Conform BEC, prezenta la vot pentru alegerile pentru Parlamentul European a fost de 28,82%, comparabila cu procentele obtinute in Cehia (29%), in 2004 si Bulgaria (28,6%) in 2007, sub interesul manifestat in Malta si Cipru (peste 80%, respectiv peste 70%), in Ungaria (aproape 40%), dar peste procentele din Slovacia (17%) si Polonia (20,8%).

In 2004, media prezentei la vot in intreaga Uniune Europeana a fost de 45,5%. In cazul 'vechilor' membre s-a inregistrat o prezenta de 47,1%, iar media de participare a cetatenilor celor 10 'noi' membre a fost de 26,4%. Dintre acestea, Slovacia a avut recordul negativ, cu 16,96%.

Prezenta la vot pentru alegerile parlamentare europene a fost de numai 26,4 % in noile state membre, in 2004, si a existat si un mare numar de voturi pentru partidele eurosceptice.

In Bulgaria, in mai 2007, s-au prezentat la urne 28,6 dintre cetatenii cu drept de vot, situatie similara cu cea inregistrata in Romania pe 25 noiembrie.

Rezultatele scrutinului european de duminica

Potrivit rezultatelor partiale comunicate de BEC la ora 9, pe 26 noiembrie, dupa numaratoare a 85% din voturi, PD a obtinut 29,1%, PSD - 22,15%, PNL - 13,36%, PLD - 8,04%, UDMR - 5,82%. Candidatul independent Ladislau Tokes a strans 3,63% din voturi.

Link: BEC - Rezultate partiale ora 9

Link: BEC - Rezultate partiale ora 7

Partidul Democrat a obtinut 31,7 % din voturile exprimate pentru alegerile parlamentare, potrivit ultimelor date ale unui sondaj al CSOP. PSD a obtinut 20,8%, PNL - 15,2%, PLD - 6,9%, UDMR - 6,2%, PNG - 4,2%, Laszlo Tokes - 3,7% si PRM - 3,4%. Vor intra in Parlamentul European PD, PSD, PNL, PLD, UDMR si candidatul independent Laszlo Tokes, in timp ce PRM si PNG nu au trecut pragul electoral.

Un alt sondaj la iesirea de la urne, realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) si difuzat de Antena 3, da urmatoarele rezultate: PD - 32,7%, PSD - 21,4% din voturi, PNL - 14,6%, PLD - 6,6%, UDMR - 6,3%, PC - 4,2%, PNG - 4,2%, PRM - 3,6%, Laszlo Tokes - 3,3%, PIN - 1,4%, PNTCD - 0,9%.

Vadim isi anunta demisia din Parlamentul Romaniei

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a anuntat demisia din Parlamentul Romaniei, acuzand fraudarea alegerilor. El le-a cerut acelasi lucru tuturor parlamentarilor PRM, anuntand ca cineva vrea sa ramana parlamentar e liber sa o faca, dar in calitate de independent.

Cum se impart locurile in Parlamentul European

Daca rezultatele exit-poll-ului CSOP vor fi validate de numaratoarea oficiala a voturilor, PD va avea 11 europarlamentari, PSD si PNL cite 7 locuri, iar PLD si UDMR cate 2 reprezentanti in PE. Un alt loc va fi ocupat de candidatul independent Laszlo Tokes.

Reactii

Emil Boc: "Partidul Democrat a castigat alegerile pentru Parlamentul European. Astazi, PD a obtinut cel mai bun rezultat din istoria sa politica. Asta a fost posibil entru ca ceea ce am promis, am facut. Am obtinut mai mult decat Alianta DA in 2004. Suntem cei mai puternici din Romania si cei mai tari din Europa."

Mircea Geoana: "Nu suntem o democratie europeana din punct de vedere al modului in care s-a desfasurat dublul scrutin de astazi. Un guvern slab si un presedinte avid de putere a compromis acest prim exercitiu democratic al Romaniei in Uniunea Europeana. Romanii din strainatate s-au dezimplicat pentru ca statul roman nu a reusit sa le apere interesele. PSD a realizat un scor bun la aceste alegeri, partidul nostru si-a pastrat electoratul.Multumesc milioanelor de romani care au votat astazi.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca rezultatul alegerilor reprezinta o confirmare a politicilor actualilor guvernanti.

“As vrea sa multumesc tuturor celor care au jucat un rol in aceasta victorie, in primul rand simpatizantilor nostri din toata tara. Va asigur ca la urmatoarele alegeri locale vom depasi aceste rezultate si vom ajunge sa dominam scena politica romaneasca. Alegatorii nostri ne-au cerut astazi sa continuam sa conducem Romania”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

In mediul urban prezenta la vot a fost de 24,95 %, iar in mediul rural de 34,89 %. In Bucuresti participarea a fost mai redusa din tara, respectiv 21,15%.

Nereguli

La incheierea zilei de vot, concluziile Asociatia Pro Democratia (APD), pe baza sesizarilor primite de la cei peste 1.000 de observatori din tara dar si de la cetatenii care i s-au adresat la telefonul cu acces gratuit 0800 070 100, indica o organizare si o desfasurare a alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor din Romania pentru Parlamentul European in limitele legalitatii, in care nu s-au inregistrat actiuni de fraudare sistematica.

Sesizarile formulate de catre observatorii Asociatiei Pro Democratia si transmise opiniei publice pe parcursul intregii zile de referinta nu sunt, insa, de natura a contura imaginea unui scrutin fara probleme. Nereguli la organizarea sectiilor de votare, continuarea campaniei electorale dupa termenele limita stabilite de lege dar si interpretarile uneori laxe ale legislatiei electorale au fost principalele provocari ale primului scrutin european din Romania. Ca si la scrutinele anterioare, temerile Asociatiei Pro Democratia s-au dovedit intemeiate, cele mai numeroase probleme inregistrandu-se, in continuare, in mediul rural.

Surse: BEC, HotNews.ro, BBC, Gandul, Asociatia Pro Democratia