Reglementarile la nivel european privind societatile comerciale precum si principalele puncte ale Planului de Actiune al Comisiei Europene privind modernizarea dreptului societatilor comerciale.

1. In prezent, la nivel european, urmatoarele reglementari privind societatile comerciale sunt in vigoare (linkurile sunt catre traduceri in limba romana ale reglementarilor, realizate sau revizuite de catre IER, in format .pdf):

DIRECTIVE

DIRECTIVA 2006/68/CE
A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 6 septembrie 2006 de modificare a Directivei 77/91/CEE a Consiliului in ceea ce priveste constituirea societatilor comerciale pe actiuni si mentinerea si modificarea capitalului acestora (Text cu relevanta pentru SEE)

DIRECTIVA 2005/56/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 26 octombrie 2005 privind fuziunile transfrontaliere ale societatilor pe actiuni (Text cu relevanta pentru SEE)

DIRECTIVA 2004/25/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 21 aprilie 2004 privind ofertele publice de cumparare (Text cu relevanta pentru SEE)

DIRECTIVA 2003/58/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 15 iulie 2003 de modificare a Directivei 68/151/CEE a Consiliului in ceea ce priveste obligatiile de publicitate ale anumitor tipuri de societati
DIRECTIVA CONSILIULUI 2001/86/CE din 8 octombrie 2001 de completare a statutului societatii europene in ceea ce priveste implicarea lucratorilor

A DOUASPREZECEA DIRECTIVA A CONSILIULUI 89/667/CEE din 21 decembrie 1989, in materie de drept al societatilor comerciale, privind societatile cu raspundere limitata cu asociat unic (89/667/CEE)

A UNSPREZECEA DIRECTIVA A CONSILIULUI din 21 decembrie 1989 privind publicitatea sucursalelor infiintate intr-un stat membru de anumite tipuri de societati care intra sub incidenta dreptului unui alt stat (89/666/CEE)

A OPTA DIRECTIVA A CONSILIULUI din 10 aprilie 1984, in temeiul art. 54 alin. (3) lit. (g) din Tratatul CEE, privind autorizarea persoanelor responsabile de controlul legal al documentelor contabile (84/253/CEE)

A saptea Directiva 83/349/CEE din 13 iunie 1983, in temeiul art. 54 alin. (3) lit. (g) din Tratat, privind conturile consolidate

A SASEA DIRECTIVA A CONSILIULUI din 17 decembrie 1982, in temeiul art. 54 alin. (3) lit. (g) din Tratat, privind divizarea societatilor anonime (82/891/CEE)

A patra Directiva a Consiliului 78/660/CEE din 25 iulie 1978, in temeiul art. 54 alin. (3) lit. (g) din Tratat, privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societati

A TREIA DIRECTIVA A CONSILIULUI 78/855/CEE din 9 octombrie 1978, in temeiul art. 54 alin. (3) lit. (g) din Tratat, privind fuziunile societatilor anonime (78/855/CEE)

A DOUA DIRECTIVA A CONSILIULUI 77/91/CEE din 13 decembrie 1976 de coordonare, in vederea echivalarii, a garantiilor impuse societatilor in statele membre, in sensul art. 58 al doilea paragraf din Tratat, pentru protejarea intereselor asociatilor sau tertilor, in ceea ce priveste constituirea societatilor anonime si mentinerea si modificarea capitalului acestora (77/91/CEE)

PRIMA DIRECTIVA A CONSILIULUI 68/151/CEE din 9 martie 1968 de coordonare, in vederea echivalarii, a garantiilor impuse societatilor in statele membre, in sensul art. 58 al doilea paragraf din Tratat, pentru protejarea intereselor asociatilor sau tertilor

REGULAMENTE

REGULAMENTUL CONSILIULUI (CE) nr. 2157/2001 din 8 octombrie 2001 privind statutul societatii europene (SE)
REGULAMENTUL CONSILIULUI (CEE) nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind Gruparea Europeana de Interes Economic (GEIE)

La momentul negocierilor de aderare, Romania si-a asumat transpunerea legislatiei europene in vigoare la acel moment pana la data de 31 decembrie 2004, si nu a cerut perioada de tranzitie sau derogari.

2. Armonizarea reglementarilor cu privire la dreptul societatilor comerciale si al guvernarii corporative, precum si a celor privind contabilitatea si auditul, este esentiala pentru crearea Pietei Unice pentru Servicii Financiare si Produse.

 

In domenile dreptului societatilor comerciale si al guvernarii corporative, obiectivele armonizarii includ: asigurarea unei protectii echivalente pentru actionari si pentru celelalte parti care au un interes in companie, asigurarea dreptului la libertatea de stabilire a companiilor oriunde in Uniunea Europeana; promovarea cooperarii transfrontaliere intre companii din diferite state membre si stimularea discutiilor intre statele membre cu privire la modernizarea dreptului societatilor comerciale si a guvernarii corporative.

 

Modernizarea dreptului societatilor comerciale face obiectul unui Plan de actiune al Comisiei Europene inca din anul 2003. Motivele pe baza carora Comisia Europeana si-a fundamentat acest plan sunt: evolutia ascendenta a operatiunilor transfrontaliere in cadrul Pietei Unice, integrarea continua a pietelor europene de capital, dezvoltarea rapida a domeniului IT&C, extindrea UE si efectele daunatoare pe care le-au avut scandalurile financiare din acea perioada.

Planul de actiune este prioritizat pe termen scurt (2003-2005), pe termen mediu (2006-2008) si pe termen lung (2009-) si indica tipurile de instrumente de reglementare care ar trebui folosite pentru fiecare propunere, cu o planificare aproximativa a timpului.

 

Planul de actiune se bazeaza pe un set cuprinzator de propuneri legislative si non – legislative, cu urmatoarele tematici:

 

A. Guvernare corporativa
* Introducerea unei declaratii anuale de guvernare corporativa
* Dezvoltarea cadrului legislativ privind exercitarea de catre actionari a anumitor drepturi, ca, de exemplu : sa puna intrebari, sa voteze in absenta, sa participe la adunari generale utilizand metode electronice
* Adoptarea unei Recomandari care sa promoveze rolul unor directori non-executivi sau de monitorizare independenti
* Crearea unui Forum European de Guvernare Corporativa care sa incurajeze coordonarea si convergenta codurilor nationale si a modalitatilor de aplicare si de monitorizare
* Alte initiative propuse de Comisia Europeana includ: o mai buna informare asupra rolului jucat de institutiile de investitii asupra guvernarii corporative; consolidarea efectului principiului de proportionalitate intre capital si control; acordarea posibilitatii companiilor listate sa aleaga intre structurile de conducere mono sau duale si cresterea reponsabilitatilor directorilor pentru declaratiile financiare si cele non-financiare esentiale.

 

B. Mentinerea si modificarea capitalului
Comisia Europeana considera ca simplificarea Directivei A doua privind  dreptul societatilor comerciale din 1976, privind crearea societatilor pe actiuni si mentinerea sau modificarea capitalului acestora, va promova eficienta in afaceri si competitivitatea fara sa reduca protectia actionarilor si a creditorilor

C. Grupuri si piramide
Grupurile de companii, care sunt cele mai frecvente forme de organizare in majoritatea statelor membre, sunt o metoda legitima de a face afaceri, dar pot prezenta riscuri pentru actionari si credtori. O crestere a transparentei poate minimiza aceste riscuri. Initiativele care au ca tinta informatia publica despre grupurile de companii sunt prioritati pe termen scurt.

 

D. Restructurarea corporativa si Mobilitatea
Deoarece companiile europene trebuie sa poata face afaceri transfrontaliere mai usor, Comisia Europeana a prevazut in Planul sau de actiune o noua propunere pentru A 10-a Directiva privind dreptul societatilor comerciale care faciliteaza fuziunile intre companiile din diverse state membre precum si a noua propunere pentru A 14-a Directiva privind transferul centrului de activitate si/sau al sediului juridic al unei companiii. Planul de Actiune cuprinde de asemenea simplificarea unor cerinte din A 3-a Directiva (fuziuni nationale), si A 6-a Directiva (divizii nationale), precum si introducerea dreptului de squeeze-out si sell-out pentru societatile pe actiuni.

Comisia Europeana, Institutul European din Romania

Sorana Ionescu, sorana.ester@ccib.ro 

Sursa: Eu-Ro Jurnal CCIB