Presa din Romania este in permanent contact cu ei, dar prea putina lume ii cunoaste. Sunt expertii in relatia cu presa din capitala Europei: de la cabinetul comisarului Orban, de la Parlamentul European si de la grupurile politice. Dan Luca a dialogat cu ei la Bruxelles pe teme de actualitate precum: vizibilitatea Romaniei in dezbaterea europeana sau alegerile din 25 noiembrie 2007. Timp de cateva zile EurActiv Romania va prezenta aceste raspunsuri.

Sunt experti pe relatia cu presa, iar de aproximativ un an realizeaza o “proiectie” a “europeanului” pe structura romaneasca. Sunt ofiterii de presa pentru Comisarul European Leonard Orban (Ioana GLIGOR), pentru Parlamentul European (Miruna MATEI) sau pentru Grupurile Politice din Parlamentul European (Delia VLASE – EPP-ED, Radu MAGDIN – PES si Mihaela MILITARU – ALDE).
Tema zilei: Ce lipseste Romaniei pentru a se face mai vizibila in dezbaterea europeana?

Ioana GLIGOR, Cabinet Comisar European Orban

Cred ca e necesara mai multa dezbatere europeana in tara. O discutie mai importanta despre ceea ce presupune aderarea la Uniune. Cei care lucreaza in alte state membre inteleg valoarea adaugata a liberei circulatii, a multilingvismului, a pietei interne, portabilitatea pensiilor, a asigurarilor de sanatate etc. Dar, atat presa, cat si clasa politica, ar trebui sa discute mai mult despre aceste lucruri, sa le explice. Cat despre vizibilitatea Romaniei in dezbaterea comunitara, cred ca o dezbatere echilibrata la nivel intern poate asigura o vizibilitate suficienta la nivel european. Au existat si cazuri in care vizibilitatea a fost mare, insa nu neaparat pozitiva si nu stiu daca asta si-ar dori Romania.

Miruna MATEI, Parlamentul European

Reprezentantii Romaniei in Parlamentul European au fost si sunt deosebit de activi, si implicati in rapoarte extrem de importante. Nu pot spune ca Romania nu este vizibila in dezbaterea Europeana, deoarece nu este asa.

 

 

 

 

 

Radu MAGDIN, PES

Sunt multe discutii pe aceasta tema si nu am pretentii de expertiza in domeniu. Insa pot exprima o parere de om care se considera cat de cat pragmatic. In primul rand, cred ca ne lipseste definirea interesului national. Nu cred ca stim ce vrem, sau daca stim (dar nu se vede) nu am gasit mijloacele potrivite pentru a ne atinge acest scop. In al doilea rand, cred ca trebuie sa meditam si asupra a ceea ce inseamna vizibilitate, si sub ce forma o dorim. Ce inseamna sa ne facem mai vizibili in dezbaterea europeana ? Sa fim un Gica-Contra cum a fost Polonia sub gemenii teribili care au amenintat cu veto aproape orice proiect european major din ultimul an si jumatate? Nu stiu daca e de dorit o asemenea ‘vizibilitate’. Poate ca ar fi mai intelept sa fim perceputi tocmai prin proiecte noi, inovative, care sa vina cu acea ‘valoare adaugata’ de care tot auzim vorbindu-se, si care sa impresioneze partenerii europeni. Initiativele fiind de succes vor fi urmate la nivel european, si astfel se va auzi de noi; vom fi asadar vizibili, in sensul cel mai pozitiv cu putinta.

 

Mihaela MILITARU, ALDE

Nu ii lipseste nimic insa este un nou stat membru ce va fi din ce in ce mai vizibil pe scena europeana. Este numai o chestiune de timp pana cand va deprinde complet acest nou statut. Romania va trebui sa isi gaseasca modalitati de a-si valorifica si promova imaginea, tinerii, potentialul turistic si cultural, oportunitatile de afaceri, investitii, etc.

 

 

 

Delia VLASE, EPP-ED

Membrii Delegatiei Romaniei in Grupul PPE-DE sunt foarte implicati in dezbaterea europeana. Dovada si pozitiile de top pe care s-au aflat datorita activitatii lor sustinute in acesti doi ani de cand lucram impreuna. Toti europarlamentarii nostrii romani sunt implicati aici in dezbateri europene. Am devenit doar de un an de zile stat membru al Uniunii Europene. Trebuie cultivat interesul publicului pentru acest gen de dezbateri, trebuie popularizate mai mult temele europene importante, atat prin intermediul politicienilor cat si al presei. Cultivand interesul, cred eu ca automat creste si vizibilitatea si calitatea discutiilor pe aceste teme. In plus, nu este numai problema Romaniei, ci a intregii Uniuni. Stim bine ca se propun tot felul de strategii de comunicare tocmai pentru imbunatatirea canalelor de comunicare Bruxelles – cetatenii statelor membre ale UE.

Din Bruxelles, a consemnat Dan Luca

[EurActiv.ro]