Un raport al PE elaborat de un roman si un francez a reusit sa impace pe toata lumea, propunand un sistem de tranzitie pentru distribuirea mandatelor intre tari. Nici o tara nu va avea mai mult de 96 de mandate si nici una nu va putea trimite mai putin de 6 europarlamentari. Incepand cu 2009, Romania va trimite 33 de euro-deputati.

Pe masura ce Uniunea Europeana s-a extins, numarul deputatilor in Parlamentul European a crescut constant, ajungand, in urma aderarii, la 1 ianuarie 2007, a Bulgariei si Romaniei, la 785. Dar, in 2009, potrivit Tratatului de la Nisa, in Parlamentul European ar fi urmat sa fie alesi doar 736 de deputati. Din fericire, Parlamentul European a cazut de acord asupra unei metode de impartire a mandatelor, astfel fiind posibila distribuirea unui numar de 750 de deputati.

Adrian Severin (PSE, Romania) si Alain Lamassoure (PPE-DE, Franta), co-raportori ai raportului pe aceasta tema, au fost cei care au conceput o schema reprezentand o solutie de tranzitie. O viitoare revizuire este prevazuta pentru legislatura 2014-2019. Daca inainte de 2014 nu se ajunge la o alta formula, se va aplica in continuare solutia propusa acum, pentru a se evita un vid legislativ.
 
Potrivit Tratatului de la Nisa, modificat pentru a lua in considerare aderarea Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European ar fi urmat sa aiba 736 de deputati in urma alegerilor din 2009. Dar, in iunie 2007, guvernele statelor membre ale UE au decis sa creasca numarul deputatilor la 750. Statele membre vor avea cel mult 96 si cel putin 6 reprezentanti in Parlamentul European. In prezent, Germania are 99 de deputati, in timp ce Malta doar 5. Au rezultat 16 locuri care au fost redistribuite.

Raportul a fost prezentat in plen in luna octombrie si a fost adoptat cu 378 voturi pentru, 154 impotriva si 109 abtineri. Au votat 641 eurodeputati. Fata de propunerea initiala a celor doi, pe 18-19 octombrie, la Lisabona, s-a facut o concesie Italiei, aceasta primind un loc in plus. Astfel, Italia a revenit pe o pozitie de egalitate (ca numar de europarlamentari) cu Marea Britanie, avand cate 73 de locuri, in timp ce Franta are 74 de locuri. Conform textului, Germania a "pierdut" trei eurodeputati, de la 99 la 96. Dintre tarile mari, Spania este singura care nu va "pierde" deputati. Franta va ajunge de la 78 la 74, iar Polonia de la 54 la 51.

Romania va trimite in PE 33 de europarlamentari, fata de cei 35 de romani care ne vor reprezenta pana in 2009. Dar aceasta diminuare era prevazuta deja in Tratatul de la Nisa si in Tratatul de Aderare.

Noua formula "750 plus unu" presupune ca Presedintele Parlamentului nu isi va exercita dreptul de vot.
 
Proiectul de raport al Parlamentului European a fost prezentat, la 11 septembrie, Comisiei pentru afaceri constitutionale a PE. „In acest caz, nu este vorba despre castigatori si perdanti, este un joc din care toata lumea nu are decat de castigat, un efort comun pentru o Uniune mai democratica si legitima si un Parlament mai eficient”, a explicat, cu ocazia prezentarii raportului, Adrian Severin. Alain Lamassoure a spus ca stabilirea numarului de locuri care ii revine fiecarui stat membru in Parlamentul European reprezinta un aspect delicat, din cauza sensibilitatilor nationale. Pentru a putea gasi o solutie, „ratiunea si logica trebuie sa prevaleze asuprea pasiunii si a interesului national”, considera deputatul francez.

Reusita raportului Severin-Lamassoure este de apreciat mai ales in contextul in care Parlamentul European nu a reusit in timpul conferintelor interguvernamentale anterioare sa vina cu o propunere unitara in ceea ce priveste distribuirea mandatelor nationale in PE, decizia fiind luata intr-un final de statele membre. De notat, de asemenea, ca rareori sunt incredintate rapoarte de importanta ridicata unor raportori ajunsi recent in PE.

Adrian Severin a subliniat faptul ca orice comparatie intre sistemul propus de el si Lamassoure trebuie facuta cu sistemul instituit de Tratatul de la Nisa, asa cum a fost el amendat de extinderea UE cu Romania si Bulgaria. Optiunile ar fi fost reusita eurodeputatilor de a se intelege asupra impartirii a 750 de locuri, fie intoarcerea la sistemul Nisa, nefavorabil pentru toti.
 
Pentru aplicarea conceptului de „proportionalitate degresiva”, raportorii au propus ca distribuirea locurilor in PE sa urmeze o serie de principii, printre care:

- principiul „solidaritatii la nivel european”, potrivit caruia statele membre cu o populatie mai mare accepta sa dispuna de un numar de locuri in PE inferior numarului direct proportional cu ponderea populatiei lor la nivelul UE, in scopul unei mai bune reprezentari a statelor cu un numar redus de locuitori;
- principiul „flexibilitatii justificate”, care permite reducerea, pe cat posibil, a discrepantelor care exista, in prezent, intre statele membre, in ceea ce priveste reprezentarea in PE;
- principiul „reprezentarii nationale”, care garanteaza fiecarui stat membru un numar de deputati suficient pentru a permite reprezentarea, in PE, a tuturor curentelor politice importante la nivel national.

"Aceasta este doar o solutie interimara", a spus Lamassoure. "Ar fi fost mai bine sa se gaseasca o solutie matematica care sa se poata aplica automat si la viitoare extinderi, dar termenul scurt n-a permis acest lucru. Trebuie sa venim cu o propunere buna".

Severin a adaugat ca "raportul nu este provizoriu, ci de tranzitie. Este de durata, dar permite si progrese in viitor. Am inclus clauze de revizuire pentru flexibilitate, adaptabilitate si pentru a se permite viitoare progrese. Nimeni nu este penalizat. Nimeni nu pierde, nimeni nu castiga. Este o mai mare legitimitate, deci toata lumea are de castigat."

Severin si Lamassoure au fost nominalizati pentru raportul pe care l-au intocmit, de catre European Voice, pentru premiul "Europarlamentarul anului".

Linkuri:

- Componenta Parlamentului European - Text adoptat de catre Parlamentul European
- Composition of the European Parliament - Article 9a of the TEU
- Membrii Parlamentului European

- Parlamentul European

Articole de presa
- IHT: EU Parliament caps size of assembly, redistributes seats among nations; Italy protests
- Le Monde: Accord sur la répartition des sièges au Parlement européen
- Romania Libera: Reforma compozitiei PE
- Gandul: Romania, fara doua mandate in PE
- EurActiv.com: MEPs approve new seating plan