Start-up in domeniul comertului electronic, website-uri de informare dar si mici firme de productie sau servicii, sunt cateva din domeniile de interes, enuntate de studentii la ASE, in vederea accesarii fondurilor structurale.

Aproximativ 30 de studenti din cadrul Academiei de Studii Economice au participat la sectiunea dedicata fondurilor structurale din cadrul proiectului “ABM Days” al asociatiei “Business Organization for Students”.

Discutia dintre acestia si consultantii specializati in finantari europene s-a axat pe posibilitatea accesarii Programelor Operationale prin mici afaceri in diferite domenii.

Studentii s-au aratat interesati de diferite initiative in domeniul IT&C, mai ales Internet, precum firme de comert electronic, website-uri de informare sau proiecte de cercetare in e-learning. Intr-o masura mai redusa, activitatile productive si serviciile de consultanta s-au dovedit si ele atractive pentru tineri.


Dragos Pislaru, General Manager la GEA Strategy and Consulting a explicat cateva aspecte esentiale legate de respectarea regulilor ajutorului de stat si alte reglementari importante pentru firmele care doresc sa obtina o finantare.

Ciprian Nicolae, consultant la compania ConsTrain a enumerat posibilitatile, directe sau indirecte ale studentilor, de a “folosi” finantarile europene, pornind de la intrebarea: “In afara de proiecte, ce altceva pot face?” Iata si raspunsurile oferite de ConsTrain:

1.Participarea in proiecte facute de alte organizatii
• Ca membru in echipa de proiect
• Ca furnizor de bunuri / prestator de servicii / executant de lucrari

2. Implicarea in activitati de consultanta
• Scriere de proiecte
• Management financiar
• Proceduri de achizitii publice

Ioana Morovan
EurActiv.ro