Zsolt Nagy este acuzat de asociere si sprijinire a unui grup de crima organizata cu caracter transnational Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de suspendare din functie a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, urmarit penal in asa numitul "Dosar al Privatizarilor". Tot luni Zsolt Nagy este audiat din nou in dosarul in care procurorii il acuza de asociere si sprijinire a unui grup de crima organizata cu caracter transnational.

Foto: Rompres, preluata de HotNews.ro

Concret, procurorii il acuza pe ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy ca ar fi furnizat informatii confidentiale despre o serie de licitatii organizate de minister pentru consultanta sau privatizarea unor societati intre care Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom. Informatiile au ajuns la reteaua condusa de bulgarul Stamen Stancev - acuzat de spionaj economic si concurenta neloiala in acelasi dosar. 

 
Stamen Stancev - acuzat de spionaj economic si concurenta neloiala in acelasi dosar cu Zsolt Nagy

Urmarit din mai 2005 de serviciile romane de informatii, cetateanul bulgar Stamen Stancev a admis ca i-ar fi platit ministrului Nagy o vacanta in Bulgaria si i-ar fi oferit un telefon mobil. La schimb, ministrul i-ar fi facilitat accesul la informatii confidentiale prin intermediul lui Mihai Radu Donciu, fostul sau consilier acuzat de procurori de tradare. La sfarsitul lunii trecute, cand i-au fost comunicate acuzatiile, ministrul Nagy a declarat ca nu se teme pentru ca ar fi nevinovat. Tot atunci el se arata increzator ca presedintele Basescu nu il va suspenda, deoarece, la inceputul anului, comisia speciala de ancheta a presedintiei l-a gasit nevinovat.

UDMR se considera perescutat politic

Deocamdata ministrul nu a putut fi contactat. in urma nu cu mult insa conducerea UDMR s-a plans ca mai multi demnitari maghiari ar fi persecutati politic de catre Parchetul General si DNA. in vizorul procurorilor se afla mai multi lideri, parlamentari si guvernanti UDMR, o parte nominalizati de catre presedintele Traian Basescu pe lista asa numitilor oligarhi. De altfel tot seful statului l-a acuzat pe liderul UDMR, Bela Marko, ca ar fi intervenit pe langa el pentru a-i cere sa ia masuri in apararea ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy. Bela Marko a negat. Tot el a admis, pe de alta parte, ca i-a cerut premierului Tariceanu sa se solidarizeze cu demnitarii UDMR in fata procurorilor, impotriva carora a depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii si la mai multe organisme europene.

Sursa:BBC
 


Vacanta misterioasa a ministrului


Presedintele Traian Basescu l-a suspendat ieri din functie pe ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsolt Nagy, dupa inceperea urmaririi penale in cazul demnitarului UDMR. Decizia de suspendare a fost luata in aceeasi zi in care ministrul a fost audiat, pentru a doua oara, de catre procurorii din cadrul Parchetului General.Nagy s-a prezentat la audieri in jurul orei 13.00 si, timp de aproape o ora si jumatate, a citit documentele care stau la baza acuzarii sale pentru comiterea infractiunii de sprijinire a unui grup de crima organizata transnationala. Referindu-se la suspendarea sa din functia de ministru, Nagy a declarat ca decizia este politica si a fost luata „dupa momentul referendumului, cand UDMR a anuntat ca nu va sprijini motiunea de cenzura, deci ca nu se poate realiza obiectivul de daramare a guvernului cu sprijinul UDMR”.

Acuzatii

Ministrul Zsolt Nagy a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru asociere si sprijinire a grupului de crima organizata condus de spionul bulgar Stamen Stantchev. Din inregistrarile telefonice, anexate la dosarul in care inaltul demnitar este cercetat, reiese, printre altele, ca Stantchev i-ar fi „aranjat” acestuia, in perioada 16-20 august 2006, o scurta vacanta pe litoralul bulgaresc. Mai mult, spionul a afirmat ca ministrul si-a petrecut miniconcediul pe banii lui. Procedurile legale privind urmarirea penala au fost declansate in urma cererii din 20 martie, adresate de Basescu ministrului justitiei de la acea vreme, Monica Macovei. Decizia presedintelui se baza pe raportul Comisei speciale de la Cotroceni, sesizata de Parchetul General cu privire la Nagy in decembrie 2006. Pe 4 mai, presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, era informat de procurorul general Laura Codruta Kovesi ca in cazul ministrului UDMR a fost inceputa urmarirea penala.

Articol complet in Evenimentul Zilei


Nagy: Suspendarea mea este o razbunare politica

Zsolt NagyMinistrul suspendat al comunicatiilor Zsolt Nagy a sustinut azi, la iesirea din Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, ca suspendarea sa din functie este un gest de razbunare fata de UDMR pentru ca nu a sprijinit motiunea de cenzura a PD. "Este o decizie politica luata dupa momentul referendumului, pentru ca UDMR a anuntat ca nu va sustine motiunea de cenzura a PD. Este evident o razbunare, pentru ca nu se poate realiza obiectivul PD de a darama Guvernul cu sprijinul UDMR", a declarat Nagy referindu-se la suspendarea sa din functie prin decretul semnat azi de presedintele Traian Basescu. El a mai adaugat ca nu a primit inca o hartie oficiala in acest sens. Audierea lui Nagy a durat aproximativ o ora si jumatate, timp in care, dupa cum a declarat, le-a cerut procurorilor sa-i spuna care sunt faptele pentru care este acuzat in dosarul privatizarilor si a studiat materialul in baza caruia s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa. "Nu e vorba de nici o fapta comisa de mine, e vorba de convorbirile altor persoane", a sustinut Nagy.

Articol complet in Adevarul