In UE traiesc circa 10 milioane de reprezentanti ai comunitatii rroma, care de multe ori sufera de pe urma discriminarii rasiale, saraciei si excluderii sociale. In acest sens, deputatii europeni au adoptat un raport ce avertizeaza asupra riscurilor unui curent impotriva romilor, care ar putea fi promovat de extremisti.

Ostilitatea si ura la adresa romilor constituie un fenomen care cunoaste inca o larga raspandire in Europa si este incurajat si utilizat de extremisti, putand culmina cu atacuri rasiste, discursuri de incitare la ura, agresiuni fizice, evacuari ilegale si acte de hartuire de catre politie, au avertizat deputatii europeni intr-un raport la proprie initiativa adoptat, joi, la Bruxelles cu 510 voturi pentru, 36 impotriva si 67 abtineri.

Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a salutat adoptarea rezolutiei privind o Strategie europeana asupra populatiei rroma, proiect adus pe agenda PE de social-democratul roman si alti eurodeputati din Grupul Socialist.

"Aceasta rezolutie este cel mai recent din pasii pe care i-am facut in plan european pentru imbunatatirea situatiei comunitatii rroma. In noiembrie anul trecut, in momentul scandalului din Italia, am adus in atentia PE chestiunea liberei circulatii. Apoi am interpelat Comisia Europeana privind o strategie europeana pentru rroma, executivul comunitar raspunzandu-ne la dezbaterea de la Strasbourg din ianuarie. Iar acum, am negociat cu toate grupurile politice textul acestei rezolutii, adoptate de Parlamentul European", a declarat Severin.

La aniversarea a 152 de ani de la Dezrobirea Rromilor in Romania, europarlamentarul Ramona Manescu, membru al Comisiei pentru Cultura si Educatie, considera ca, in ciuda faptului ca Rromii reprezinta o importanta comunitate etnica transfrontaliera in Europa, acestia se confrunta inca cu numeroase probleme de discriminare rasiala si de integrare sociala in Statele Membre ale Uniunii Europene.

"Rromii sunt perceputi a reprezenta o problema sociala in State Membre cu o adevarata traditie in respectarea drepturilor omului. Totusi, deportarea lor in tarile si regiunile de provenienta reprezinta o incalcare a principiilor si drepturilor liberei circulatii a persoanelor care stau la baza edificiului european. Romania a reusit in decurs de un secol si jumatate sa ofere Rromilor libertate, cetatenie si in acelasi timp, programe de integrare sociala si educationala. Sunt convinsa ca si celelalte State Membre vor reusi, prin intermediul programelor comunitare si nationale, sa considere migrantii rromi ca parte integranta a societatii lor. De aceea, in calitate de membru al Comisiei pentru Cultura si Educatie din parlamentul European, voi milita atat pentru integrarea educationala a Rromilor de toate varstele cat si pentru promovarea identitatii lor culturale".

Rezolutia consacra comunitatea rroma ca o minoritate diferita de cele nationale, fapt care justifica masuri la nivel European, si reafirma rolul important al UE in lupta impotriva discriminarii la adresa rroma, care de multe ori este un fenomen structural si care implica a abordare comprehensiva la nivelul UE.

De asemenea, prin textul rezolutiei se solicita Comisiei Europene elaborarea unei Strategii europene cadru pentru integrarea rroma, care sa asigure coerenta politicilor la nivelul UE, precum si elaborarea unui Plan de actiune comunitara pentru integrarea rroma. De asemenea, se are in vedere crearea unei Unitati (Serviciu) rroma in cadrul structurii CE.

Parlamentul subliniaza, totodata, ca "Holocaustul romilor (Porajmos) merita sa fie pe deplin recunoscut, in aceeasi masura ca si gravitatea crimelor savarsite de nazisti in scopul exterminarii etniei rome din Europa, impreuna cu evreii si alte grupuri tinta" si, printre alte masuri, cere autoritatilor competente "sa intreprinda masurile necesare pentru desfiintarea industriei de ingrasare a porcilor existente pe teritoriul fostului lagar de concentrare de la Lety (Republica Ceha) si sa ridice un monument in memoria victimelor persecutiei".

Locuinte
Deputatii denunta conditiile de viata insalubre, aflate sub standardele acceptabile, precum si indiciile privind constituirea unor ghetouri, ce cunosc o larga raspandire, populatia de etnie roma fiind supusa evacuarilor fortate sau, dimpotriva, impiedicata sa se mute din zonele respective. Deputatii indeamna Comisia sa sprijine programe de desfiintare a cartierelor sarace locuite de romi, si sa asigure locuinte pentru romi, inclusiv pentru romii imigrati.

Sanatate
Statele Membre trebuie sa sprijine programe nationale sistemice care vizeaza imbunatatirea sanatatii in randul comunitatilor de romi, "sa remedieze excluderea sistematica" a anumitor comunitati de romi din sistemul de ingrijire medicala, subliniaza Deputatii Europeni. Este necesar, totodata, sa se puna capat "abuzurilor extreme in materie de drepturile omului (...) inclusiv segregarii rasiale in institutiile de sanatate si sterilizarii fortate a femeilor apartinand comunitatii romilor".

Educatie
Deputatii deplang faptul ca Statele Membre tolereaza in continuare segregatia practicata in sistemul educational. Ei cer Comisiei sa examineze oportunitatile de consolidare a legislatiei privind combaterea discriminarii in domeniul educatiei, si sa raporteze Parlamentului European rezultatele acestei analize in termen de un an de la adoptarea prezentei rezolutii. Deputatii cer, totodata, actiuni specifice in domeniile invatamantului secundar si cel superior, precum si in ceea ce priveste formarea profesionala, educatia adultilor, educatia permanenta si cea la nivel universitar.

Locuri de munca
Somajul in randul comunitatilor de etnie roma atinge niveluri inacceptabil de ridicate, declara Deputatii Europeni. De aceea, ei indeamna Comisia sa sprijine integrarea romilor pe piata muncii, prin masuri de finantare a formarii. Comisia ar trebui sa analizeze posibilitatea utilizarii unei scheme de microcredit, astfel cum a propus, in raportul sau din 2007, Grupul consultativ la nivel inalt, pentru a incuraja infiintarea micilor intreprinderilor si eliminarea practicii cametei care afecteaza numeroase persoane apartinand comunitatilor dezavantajate.

Rolul autoritatilor locale
Accentuand rolul important al Uniunii Europene si competentele cruciale ale Statelor Membre in stabilirea unor politici esentiale, Deputatii Europeni subliniaza in acelasi timp importanta implicarii autoritatilor locale in masurile de integrare a romilor.

Surse: Parlamentul European, PES, Romona Manescu