Daca Parlamentul aproba pachetul de legi propus de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, scoala va fi obligatorie de la 3 la 18 ani. Invatarea limbii romane - obligatorie, iar religia se va studia ca disciplina din trunchiul comun (ca limba romana sau geografia). Studentii isi vor evalua profesorii. Presedintele a criticat pachetul de legi, iar premierul l-a aparat.

Potrivit proiectului de lege, cultele religioase recunoscute de stat pot  sa organizeze activitatii social-misionare. O alta noutate este ca "elevii supradotatii" pot avea propriile clase.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a prezentat, luni, cele mai importante modificari propuse pentru Reforma Educatiei. Este vorba de cele trei legi mostenite de la fostul ministru Mihail Hardau si modificate partial in urma discutiilor cu sindicatele din invatamant: Legea Invatamantului Preuniversitar, Legea Invatamantului Superior si Statutul Personalului Didactic.

Invatamantul obligatoriu in Romania cuprinde invatamant prescolar, care incepe la varsta de 3 ani, primar si secundar inferior. Frecventarea obligatorie la forma de zi a invatamantului preuniversitar inceteaza la varsta de 18 ani.

Probele de Bac se publica din primul an de liceu

Trecerea absolventilor de gimnaziu la liceu se realizeaza prin / examen pe baza unei metodologii elaborata de unitatea de invatamant sau repartitie computerizata conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei.

Probele specifice examenului de bacalaureat sunt stabilite de Ministerul Educatiei  si sunt facute publice la inceputul primului an de studiu al invatamantului liceal. Continutul programelor de examen si modul de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat se stabilesc, se aproba si se dau publicitatii de Ministerul Educatiei la inceputul ciclului liceal.

Articol complet la HotNews.ro

Legea Invatamantului Superior: Studentii dau note profesorilor, rectorii  - greu de schimbat

Proiectul "Legea Invatamantului Superior" prevede ca o institutie de invatamant superior poate utiliza in titulatura de universitate numai dupa conferirea statutului de acreditare. Titlul ce poate fi utilizat inainte de acreditare este de institutie de invatamant superior. Proiectul de act normativ mai prevede ca rectorii sunt alesi de senatul facultatii prin vot de 50% +1, dar sunt demisi numai daca doirinta este exprimata de doua treimi din membrii Senatuluil si "la propunerea a minimum 1/3 din numarul membrilor structurii de conducere care i-a ales".

Rectorul este ales in universitate

Rectorul si decanul sunt alesi de catre Senatul universitatii, respectiv consiliul facultatii cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate in structurile deliberative de conducere respective.

Mandatul rectorului, prorectorului si al decanului este de 4 ani. O persoana poate indeplini functia de rector, prorector sau decan, in aceeasi universitate, pentru inca un mandat succesiv.

Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la varsta de 65 de ani. Profesorii universitari care au atins varsta legala de pensionare pot continua, potrivit legii, pe baza de contract pe perioada determinata, unele activitati didactice si stiintifice. Acestia sunt atestati in aceasta functie de catre Senatele universitare in conformitate cu prevederile Cartei universitare.

Studentii isi evalueaza profesorii

Personalul didactic si de cercetare este evaluat in functie de indeplinirea misiunii corespunzatoare criteriilor si standardelor de performanta stabilite de institutia de invatamant superior.

Evaluarea de catre studenti este obligatorie iar rezultatele acesteia trebuie facute publice de catre conducerea universitatii.

Articol complet la HotNews.ro

Statutul cadrului didactic: Profesorii-cercetatori au un concediu de 12 luni, la fiecare 9 ani. Este interzisa filmarea profesorului, in ora

Potrivit proiectului de lege  "Statutul Personalului didactic", profesorii  isi pot exprima liber opiniile profesionale, daca acestea nu afecteaza demnitatea profesiei si interesul invatamantului. Actul normativ prevede ca dascalii care vor sa ocupe functia de director trebuie sa aiba studii de masterat sau stiinte ale educatiei. Daca legea trece de Parlament, aceleasi reguli se vor aplica si pentru cei care vor sa ocupe functii de conducere in invatamantul gimnazial, liceal si postliceal.

Personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijireacopilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau unul dintre sustinatorii legali.

Personalul didactic poate beneficia de 12 luni de concediu platit la fiecare 9 ani de predare efectiva pentru personalul didactic care finalizeaza cercetari, tratate, studii cuprinse in programe internationale de cercetare; esalonarea efectuarii acestui concediu este aprobata de consiliul de administratie al unitatii de invatamant sau de senatul universitar.

Articol complet la HotNews.ro

Presedintele critica, premierul respinge criticile

Presedintele Traian Basescu a criticat pachetul legilor educatiei, lansat luni prin dezbatere publica, pentru ca "nu aduc un aer proaspat".

"Daca le citesti, ramai cu aceeasi impresie cu care ramai daca citesti Legea de reformare a invatamantului din 1995. (...) Toate textele par scrise de aceeasi mana", a declarat Traian Basescu.

El a spus ca parlamentarii vor trebui sa tina cont la momentul dezbaterii acestor legi de faptul ca Romania este in prezent o tara europeana.

Traian Basescu a reprosat ca "ceea ce se spune in aceste legi despre relatia sistemului de educatie cu societatea este foarte general".

"Ar fi trebuit ca familiile si comunitatile sa fie consultate inainte de elaborarea legilor," a subliniat presedintele Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca observatiile presedintelui Traian Basescu privind noul pachet de legi in educatie sunt mai degraba de ordin politic si vizeaza probleme minore care nu influenteaza seriozitatea invatamantului.

“Dezbaterea aceasta ar trebui degajata de considerente de ordin politic, daca vrem sa avem un invatamant mai performant", a subliniat premierul Tariceanu.

Linkuri:

- Discursul presedintelui

- Discursul premierului

Dupa acest moment urmeaza votul din Parlament.

Articol complet la BBC