In curand va avea loc Adunarea Generala a organizatiei G-14 - "vocea cluburilor sportive europene", asa cum se autointituleaza. Nu doresc sa ma refer aici la faptul ca o echipa romaneasca, Steaua Bucuresti intra oficial in elita fotbalului european, ci doar sa subliniez noile dezvoltari ale legislatiei europene in materie de sport, cu proiectii si asupra sportului rege.

In 18 octombrie 2007, liderii europeni au convenit la Lisabona asupra textului unui nou Tratal al Uniunii Europene. Acesta va fi semnat in 13 decembrie 2007, urmand sa intre in vigoare, dupa ratificarea acestuia de catre statele membre, in 2009. 

Acest tratat atinge si politica de sport a UE, amendand domeniile in care UE trebuie sa aiba competente “de a realiza actiuni de sustinere, coordonare sau completare a actiunilor statelor membre”. Titlul “Categoriile si sferele competentei Uniunii” este propus pentru a include educatia, pregatirea vocationala, tineretul si sportul, impreuna cu, de exemplu, turismul, cultura si sanatatea.

Se amendeaza, de asemenea, art. 149 al Tratatului UE, privitor la "educatie, pregatire vocationala si tineret", pentru a include mai multe referiri la sport. “Uniunea trebuie sa contribuie la sustinerea chestiunilor din domeniul sportului, tinandu-se cont de natura specifica a sportului, structurile sale, bazate pe voluntariat si functia lui sociala si educationala,” citeaza textul. Scopul actiunii Comunitatii va fi sa “dezvolte dimensiunea europeana in sport, prin sustinerea impartialitatii si transparentei in cadrul competitiilor sportive si a cooperarii intre organismele responsabile din domeniul sportiv, si prin protejarea integritatii fizice si morale a sportivilor si sportivelor, mai ales a tinerilor sportivi si a tinerelor sportive.”

G-14, vocea a optsprezece cluburi sportive europene, a apreciat Reforma Tratatului. “Aceasta decizie a liderilor europeni este un pas binevenit care sustine principiul conform caruia toti actorii din comunitatea sportiva, fie ei cluburi, jucatori sau federatii sportive sunt subiecte depline ale legii europene. Decizia liderilor europeni protejeaza siguranta legala si corespunde cu viziunea pe termen lung a G-14, conform careia toti cei din comunitatea sportiva trebuie sa fie egali in fata legii. Aceasta garanteaza recunoasterea naturii specifice a sportului care ramane subiect de clarificat pentru Curtea Europeana de Justitie, pentru fiecare caz in parte”, a spus Managerul General al G-14, Thomas Kurth.

Mult mai devreme, G-14 impreuna cu Liga Europeana de Baschet (ULEB) si Group Club Handball au inaintat acest proiect de articol pentru sport, asa cum au crezut, acesta asigura “o balanta corecta intre interesele legale ale diferitilor actori din sectorul sportiv.” Cele trei organizatii au sustinut proiectul si nu cauta sa fie schimbat, spre deosebire de IOC, FIFA sau UEFA.

Links:
- G14
- Dosar Euractiv.com: Sport and the EU treaties

Dan LUCA / Bruxelles