Presedintele grupului socialist (PES) din Parlamentul European, Martin Schulz, a cerut miercuri, in plenul PE, ca Uniunea Europeana sa nu permita companiei Nokia sa deschida fabrica de langa Cluj-Napoca. El sustine ca mutarea activitatii din Germania in Romania se face cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, fapt infirmat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Foto: daniee.wordpress.com

Seful delegatiei romane in grupul parlamentar al PPE, Sorin Frunzaverde, a afirmat ca declaratiile europarlamentarului german sunt exagerate si inoportune.

"Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania, cu sprijinul financiar al UE. Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru", a declarat Schulz in plenul PE, dedicat prezentarii prioritatilor presedintiei slovene a UE.

Solicitarea sa a primit raspuns chiar de la presedintele Comisiei Europene. Barroso a declarat ca exista un fond financiar de adaptare la globalizare pentru cazuri in care locurile de munca sunt afectate de delocalizari, dar ca acesta poate fi accesat doar atunci cand delocalizarea se face in afara UE.

Barroso a amintit insa de faptul ca parcul tehnologic in care a fost inglobata fabrica Nokia din judetul Cluj a fost realizat cu ajutorul unor fonduri structurale si a subliniat ca UE trebuie sa se asigure ca aceste fonduri nu sunt folosite pentru a finanta delocalizari in interiorul uniunii.

Jose Manuel Barroso a indemnat polticienii europeni sa aiba curajul de a explica beneficiile extinderii.

"Extinderea creeaza locuri de munca si in Germania", a spus Barroso si a insistat sa faca distinctia intre relocarile din interiorul UE si cele care se fac in beneficiul tarilor terte.

"Daca Nokia s-a mutat din Finlanda in Germania, de ce nu din Germania in Romania?", a spus presedintele Comisiei.

Barroso a amintit, de asemenea, europarlamentarilor ca Bruxelles-ul a propus crearea unui fond care sa acopere pierderea de locuri de munca in eventualitatea relocarii companiilor catre tari din afara UE.

La randul sau, liderul europarlamentarilor romani din grupul popular, Sorin Frunzaverde (PD-L), a declarat ca afirmatiile facute de Schultz sunt "exagerate" si "inoportune".

"Practic, resursele europene nu se pierd, ci doar sunt transferate intr-un alt stat membru. Acelasi lucru s-a intamplat si atunci cand compania  a decis sa se dezvolte intr-un alt stat membru, respectiv Germania, si nu a investit in continuare in Finlanda", a precizat Frunzaverde.

El a adaugat ca "prin extinderea Uniunii Europene, Germania si-a marit rata exporturilor catre statele in curs de aderare sau noilor state membre, iar veniturile incasate au generat automat noi locuri de munca pentru cetatenii germani. Asa ca declaratia domnului Schulz poate fi considerata nepotrivita."

Europarlamentarul PSD Adriana Ticau a declarat miercuri ca Romania este locul potrivit pentru investitii in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

"Exista deja foarte multe companii multinationale care si-au deschis reprezentante, centre de suport sau unitati de productie in Romania. Specialistii romani din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei (ITC) au confirmat pe plan mondial. Unul dintre argumentele pentru care multe companii au venit in tara noastra este acela ca in acest domeniu resursele umane sunt foarte bine pregatite si cunosc mai  multe limbi straine", a afirmat eurodeputatul social-democrat.

"Evident, aceste investitii trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei in vigoare, atat a celei comunitare cat si a celei nationale", a conchis Ticau.

Surse: HotNews.ro, EUexpands, Grupul Socialistilor

Link: HotNews.ro - Presa internationala despre scandalul Nokia: Nemtii nu cedeaza usor!