Daca vrei reduceri la roaming, nu uita sa optezi in mod expres pentru eurotarifele la roaming, la sfarsitul verii! Reducerea nu se activeaza 'de la sine', iar daca te-au tentat alte oferte, intre timp, nu lasa lucrurile asa: 'eurotariful' e si mai ieftin.

Foto: T-Mobile

Clientii care vor avea la sfarsitul verii o optiune de roaming deja activata si nu isi vor exprima explicit optiunea pentru trecerea la 'eurotarife', vor continua sa plateasca mai mult pentru convorbirile din afara tarii. Pe acest lucru mizeaza operatorii GSM din Romania printr-o serie de oferte lansate de pe acum. Atractive, acestea ii pot face pe clienti sa uite de reducerile si mai mari, obligatorii la nivel european, cu conditia ca utiliazatorul sa le ceara.

Dupa ce Parlamentul si apoi Consiliul European au fost de acord cu reducerea tarifelor de roaming in interiorul UE, filialele din Romania ale Vodafone si Orange au inceput campanii de popularizare a serviciilor de roaming pe care le ofera pe teritoriul Europei si chiar au lansat oferte noi. Scopul? Daca un client are un plan tarifar special pentru roaming si omite sa isi exprime optiunea explicita pentru trecerea la eurotarife intr-o anumita perioada, acesta va continua sa fie taxat mai mult decat cei care vor fi trecuti automat la noile tarife impuse de UE.

Dupa intrarea in vigoare a reglementarilor europene in materie de roaming, clientii companiilor GSM vor putea alege timp de doua sau trei luni daca opteaza pentru noile eurotarife sau raman fideli vechiului contract. Daca au deja un abonament care sa implice tarife preferentiale pentru roaming, clientii NU vor fi trecuti in mod automat la Eurotarif.

Dupa patru runde dificile de negocieri cu Consiliul, Parlamentul a ajuns, la 15 mai, la un compromis privind reducerea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Parlamentul European a adoptat apoi, pe 23 mai, reglementarea privind reducerea tarifelor de roaming. Pe 7 iunie si Consiliul European s-a declarat de acord cu propunerea Comisiei. 'Eurotarifele' ar urma sa intre in vigoare la sfarsitul acestei veri.

In primul an de aplicare a reglementarilor referitoare la 'eurotarife', pretul maxim platit de clienti va fi stabilit la 49 de eurocenti pe minut pentru efectuarea de apeluri in strainatate, respectiv 24 de eurocenti pentru primirea apelurilor. 'Eurotarifele' sunt programate sa scada in fiecare an: de la 49 la 46 si apoi la 43 de eurocenti pentru apelurile initiate si de la 24, la 22 si la 19 eurocenti pentru cele primite.

Cei doi mari operatori GSM din Romania ar putea sa-si limiteze pierderile generate de trecerea la eurotarife, daca ar reusi sa convinga cati mai multi clienti sa adopte un plan tarifar cu tarife preferentiale pentru roaming iar acesti clienti ar neglija trecerea la eurotarife in termenul stabilit.

Orange Romania a lansat pe 21 mai o oferta speciala, cu tarife de roaming mai mici pentru cei care calatoresc in Europa. Pentru cei care au cartele preplatite, noua optiune Advantage ofera o reducere a tarifelor de roaming in 20 de retele din Europa. De exemplu, odata activata optiunea Advantage, tariful pentru un apel catre Romania scade pana la 0.69 EUR/min, cu pana la 67% fata de tarifele vechi.

Clientilor Orange cu abonament care activeaza noua optiune Roaming Europe le sunt oferite tarife cu pana la 44% mai mici fata de tarifele standard in tarile europene. Clientii sunt stimulati, prin avantaje suplimentare, sa activeze optiunea pana la 31 august.

Intrebat de EurActiv.ro daca este vorba de o strategie pe care Orange a adoptat-o pentru a-si limita eventualele pierderi, Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania, a declarat: "Prin aceste oferte, dorim ca utilizatorii nostri sa beneficieze de tarife reduse de roaming inca inainte de reglementare. Orange Romania va respecta prevederile deciziei U.E. si va avea in vedere in continuare interesul clientilor sai. Astfel, in cazul in care vom putea oferi clientilor nostri conditii mai bune de roaming decat cele prevazute in Decizie, vom face acest lucru."

Noua oferta a Orange Romania pentru abonati propune tarife de roaming cuprinse intre 0,52 si 1,06 euro pe minut pentru apelurile in Europa.

Incepand cu 16 iunie 2007, clientii Vodafone Passport (optiune de roaming speciala pentru Europa) beneficiaza de o taxa de conectare pentru fiecare apel de 0,99 USD (fara TVA), redusa de la 1,20 USD (fara TVA). In stabilirea costului unei convorbiri, la aceasta taxa pentru fiecare apel din roaming se adauga tarifele standard pe minut din tara. Astfel, costul mediu al unui minut din roaming scade cu cat convorbirea dureaza mai mult, putand ajunge chiar sub nivelul eurotarifelor, dar fiind peste tarife in cazul convorbirilor cu durata redusa.

Ca si in cazul ofertelor Orange, Vodafone Passport este o optiune de roaming care poate fi activata gratuit, stimuland si in acest mod clientii sa opteze pentru un plan tarifar care sa implice o optiune de roaming.

Asociatia operatorilor GSM (GSMA), din care fac parte Orange si Vodafone, ceruse ca limitele de pret sa fie stabilite la 65 de eurocenti, respectiv 35 de eurocenti.

O analiza a GSMA pentru 25 din tarile UE sustine ca, in conditiile introducerii noilor tarife, costurile a 25% din traficul GSM in regim de roaming ar ramane neacoperite. De asemenea, pentru 20% din apelurile primite in roaming, costurile platite de operatori companiilor terte ar fi neacoperite. In cazul cartelelor preplatite, 40% dintre apelurile primite nu ar avea costurile acoperite, potrivit analizei GSMA.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Linkuri:

Parlamentul European:
- Eurinfo: despre roaming
- Raportul Rübig
- PE sustine reducerea tarifelor la convorbirile telefonice in regim de roaming
- Roaming in UE - interviu cu Paul Rübig

Comisia Europeana:
- Se ieftinesc serviciile de roaming!
- The proposed roaming regulation

Site-ul dedicat de Comisie problemei roamingului

GSMA

Orange Romania: Tarife de roaming mai mici in Europa (21 mai)

Vodafone Romania: Clientii Vodafone Passport platesc mai putin pentru apelurile in roaming (ComunicateDePresa.ro)

EurActiv.com: Mobile-phone operators fume at 'populist' roaming-fee cuts