2007 a fost primul an in care Romania a avut reprezentanti cu drept de vot in Parlamentul European. Un an cu realizari semnificative in edificiul European, avand in vedere semnarea unui nou Tratat, extinderea Uniunii Europene si adoptarea multor pachete legislative ce vor avea impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor.

2007 va ramane in istoria Europeana datorita adoptarii Tratatului de la Lisabona, un nou cadru institutional pentru Europa secolului 21, adoptare care a avut loc exact la implinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Noul Tratat, care urmeaza sa fie acum ratificat de toate Statele Membre, consolideaza controlul democratic in Uniune. Parlamentul a sprijinit rezultatele Conferintei Interguvernamentale referitoare la noul Tratat si a aprobat diverse prevederi, intre care numarul Deputatilor Europeni, care dupa Alegerile Europene din 2009 va fi de 751. Parlamentul a adoptat, cu majoritate covarsitoare, Carta Europeana pentru Drepturile Fundamentale.

Anul 2007 este anul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, si anul primelor Alegeri Europene in cele doua tari. Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune, numarul deputatilor europeni a crescut la 785.

Tot in 2007, Parlamentul si-a ales un nou Presedinte, care va avea mandat pana la Alegerile Europene din 2009. Germanul Hans-Gert Pöttering l-a inlocuit in functie pe portughezul Josep Borrell. 

In plan legislativ, Parlamentul European a aprobat norme care vor avea impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor Europeni: un pachet legislativ privind caile ferate Europene, ce promoveaza acest mijloc de transport si prevede, intre altele, drepturi consolidate pentru calatori; crearea unor echipe de interventie rapida la granitele externe ale Uniunii, pentru stavilirea afluxului masiv de imigranti; revizuirea limitelor acceptate de poluare din aerul atmosferic; reducerea tarifelor la telefonia mobila; etichetarea bauturilor spirtoase; reguli noi pentru publicitatea TV - sunt doar cateva exemple.

Hans-Gert Poettering - noul Presedinte al Parlamentului European
16-01-2007
Deputatul european Hans-Gert Poettering a fost ales, marti, noul presedinte al Parlamentului European, cu 450 voturi pentru (65,31% din voturile valide). Crestin-democratul german (61 de ani) ii succede in functie lui Josep Borrell, si va conduce Parlamentul European pentru a doua jumatate a legislaturii, pana in iunie 2009, cand vor avea loc Alegeri Europene in toate Statele Membre.

Noua distribuire a numarului de locuri in Parlament, dupa Alegerile Europene din 2009
12-10-2007
Deputatii au adoptat un raport privind noua distribuire a numarului de locuri in Parlamentul European, dupa alegerile legislative generale din 2009. Ei cer revizuirea propunerii de distribuire a numarului de locuri pentru mandatul parlamentar 2014-2019. Raportul a fost adoptat cu 387 voturi pentru, 154 impotriva si 109 abtineri.
Dosar EurActiv.ro: Noua distributie pe tari a mandatelor in Parlamentul European

Parlamentul adopta programul Daphne III privind combaterea violentei
22-05-2007
Parlamentul European a adoptat, marti, in a doua lectura, programul Daphne III pentru combaterea violentei asupra copiilor, tinerilor, femeilor si pentru protectia victimelor si a grupurilor de risc. Daphne III acopera perioada 2007-2013 si are un buget de 116,85 milioane euro. La program pot aplica organizatii neguvernamentale, administratii regionale, municipalitati, centre de cercetare si alte institutii implicate in actiuni de combatere a violentei, din Statele Membre, tarile candidate, statele EFTA (Asociatia Europeana de Liber Schimb - Islanda, Liechtenstein, Norvegia  si Elvetia) si Balcanii de Vest.
Link: Bani de la UE pentru combaterea violentei

Echipe de reactie rapida la frontierele externe ale Uniunii
26-04-2007
Parlamentul a aprobat un regulament privind formarea unor echipe de reactie rapida care sa furnizeze asistenta tehnica si operationala la granitele externe ale Uniunii, in perioadele cu aflux mare de imigranti ilegali (Aceste echipe ar urma sa fie operationale in decurs de cinci zile). Raportul constituie rezultatul unui acord in prima lectura, la care Parlamentul a ajuns cu Consiliul, si a fost adoptat in plen cu 526 voturi pentru, 63 impotriva si 28 abtineri. Costurile necesare functionarii unor astfel de echipe vor fi comune.

Parlamentul aproba noile tarife la roaming
23-05-2007
Parlamentul European a votat un nou regulament ce permite reducerea tarifelor la roaming pe teritoriul Uniunii Europene, incepand cu 30 iunie 2007. Tariful maxim pentru apelurile efectuate dintr-un alt Stat Membru: 49 centi pe minut (fara TVA), tariful maxim pentru apelurile primite dintr-un alt Stat Membru: 24 centi pe minut (fara TVA).
Eurotarifele pentru roaming au primit, ieri, semnatura oficiala

Organizarea comuna a pietei vinului: Parlamentul propune solutii pentru chestiunile sensibile
12-12-2007
Deputatii Europeni au adoptat, la Strasbourg, raportul referitor la organizarea comuna a pietei vinului, prilej cu care si-au confirmat pozitia - refuzul unei liberalizari automate a drepturilor de plantare, campanie de plantare de maxim trei ani, mentinerea ajutoarelor pentru productia de must, consolidarea actiunilor de promovare a vinurilor comunitare, reguli mai stricte pentru etichetare.
Mai multe informatii

TV: Noile reguli pentru produsele publicitare vor trebui aplicate inainte de sfarsitul anului 2009
29-11-2007
Parlamentul a aprobat noile reguli Europene pentru programele publicitare ale televiziunilor, care vor trebui aplicate in Statele Membre pana la sfarsitul anului 2009. Noua legislatie vizeaza actualizarea directivei Televiziune fara Frontiere, din 1997, denumita acum "directiva referitoare la serviciile media audiovizuale", in vederea adaptarii la noile evolutii ale tehnologiei si publicitatii audiovizuale. Noile reguli se vor aplica programelor audiovizuale in web-streaming, dar nu si siturilor internet private, si vor exista reguli minime care se vor aplica, la cerere, serviciilor de televiziune (de exemplu pentru protejarea minorilor). 
Televiziune fara frontiere: in curand noi reguli pentru publicitatea televizata

Sursa: Parlamentul European