Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, intr-un interviu acordat RFI Romania: "Am in birou steagul Romaniei si Bulgariei" / "Nu va ganditi doar la ceea ce poate face Europa pentru voi, dar si la ceea ce puteti face pentru Europa" / "Vom mai avea un raport despre justitie la sfarsitul lunii ianuarie" / Domnul Orban nu se ocupa de dosarul multiligvismului fiindca n-am avut ce sa-i dau de lucru".

RFI: Domnule Presedinte, Romania si Bulgaria au parcurs primul an de integrare europeana. Care sint impresiile dumneavoastra la sfarsitul acestui prim an pe care cele doua il petrec in sanul UE ?

Barroso: Primul lucru pe care-l pot spune este ca integrarea a fost un succes, iar cei care criticau aceasta, s-au inselat. Cred ca a fost bine  sa avem Romania si Bulgaria in UE de la 1 ianuarie 2007. Daca veniti la mine in birou, va invit acum, o sa vedeti ca am steagul Romaniei si al Bulgariei, daca nu le-a luat cineva intre timp. Si le-am in birou tocmai fiindca acord acestor tari o atentie speciala acum ca sint integrate doar de un an.

A fost un succes si a fost pozitiv pentru ambele tari, de altfel, sondajele de opinie au confirmat ca romanii si bulgarii sint per total multumiti de a fi membrii UE insa acesta a fost un aspect pozitiv si pentru Europa din mai multe puncte de vedere: beneficiem de contributia romana si bulgara in dezbaterea comuna si beneficiem de colaborarea cu doi comisari noi si competenti, este vorba despre Leonard Orban si Meglena Kuneva. Sint foarte bucuros sa-i am in echipa mea.

RFI: Romania si Bulgaria sint singurele state membre atent monitorizate de Bruxelles pentru reforma in justitie si cea din agricultura. Cat de eficient s-a dovedit pana acum acest mecism de supraveghere si control?

Barroso: Depinde de fiecare din aceste tari. Mecanismul nu este un scop in sine ci o cale pentru a ajunge la niste rezultate. Prin urmare, vom mai avea un raport despre justitie la sfarsitul lunii ianuarie, acesta nu va fi la fel de voluminos ca cel pe care-l pregatim pentru iulie 2008, nu vor fi rezultate concrete pentru indicatorii pe justitie, este un raport interimar care este totusi util deoarece va explica progresul facut.

Dar cred ca e bine sa avem aceasta monitorizare deoarece se creaza prilejuri de progres pentru aceste doua tari. Liderii romani si bugari mi-au spus ca metoda s-a dovedit utila pe plan intern prin transmiterea de semnale clare administratiei. In calitatea mea de fost Prim-Ministru stiu ca uneori este foarte bine sa ai de-a face cu o presiune externa. Da, este o presiune, dar este bine, ajuta guvernul, societatea civila si societatea in general sa se concentreze. Aceasta acorda societatii instrumente pentru a-si masura progresul si cred ca nu trebuie vazut ca o interferenta negativa deoarece poate fi o presiune prietenoasa, este un ajutor pentru a se ajunge la rezultate.

RFI: Cum se pot simti in largul lor aceste doua tinere state membre care au fost practic inghitite intr-un club comunitar de proportii. Cum pot evita sentimentul ca sint mici?

Barroso: Romania si Bulgaria nu sint tari mici, nici macar in termeni relativi, Romania are o talie considerabila, iar Bulgaria este o tara medie. Nu se vor simti mici intr-un oras mare. Este o iluzie si sper ca aceste tari nu vor realiza doar ceea ce pot obtine de la Europa ci si ce poate Europa sa obtina de la ele. De altfel, cred ca ele aduc o contributie de apreciat Europei. De pilda, in cursul ultimului Summit European aici la Bruxelles si Romania si Bulgaria au fost participanti foarte activi, mai precis in dezbaterile despre Kosovo. Nu s-au scuzat pentru opiniile lor ci si le-au prezentat pur si simplu la acelasi nivel cu Franta, Germania sau Marea Britanie. Si va pot spune ca opiniile lor au suscitat interes si pentru cunostiintele pe care cele doua le au despre
regiunea Balcanilor.

[...]

Ceea ce i-as ruga pe prietenii mei din Romania si din Bulgaria ar fi nu doar sa gandeasca... aici voi parafraza o fraza rostita de Kennedy, i-as ruga sa nu se gandeasca doar la ce Europa poate face pentru ei dar si ce pot face ei pentru Europa.

Iar domnul Orban, de pilda, care este roman, nu se ocupa de dosarul multiligvismului fiindca n-am avut ce sa-i dau de lucru, cum au zis unii ci pentru ca eu am simtit nevoia ca in aceasta UE extinsa sa respect diferitele limbi si culturi si diversitatea.

RFI: Summitul european a decis in urma cu cateva zile trimiterea unei forte de politie in Kosovo. Declaratia de independenta unilaterala ar putea fi urmata insa de tensiuni interetnice sau de sanctiuni economice drastice impuse de Serbia. Cum va reactiona CE in acest caz ?

Barroso : De obicei nu anticipez astfel de scenarii negative, nu neaparat din superstitie, deoarece cred ca trebuie sa ne concentram pe ceea ce avem de facut si nu pe creerea unor scenarii negative.

Ceea ce pot sa va spun, am spus-o de altfel si acum cateva zile in summit: cer statelor membre sa colaboreze si sa incerce sa ajunga la o pozitie coerenta si constructiva. Americanii au o pozitie, rusii au o pozitie, intrebarea este: are si UE o pozitie sau nu? Kosovo se afla in Europa deci trebuie sa avem si noi o pozitie coerenta. Stiu si respect faptul ca exista diferite sensibilitati in Europa in privinta Kosovo si a Serbiei si e si normal sa fie asa din motive istorice. Totusi, cred ca toate tarile trebuie sa faca un efort pentru a ajunge la o pozitie comuna, una care sa respecte sensibilitatile dar care sa poata spune: iata, Europa isi aduce contributia pentru pace si stabiltate in Balcani.

Si ce mai putem face este sa acordam o perspectiva clara de integrare europeana intregii regiuni.

RFI: In fine, Tratatul European a fost semnat la Lisabona si fiindca acum urmeaza etapa ratificarii pe cale majoritar parlamentara se vorbeste despre un deficit de democratie cum prea putine tari ar putea organiza un referendum. Dumneavoastra ce credeti ?

Barroso : Ceea ce cred este ca aceasta este responsabilitatea statelor membre. Iar CE care respecta principiul subsidiaritatii nu trebuie sa intervina in aceasta dezbatere. Statele membre au semnat Trattul si acum trebuie sa decida pe ce cale il vor ratifica. Dintr-un punct de vedere democratic, ambele modalitati sint legitime, referendum adica consultarea populatiei sau calea parlamentara.

Dar nu pot accepta ideea ca ratifcarea parlamentara nu ar fi democratica, cei ce spun aceasta nu respecta parlamentele si nu sint democrati. Democratia parlamentara este de altfel o alta mare inovatie europeana; ea nu este perfecta, dar ramane cel mai bun sistem de guvernare din lume. Desigur si ratificarea prin referendum ar fi una legitima dar statele membre vor decide cum o vor face, eu voi respecta ambele solutii.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

Sursa: RFI Romania