Presa din Romania este in permanent contact cu ei, dar prea putina lume ii cunoaste. Sunt expertii in relatia cu presa din capitala Europei: de la cabinetul comisarului Orban, de la Parlamentul European si de la grupurile politice. Dan Luca a dialogat cu ei la Bruxelles pe teme de actualitate precum: vizibilitatea Romaniei in dezbaterea europeana sau alegerile din 25 noiembrie 2007. Timp de cateva zile EurActiv Romania va prezenta aceste raspunsuri.

Sunt experti pe relatia cu presa, iar de aproximativ un an realizeaza o “proiectie” a “europeanului” pe structura romaneasca. Sunt ofiterii de presa pentru Comisarul European Leonard Orban (Ioana GLIGOR), pentru Parlamentul European (Miruna MATEI) sau pentru Grupurile Politice din Parlamentul European (Delia VLASE – EPP-ED, Radu MAGDIN – PES si Mihaela MILITARU – ALDE).

Tema zilei: Ce credeti despre prezenta scazuta la alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007?

Ioana GLIGOR, Cabinet Comisar European Orban

Nu cred ca o participare la urne de aproape 30 la suta este o surpriza, iar acest, din mai multe motive. Pe de o parte, prezenta in majoritatea noilor state membre a fost mai redusa decat la alegerile nationale. Exista unii teoreticieni care considera alegerile pentru Parlamentul European ca alegeri nationale de gradul doi. Eu nu impartasesc neaparat acest punct de vedere.  In al doilea rand, teoria politica sustine ca existenta unei mize creste prezenta la vot. Or, nu sunt convinsa ca s-a explicat suficient rolul Parlamentului European in procesul decizional de la nivelul Uniunii, care va fi, de fapt, efectul alegerii euro-parlamentarilor etc. In al treilea rand, dezbaterea publica s-a concentrat prea putin asupra programelor vizand teme europene cu care diferitele partide au participat la aceste alegeri, a corelarii acestora cu viziunea diferitelor partide europene si asupra abilitatii candidatilor de a le pune in practica.

Miruna MATEI, Parlamentul European

Prezenta la vot pentru primele Alegeri Europene din Romania nu a fost, dupa parerea mea, chiar atat de scazuta, dimpotriva, a fost un procent mult mai mare decat in alte State Membre ale Uniunii. Cred ca a fost un bun test pentru Alegerile Europene Generale din iunie 2009, cand cetatenii din toate Statele Membre isi vor alege reprezentanti in Parlamentul European. Presa romana, insa, are un rol foarte important, deoarece este singura in masura sa explice din timp ce inseamna institutiile europene, unde acum si Romania este reprezentata, sa informeze despre ceea ce se discuta si se decide la Bruxelles si la Strasbourg, deoarece absolut totul are implicatii directe asupra vietii de zi cu zi a noastra a tuturor.

 

Mihaela MILITARU, ALDE

Desi slaba participare la alegerile europene a caracterizat si alte noi state membre UE (procentajul a fost similar cu  Cehia (29%), in 2004 si Bulgaria (28,6%), in 2007) exista cel putin doua cauze de natura pur interna care au influentat acest rezultat. Prima este legata de faptul ca alegerile au fost dublate de tema votului uninominal desi, in primavara, Primul Ministru anulase aceste alegeri tocmai pentru ca ele sa primeasca atentia cuvenita din partea politicienilor. Cel de al doilea aspect este faptul ca o parte din campanie a fost centrata mai mult pe aspecte de politica interna si mai putin pe tematica europeana. Si in sfarsit, luptele politice interne au avut rolul de a dezorienta si  demobiliza electoratul. Romania trebuie sa invete din aceasta prima experienta electorala europeana si sa fie pregatita pentru alegerile din 2009 sa ii implice pe cetateni in dezbaterile europene, sa ii cointereseze.

Delia VLASE, EPP-ED

Cu totii ne amintim entuziasmul general de la 1 ianuarie 2007 cand am devenit membrii ai Uniunii Europene. Majoritatea populatiei a avut mari asteptari, in acest an, legate de schimbarile in bine pe care le reprezinta integrarea in Uniunea Europeana. Numai ca, din pacate lucrurile nu au stat asa si oamenii se simt dezamagiti. Si si-au exprimat aceasta dezamagire prin ne- prezentarea la vot. Nu trebuie sa minimalizam insa, faptul ca totusi o alta parte importanta a populatiei a fost la vot si si-a exprimat foarte bine optiunile.

 

 

Radu MAGDIN, PES

Prezenta scazuta la alegeri e regratabila dar si explicabila in acelasi timp. Regretabila pentru ca suntem la inceputul drumului european si debutam printr-un paradox: Eurobarometrele ne prezinta ca extrem de euro-entuziasti, iar prezenta la alegeri dezminte acest lucru. Prezenta redusa este totodata explicabila atat prin felul in care s-a condus campania electorala de catre toate partidele (s-a promovat o oarecare aversiune pentru teme europene, respectiv concentrarea pe cele interne) cat si pentru ca a fost neglijat un aspect esential : informarea clara asupra mizelor acestui exercitiu electoral. Aici nu ar fi trebuit sa fie in joc voturi de blam sau de multumire la adresa guvernului (pentru mediatizatii caltabosi sau controversele privind marirea pensiilor), de simpatii sau antipatii pro-prezidentiale (nu presedintele diriginte e trimis in PE si nu are ce curatenie sa faca acolo decat daca isi ia o norma intreaga ca ingrijitor) sau de a da un semnal pozitiv/negativ opozitiei de stanga sau de alta culoare politica. Trebuia explicat romanilor, cat mai clar si simplificat cu putinta, ca PE are competentele pe care le are si ca ai nevoie de oameni foarte bine pregatiti care sa te reprezinte acolo. In Parlamentul European nu exista putere si opozitie, exista mari familii politice, o veritabila elita politica europeana unde nu esti ascultat pentru ca esti bogat sau tupeist ci pentru ca ai argumente si stii sa te faci respectat pentru competenta ta. Daca nu reusesti, nu ai ce cauta acolo. 

Din Bruxelles, a consemnat Dan Luca

[EurActiv.ro]