Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a ratificat Tratatul de la Lisabona cu 387 de voturi pentru. Romania este cel de-al patrulea stat membru UE care ratifica acest document. Presedintii Comisiei Europene si Parlamentului European au felicitat Romania.

Deputatul independent Lavinia Sandru a votat impotriva, iar deputatul PC Dragos Dumitriu s-a abtinut. “Am votat impotriva Tratatului pentru ca Romania nu a avut nici o contributie la acest document. In momentul de fata aratam ca la nivelul UE noi nu contam. Am acceptat tot ceea ce ne-au propus europenii”, si-a motivat Sandru votul.

Evenimentul ratificarii a avut loc imediat dupa discursul tinut in fata Parlamentului de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu si a membrilor Guvernului.

Romania a devenit astfel cel de-al patrulea stat membru al Uniunii Europene care a incheiat procedura parlamentara de ratificare a Tratatului de la Lisabona, dupa finalizarea acestui proces in Ungaria (17 decembrie 2007), Slovenia  si Malta (29 ianuarie).

Tratatul de la Lisabona urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009, dupa ce (si daca) va fi validat de toate cele 27 de state care compun Uniunea Europeana.

Documentul va avea rol de 'Constitutie europeana' si aduce o serie de modificari actualei organizari a UE. Astfel, Uniunea capata personalitate juridica unica si are capacitate de reprezentare pentru toti cei 27 de membri ai sai. In noua formula, Parlamentul European primeste o serie de competente importante: de la desemnarea presedintelui Comisiei Europene pina la votarea propunerilor legislative facute de Comisie. Vor fi sporite si responsabilitatile parlamentelor nationale care, printre altele, vor fi informate cu privire la noi cereri de aderare la UE si vor participa la mecanismele de evaluare a moduli in care sint puse in aplicare politicile in afaceri interne.

José Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, a felicitat Romania

"Doresc sa felicit Romania cu ocazia aprobarii cu succes a Tratatului de la Lisabona de catre Parlament. Apreciez angajamentul manifestat fata de aprobarea timpurie a tratatului, atat de catre Guvern cat si de catre Parlament. Acesta este un nou pas important catre obiectivul nostru de a avea tratatul in vigoare pana la 1 ianuarie 2009. Sper ca alte state membre sa urmeze calea indicata de cele patru tari care au aprobat pana in acest moment Tratatul."

Premierul Tariceanu a spus, in discursul de dinaintea votului in plen: "Este un document bun pentru Romania si pentru Uniune in ansamblul sau! Instrumentele prevazute in Tratat sunt concepute astfel incat sa dea raspunsuri concrete si eficiente unor probleme care afecteaza viata cotidiana a oamenilor, precum: provocarile globalizarii, securitatea energetica, problemele sociale, cresterea sigurantei cetatenilor."

Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a salutat ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre Parlamentul Romaniei: "Ratificarea timpurie a Tratatului de la Lisabona de catre Romania este un semnal incurajator privind importanta pe care statele membre o acorda procesului de ratificare si demonstreaza foarte clar dorinta de a avansa cat mai repede in acest sens. Felicit Romania pentru ca a luat aceasta decizie importanta pentru viitorul nostru comun european."

Parlamentul European va vota Tratatul de la Lisabona in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din perioada 18-21 februarie.

Surse: Cotidianul, MAE, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Parlamentul European