Inregistrarile temperaturilor au inceput in anul 1880, iar lunile ianuarie si aprilie ale anului in curs au marcat cele mai ridicate valori, arata Organizatia Mondiala a Meteorologiei (OMM). In present, OMM colaboreaza cu o serie de parteneri pentru crearea unui multi-sistem de avertizare menit sa reduca efectele produse de schimbarile climatice, mai ales de furtunile puternice, de inundatii si de valurile de caldura.

Groenlanda: ghetar care se topeste | Foto: climateprogress.org

„Din ianuarie 2007, inregistram manifestari extreme ale climei si temperaturi record in multe regiuni ale lunii”, raporteaza OMM, notand ca temperatura globala in ianuarie a fost cu 1,89 grade Celsius mai ridicata decat media lunii, iar in aprilie cu 1,37 grade Celsius peste media lunii respective.

Ultima evaluare a Grupului Interguvernamental ONU pentru Schimbarile Climatice (ICPP) arata ca incalzirea climei nu este egal distribuita si aceasta se datoreaza cel mai probabil activitatilor omului, in special arderea combustibililor fosili.

Conform OMM, cele mai recente fenomene extreme au fost:
• musonii depresionari, intr-un numar dublu fata de normal, care au produs inundatii devastatoare in India, Pakistan si Bangladesh, omorand peste 500 de persoane, determinand alte 10 milioane de persoane sa-si paraseasca gospodariile si distrugand arii intinse de culturi;
• primul ciclon inregistrat in Marea Araba, care a lovit Omanul si Iranul;
• cea mai umeda perioada mai-iulie din Marea Britanie (Anglia si Tara Galilor), cand s-au inregistrat cele mai mari precipitatii (406 milimetri) de la prima inregistrare a acestora, din 1766;
• furtunile puternice din nordul Europei din ianuarie;
• ploile extrem de abundente si timpurii din Sudan de la inceputul lui iunie;
• alunecarile de teren cu valuri estimate la 3-4,5 metri inaltime care au inghitit 68 de insule din Maldive in mai;
• cele doua valuri de caldura extrema care au lovit sud-estul Europei in iunie si iulie;
• valul de caldura care a patruns in vestul si centrul Rusiei in mai si care a batut o serie intreaga de recorduri.

Daca exemplele de mai sus provin din emisfera nordica, iata ca nici emisfera sudica nu a fost scutita de extreme. Un curent neobisnuit de rece, care a produs vanturi puternice, viscole si caderi masive de zapada in America de Sud, a determinat si scaderea temperaturilor din iulie pana la minus 22 de grade Celsius in Argentina sau minus 18 in Chile. In iunie, in Africa de Sud a cazut prima ninsoare din 1981 pana in prezent, zapada atingand in unele parti ale tarii si 25 de centimetri. In emisfera nordica, insa, iarna europeana a inregistrat cea mai calduroasa luna ianuarie din istorie, Olanda raportand cele mai inalte temperaturi masurate din 1706 pana in prezent, media fiind de 7,1 grade Celsius (2,8 grade peste mediile anilor 1961-1990). In Germania, temperatura a fost cu 4,6 grade Celsius peste media anilor 1961-1990.

Atat Organizatia Mondiala a Meteorologiei, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii recunosc faptul ca valurile de caldura au efecte asupra sanatatii si de aceea se afla intr-un stadiu avansat in elaborarea unui Ghid de alerta rapida in cazul valurilor de caldura.

Sursa: Centrul de Informare ONU pentru Romania