Slovenia, care va detine presedintia Uniunii in primele sase luni ale anului 2008, a identificat ratificarea Tratatului de la Lisabona si extinderea UE catre Balcanii occidentali ca principalele prioritati ale sale, arata intr-un interviu acordat in exclusivitate EurActiv secretarul de stat sloven Janez Lenarèiè.

Mai mult, Slovenia va urmari sa indeplineasca scopurile „foarte ambitioase” propuse prin politica energetica si a schimbarilor climatice asupra carora a insistat presedintia germana in decursul mandatului sau de la inceputul acestui an, a subliniat Lenarèiè intr-un interviu exclusiv acordat EurActiv. 
De la 1 ianuarie 2008, Slovenia urmeaza sa-si asume timp de sase luni presedintia Consiliului, devenind astfel primul stat care preia presedintia UE, dintre statele membre cu drepturi depline din 2004.

Descriind Balcanii de vest ca „foarte importanti pentru noi”, din considerente geografice si istorice, Lenarèiè a sustinut ca presedintia „va urmari sa lanseze cateva initiative”, inclusiv „continuarea liberalizarii vizei si incheierea formala a Acordurilor de Stabilizare si Asociere cu toate tarile din regiune”.

Exprimandu-si speranta ca evolutia situatiei din Kosovo „nu va umbri un mesaj [...] mai pozitiv asupra perspectivei europene asupra regiunii”, Lenarèiè identifica principalele tari asupra carora se va focaliza presedintia, si anume Croatia – unde presedintia este „hotarata sa determine progrese” – si mai ales fosta Republica Yugoslava a Macedoniei.

In plus, el a anuntat ca recentul raport de evaluare a progreselor din Macedonia ar trebui folosit ca plan de reforme pentru obtinerea unui termen la care sa se deschida negocierile de integrare.

Lenarèiè afirma ca Slovenia sustine Turcia in demersurile sale de integrare in UE si intentioneaza sa deschida noi capitole de negocieri in perioada presedintiei sale, desi el crede ca fezabilitatea acestora depinde de ritmul progreselor facute de Turcia in implementarea acquis-ului dar ca este prea timpuriu sa poate prezice capitolele ce pot fi deschise […] in prima jumatate a anului 2008". 

Identificand energia si schimbarile climatice drept „prioritati majore” ale presedintiei slovene si „elemente centrale ale raspunsului european la provocarile globale”, Lenarèiè a mentionat ca intentia sa este de a raspandi mai mult utilizarea energiei regenerabile, captarea si depozitarea carbonului si o mai buna distribuire a efortului intre statele membre in ceea ce priveste sistemul de schimb al emisiilor ca prioritate a agendei lor politice.

El a explicat ca, in general, presedintia va urmari sa „dea valoare” politicilor existente, in loc sa vina „la nesfarsit cu [alte] initiative”.

Linkuri:

- Acest articolin limba engleza
- Acest articol in limba franceza
- Interviul complet, in engleza