind moartea asistată.
Guvernul francez a prezentat miercuri proiectul de lege privind moartea asistată, iar ministrul Muncii și Sănătății, Catherine Vautrin, a prezentat detaliile viitoarei legi care va permite pacienților în fază terminală care suferă de boli de lungă durată să decidă să își pună capăt vieții. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Finlandezul Stubb dorește o mai bună structurare a sarcinilor de apărare ale UE și NATO.
Noul președinte al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat miercuri că dorește o distincție clară între UE și NATO în materie de apărare, cu politica industrială și fondurile pe de o parte, iar planificarea militară și contracararea amenințărilor pe de altă parte. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Oxford Economics critică sistemul de impozitare "Super Bonus" din Italia.
Schema de impozitare "Super Bonus" din Italia, introdusă de al doilea guvern Conte pentru a atenua efectele pandemiei prin introducerea unor deduceri fiscale ridicate pentru proprietarii de locuințe care își renovează durabil locuințele, este "probabil cea mai proastă măsură de politică fiscală implementată în țară în ultimul deceniu", a declarat observatorul britanic Oxford Economics într-un raport recent. Citește mai mult.

MADRID

Separatiștii de extremă-stânga și conservatorii conduc în sondajele oficiale în cursa electorală strânsă din Țara Bascilor.
Formațiunea de extremă-stânga și separatistă EH Bildu devansează în sondaje alte partide, dar rămâne foarte aproape de PNV, conservator-naționalist, înaintea alegerilor din Țara Bascilor din 21 aprilie, se arată într-un sondaj al Centrului de Stat pentru Cercetare Sociologică (CIS) publicat miercuri. Citește mai mult.

ATENA

Acordul UE privind migrația, "istoric" pentru guvernul grec, "solidaritate" financiară pentru opoziție.
Mult-așteptatul acord al UE privind migrația, care a fost parafat miercuri de Parlamentul European, a provocat sentimente amestecate în Grecia, o țară aflată în prima linie. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Tusk promite să 'protejeze' Polonia împotriva relocării migranților de către UE.
Premierul Donald Tusk a declarat miercuri că guvernul său va "proteja" Polonia împotriva sistemului de relocare a migranților din Uniunea Europeană, în contextul în care blocul comunitar a adoptat o revizuire majoră a normelor sale privind azilul. Citește mai mult.

Extrema dreaptă poloneză începe campania electorală cu cererea Polexit.
Liderii polonezi de extremă dreapta își lansează campania electorală europeană prin înființarea unor partide care doresc ca Polonia să părăsească Uniunea Europeană, unul dintre acestea fiind fondat de fostul europarlamentar Stanisław Żółtek. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria a rămas fără ombudsman pe fondul crizei politice.
Cetățenii bulgari au rămas fără un ombudsman național care să le protejeze drepturile și libertățile, după demisia de miercuri a titularului Diana Kovatchev, în timp ce criza politică din țară continuă. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Secretarul general adjunct al NATO conduce în ultimul sondaj de opinie pentru prezidențialele din România.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar câștiga în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, programate pentru septembrie 2024, potrivit unui sondaj INSCOP publicat miercuri, care reia sondajele anterioare care îl dădeau pe Geoană în frunte. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

  • UE: Eurogrupul se reunește pentru a discuta despre evoluția cursului de schimb și a inflației, performanțele comerciale și riscurile de fragmentare a comerțului și altele;
  • Reuniunea informală a miniștrilor telecomunicațiilor ar trebui să se concentreze pe responsabilitatea utilizatorilor online, pe nevoile Europei în materie de infrastructură digitală și altele;
  • Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, împreună cu ministrul-președinte al statului liber Bavaria, Markus Söder, vizitează reactorul de fuziune nucleară al Institutului Max Planck pentru fizica plasmei; prim-ministru (Taoiseach) al Irlandei, Simon Harris;
  • Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la Consiliul guvernatorilor BCE;
  • Vicepreședintele Maroš Šefčovič rostește un discurs principal în cadrul evenimentului la nivel înalt intitulat "Powering Tomorrow, Inspiring Today: Energia nucleară 2.0", organizat de EDF, Fortum, Vattenfall și Euractiv; ține un discurs de deschidere la conferința Cleantech a Fondului european pentru inovare: "Driving Dustainable Innovation";
  • Vicepreședinta Margrethe Vestager participă la dialogul la nivel înalt privind politica de concurență în domeniul tehnologiei, la Washington D.C., Statele Unite; se întâlnește cu președintele Comisiei Federale pentru Comerț, Lina Khan; are o întrevedere cu procurorul general adjunct al SUA, Jonathan Kanter;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și directorul general al OIM, Gilbert Houngbo, se întâlnesc cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Mihai Popsoi;
  • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă la Forumul Global Gateway Education;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la reuniunea Intergrupului pentru drepturile copilului în cazul abuzurilor sexuale asupra copiilor, la Parlament;
  • Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, susține un discurs principal în cadrul conferinței la nivel înalt "Despre necesitatea unei noi directive privind serviciile poștale", organizată de Președinția belgiană.
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Olivia Gyapong, Sofia Mandilara; corespondență de la București: Cătălina Mihai]