The Capitals EURACTIV vă oferă cele mai recente știri din toată Europa, prin relatările rețelei media EURACTIV.

Ediția din 4 mai este susținută de TetraPak

Având în vedere că se prevede o creștere a cantității de deșeuri, la nivel mondial, cu 70% până în 2050, cea mai bună soluție pentru viitor este reciclarea și reutilizarea materialelor. Scopul nostru este sprijinirea tuturor celor implicați în procesul economiei circulare pentru a spori capacitatea de reciclare a cartoanelor și a produselor pe bază de hârtie și pentru a crea piețe pentru materialele reciclate. Află mai multe despre acest proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals: 

ROMA

Partidul lui Matteo Salvini (Liga), care în prezent face parte din grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European alături de partidul lui Marine Le Pen, dorește să se apropie de Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, relatează presa italiană. Citește mai mult.

RAPORT SPECIAL UE

Listele lungi de așteptare îngreunează progresul Italiei în tratamentul mielomului multiplu. În ciuda progreselor înregistrate în domeniul medicamentelor inovatoare pentru tratarea mielomului multiplu din Italia, pacienții avertizează că listele lungi de așteptare din instituțiile de sănătate publică încă reprezintă un obstacol sever. Citește mai mult.

INSTITUȚII UE

Partidul Reînnoim Europa caută o cale de ieșire din conflictul franco-german cu privire la normele UE privind datoriile. Grupul Renew din Parlamentul European va conveni asupra unei poziții comune cu privire la normele UE privind datoriile, însă negocierile se dovedesc a fi dificile, delegațiile franceză și germană fiind în dezacord cu privire la cât de flexibile ar trebui să fie regulile. Citește mai mult.

ONG-urile avertizează că legea UE privind agenții străini ar putea "reduce la tăcere vocile critice". Într-o scrisoare adresată miercuri, 3 mai, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupurile societății civile au cerut Comisiei Europene să nu propună noi norme care ar obliga ONG-urile să dezvăluie dacă finanțarea lor provine din afara UE. Citește mai mult.

BERLIN

Coaliția germană de guvernare se gândește la subvenționarea energiei electrice pentru industriile mari consumatoare de energie. Coaliția tripartită din Germania discută dacă prețurile la electricitate pentru industriile care consumă multă energie ar trebui subvenționate pentru a împiedica companiile să își mute producția în străinătate. Citește mai mult.

PARIS

Ministrul francez al sănătății dorește interzicerea țigărilor electronice de unică folosință. Puff-urile, țigările electronice de unică folosință, foarte populare în rândul tinerilor, ar trebui interzise, a declarat miercuri ministrul francez al sănătății, François Braun, la postul de radio France Inter, adăugând că acestea reprezintă pentru mulți o poartă de acces la fumat. Citește mai departe.

VIENA

Sondaj: Cei mai mulți dintre austrieci se opun aderării la NATO. Majoritatea austriecilor este în favoarea unei politici de securitate mai intense a UE, dar respinge aderarea la NATO, potrivit unui sondaj recent realizat de Societatea Austriacă pentru Politică Europeană (ÖGfE). Citește mai mult.

HAGA

Țările de Jos vizează rolul de lider în aprofundarea securității UE în cadrul NATO. UE este în urmă în ceea ce privește cooperarea în materie de securitate și apărare, dar Olanda dorește să preia conducerea în ceea ce privește promovarea unei abordări mai proactive și mai autonome în aceste chestiuni, a declarat miercuri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren (D66/Renew Europe), într-un discurs susținut la Maastricht. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA 

Oficiali din Australia și Marea Britanie vizitează portul care va găzdui viitoarele submarine nucleare. Șantierul naval în care vor fi construite viitoarele submarine nucleare AUKUS pentru Royal Navy a fost vizitat miercuri de premierul australian Anthony Albanese și de secretarul britanic al apărării Ben Wallace. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

VILNIUS

Vilnius critică sentința pronunțată de tribunalul din Minsk pentru bloggerul și activistul belarus Raman Pratasevich. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a condamnat decizia tribunalului din Minsk care l-a condamnat pe bloggerul și activistul belarus Raman Pratasevich la opt ani de închisoare. Citește mai mult.

HELSINKI

Locul Ucrainei este "în NATO", afirmă viitorul premier finlandez. Locul Ucrainei este în NATO și, de asemenea, în UE, a declarat presei premierul finlandez ales, Petteri Orpo, după vizita surpriză de miercuri a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy la Helsinki. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Guvernul grec califică organizația Reporteri Fără Frontiere drept 'nesigură'. Guvernul conservator al Greciei (PPE) a atacat miercuri din nou Reporteri fără frontiere (RSF), catalogându-i drept "nesiguri" după publicarea unui raport care plasează Grecia, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc în topul celor mai slabe țări din UE în ceea ce privește libertatea presei. Citește mai mult.

MADRID

Sondaj: Neînțelegerile interne ale stângii deschid calea pentru victoria dreptei spaniole. Disputele amare și fracturile interne din tabăra stângii din Spania ar putea spori șansele de victorie ale partidului de centru-dreapta Partido Popular (PP/PPE) și ale partidului de extremă-dreapta VOX la alegerile generale de la jumătatea lunii decembrie, potrivit rezultatelor unui nou sondaj publicat miercuri. Citește mai mult.

VISEGRAD

VARȘOVIA

Rusia amenință să rupă legăturile diplomatice cu Polonia din cauza confiscării unei clădiri în care funcționa o școală rusească. Confiscarea de săptămâna trecută a clădirii unui liceu rusesc din capitala poloneză a provocat tensiuni, ambasadorul rus în Polonia neexcluzând posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Varșovia. Citește mai departe.

PRAGA

Pachetul de consolidare a bugetului ceh va fi prezentat în curând. Guvernul este așteptat să prezinte la jumătatea lunii mai un pachet de consolidare, care se va concentra pe creșteri de taxe și economii din partea statului, pe fondul deficitului bugetar ridicat al țării. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria va ridica interdicția asupra importurilor din Ucraina. Interdicția națională impusă de Bulgaria asupra anumitor mărfuri provenite din Ucraina va fi ridicată odată cu intrarea în vigoare a măsurilor de stabilizare a pieței UE convenite la sfârșitul lunii aprilie, a anunțat miercuri serviciul de presă al cabinetului. Citește mai departe.

LJUBLJANA 

Pensionarii sloveni organizează al patrulea miting pentru a cere noi alegeri. Presiunea asupra guvernului nu încetează, deoarece pensionarii au organizat miercuri, la Ljubljana, cel de-al patrulea miting lunar, cerând pensii mai mari și demisia guvernului. Citește mai mult.

BELGRAD

Trei zile de doliu în Serbia în urma tragediei de la școală. Guvernul sârb a anunțat trei zile de doliu oficial în urma tragicului eveniment petrecut într-o școală din Belgrad unde un băiat de 14 ani a deschis focul și a ucis nouă persoane și a rănit alte șapte. Citește mai mult.

PRIȘTINA

UE critică concedierea de către Kosovo a echipei asociației sârbe a municipalităților. Demiterea echipei de conducere a Asociației municipalităților cu majoritate sârbă de către prim-ministrul kosovar Albin Kurti, la doar o zi după cea mai recentă reuniune la nivel înalt cu Serbia, susținută de UE la Bruxelles, a stârnit critici din partea UE. Citește mai mult.

TIRANA

Albania se luptă cu egalitatea de gen acasă, la locul de muncă și în politică. Femeile albaneze își petrec 25 de ani din viață crescând copii și desfășurând activități neremunerate, cum ar fi îngrijirea membrilor familiei și efectuarea treburilor casnice, potrivit unor noi date ale Băncii Mondiale. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Consiliul Afaceri Externe, în configurația sa "Dezvoltare", se reunește pentru a discuta despre reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, situația actuală din Ucraina, Sudan și altele;
  • Reuniunea informală a miniștrilor sănătății se reunește pentru a discuta despre pregătirea pentru situații de criză și accesul în condiții de siguranță la medicamente, asigurarea accesului la medicamente inovatoare și consacrate și altele;
  • Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la Forumul economic de la Bruxelles 2023 - Afaceri economice și financiare;
  • Vicepreședintele Frans Timmermans îl primește pe ambasadorul Faruk Kaymakci al Turciei;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la "Forumul privind Ucraina: Consolidarea rezilienței pentru viitor";
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, ține un discurs de deschidere cu privire la "Viitorul agriculturii europene: Sustenabilitate, suficiență, securitate", în cadrul conferinței "Starea Uniunii" organizată de Institutul Universitar European, în Italia;
  • BCE organizează o conferință de presă privind decizia de politică monetară a zonei euro;
  • Marea Britanie: Au loc alegeri locale;
  • Ucraina: Responsabilul parlamentar pentru drepturile omului privind crimele de război, Dmytro Loubineț, susține o conferință de presă;
  • Etiopia: Cancelarul german Olaf Scholz în vizită oficială;

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]