Un proiect finantat de Guvernul Marii Britanii, prin programul Fondul pentru Oportunitati Globale, a pregatit patru consilii judetene din regiuni diferite ale Romaniei sa ofere consultanta si modele de buna practica autoritatilor locale, in vederea accesarii fondurilor structurale. Mark Barrett, cel care se ocupa cu implementarea proiectului, a explicat pentru euROpeanul care sunt primii pasi ce pot garanta o abordare corecta a programelor de finantare. El a evidentiat, totodata, importanta comunicarii intre potentialii beneficiari, care pot folosi avantajul de a pune in comun experienta lor pentru a concepe proiecte eligibile.

euROpeanul: Cum si-au propus initiatorii proiectului sa sustina autoritatile locale din Romania sa pregateasca proiecte pentru fondurile structurale ce le sunt destinate?

Mark Barrett: Eram aproape de sfarsitul programului cand fondurile structurale au devenit o realitate in Romania. Insa, la sfarsitul muncii in cadrul acestui proiect, am ajutat patru consilii judetene-pilot, foarte diferite ca potential, sa stabileasca eligibilitatea unor proiecte pe care comunele si primarii le aveau in plan pentru accesarea de fonduri structurale. Si, din aceasta perspectiva, ar fi bine ca toti primarii a?? sau autoritatile locale, in general a?? sa reuseasca sa incadreze proiectele intr-un plan general al carui scop este dezvoltarea. De aceea, munca noastra s-a axat pe solutii care sa permita planului de dezvoltare locala sa se incadreze in contextul planificarii nationale.

Beneficiile statutului de membru UE nu vor fi imediate
euROpeanul: Care sunt principalele concluzii desprinse pe parcursul proiectului si care sunt pasii pe care ar trebui sa-i faca autoritatile locale din Romania pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare regionala?
Mark Barrett: Un lucru este cert: nu va fi usor. Statutul de tara membra a Uniunii Europene va aduce multe beneficii, dar acestea nu vor fi imediate. Mai intai, trebuie sa reusiti sa identificati nevoile pe care le aveti, ca apoi sa gasiti o cale pentru a le solutiona. E drept, nu sunt bani suficienti pentru a rezolva toate problemele, dar in egala masura nu aveti, deocamdata, nici capacitate suficienta de absorbtie si nici resurse umane si de consultanta suficiente, care sa actioneze impreuna si imediat. De aceea, trebuie stabilite actiunile ce pot fi intreprinse pentru inceput si gasita o cale prin care pot fi puse in practica. Cred ca trebuie sa luati in considerare toate sursele de finantare, precum si modalitatile prin care acestea pot contribui la atingerea scopurilor fixate. Probleme diferite pot avea solutii diferite, in programe diferite. Mai trebuie luat in considerare faptul ca atat fondurile structurale, cat si fondurile disponibile pentru dezvoltarea rurala au in vedere dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii. De aceea, cand ne referim la proiecte sau prioritati, vorbim in termeni de schimbare si miscare, despre unde sunteti acum si unde vreti sa fiti in viitor. In proiectele pe care le-am desfasurat in Romania, in perioada de preaderare, toate acestea nu au facut parte din obiective. Dar acum, in cazul fondurilor structurale, impactul final al proiectului este mai important decat proiectul insusi. Aveti nevoie de un plan si de a va stabili prioritatile. E foarte important sa stiti care va sunt nevoile si ce puteti face mai intai.

Cheia succesului - munca impreuna
euROpeanul: Pornind de la experienta altor state unde ati initiat proiecte similare, ce problemele au ingreunat accesul beneficiarilor la fonduri structurale si de ce ar trebui sa se fereasca, la randul lor, beneficiarii romani?
Mark Barrett: Exista unele probleme comune, intalnite si in cazul altor tari membre. Pot fi luate in discutie doua lucruri diferite: dezvoltarea si proiectele care o fac posibila. Pentru ca poti avea succes cu proiectele si nu neaparat pe partea de dezvoltare. De aceea trebuie sa-ti dai seama ce urmaresti de fapt. Daca privim din perspectiva 'dezvoltarii', trebuie sa avem in vedere desemnarea unor proiecte care sa aiba un impact real si care sa schimbe ceva in viitor. Pentru aceasta este nevoie de o planificare, de proiecte coerente si de identificarea activitatilor asupra carora se vor concentra finantarile. Fie ca sunt fonduri structurale, venituri personale sau bani de la bugetul national, cand vorbim de planificare si dezvoltare, toate actiunile conduc la scopuri si viziuni foarte specifice. Mai departe, in cazul proiectelor, acestea trebuie sa se incadreze in planul pe care ni l-am asumat, plan ce trebuie sa tina cont de faptul ca vrem sa dezvoltam ceva, dar si de modul in care vom face acest lucru. Si singurele actiuni din cadrul proiectului ce ar putea primi finantare sunt acelea care conduc la aceste obiective. De aceea, un bun inceput este sa stii foarte clar care este scopul programului la care vrei sa apelezi. Multi oameni incep prin a spune ca au idei si proiecte bune, fara sa tina cont de criteriile de selectie ale programului. Fie ca esti sau nu de acord cu criteriile si prioritatile impuse, daca iti doresti sa obtii o finantare, trebuie sa concepi un proiect care sa raspunda acestor prioritati. Oricat de banal ar suna, este o problema intalnita in multe tari. In cazul Irlandei, spre exemplu, unul dintre lucrurile pe care l-au invatat foarte repede despre fondurile structurale a fost faptul ca singura cale pentru a avea succes era sa munceasca impreuna. Ceea ce a insemnat un mare 'soc' cultural in Irlanda. Un expert irlandez, care a fost o vreme si in Vaslui, unul dintre judetele-pilot implicate in proiectul amintit, obisnuia sa vorbeasca despre 'o retea de informatii', care s-a dovedit a fi o cheie a succesului pentru irlandezi. Este vorba despre o retea care are in prim plan cetatenii, cu toate informatiile despre ce poti face pentru ei si, mai mult, cu ce pot face ei pentru tine. Multi oameni cred ca se afla in competitie cu ceilalti. Dar, in realitate, competitia este intre proiectele bune si cele mai putin bune, si nu intre o regiune si o alta. Daca toti aveti proiecte bune, exista resurse disponibile pentru toata lumea. A invata din experienta altora poate fi o cale rapida de a rezolva probleme, pentru ca nimeni nu poate sti absolut tot. De aceea, o cale rapida este sa stabiliti contacte informale, pentru a construi aceasta retea de informatii.

In concluzie, intr-o prima faza, trebuie sa fiti in stare sa primiti finantarea pentru proiectul pe care il aveti. Si cu cat proiectul este mai clar, mai precis si demonstreaza ca are impact, cu atat are mai multe sanse de finantare. In ceea ce priveste implementarea, trebuie, de asemenea, avuti in vedere oamenii pe care ii ai la dispozitie, precum si un foarte bun management de proiect, care sa ofere certitudinea ca munca, odata inceputa, poate fi dusa pana la capat.

Camelia Moga

[euROpeanul]