Painea s-ar putea ieftini / Doua milioane de euro pentru inca un "Brand" turistic al Romaniei / UE e de acord cu privatizarea Automobile Craiova / Romanii platesc 45,5% din salariul brut pentru asigurari sociale / Piata serviciilor de training va creste pana la 40 mil. euro in 2008 / UE: Sprijin direct pentru serviciile de transport de marfa private.

Senatorii au aprobat miercuri reducerea la 5% a TVA la alimentele de baza, desi reprezentantii guvernului au aratat ca impactul bugetar se cifreaza la 200 milioane ron. Fondurile pentru acoperirea sumei vor proveni din cresterea la 50% a accizelor pentru iahturi, avioane si elicoptere private si din cresterea accizei la tutun.

Initiativa legislativa a fost propusa de cinci senatori PSD si a obtinut 44 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si 16 abtineri.

Compensarea pentru reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza-piine, carne, lapte, ulei si zahar-, se va face prin cresterea accizelor la tigari, confectii din blanuri naturale, articole de cristal, bijuterii, parfumuri, arme de vinatoare si din cresterea pina la 50% a accizelor pe iahturi, avioane si elicoptere particulare.

Initiativa legislativa a primit si avizul favorabil al Comisiei pentru buget-finante, desi reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Catalin Doica, prezent si la dezbaterile de miercuri a aratat ca impactul bugetar al acestei masuri ar fi "insuportabil in acest moment".

Articol complet la HotNews.ro

=====

Doua milioane de euro pentru inca un "Brand" turistic al Romaniei
 
Campania de realizare a unui brand turistic la nivel national a primit miercuri, printr-o Hotarare de Guvern, 2 milioane de euro. Alte 9 milioane de euro sunt alocate promovarii Romaniei in Italia si Spania, tot de la bugetul de stat. In ultimii ani, au existat cel putin patru tentative ale autoritatilor de a crea "branduri" nationale, care au care au dat "faliment".

Un nou "brand turistic"
"Bugetul alocat Programului anual de marketing si promovare turistica pentru anul 2008 este de 7 milioane euro, din care 2 milioane euro pentru creatie brand turistic.", arata comunicatul Executivului. Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism in cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a explicat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o campanie noua, care nu are legatura cu cele anterioare. Proiectul ar putea fi decontat, ulterior, din fonduri europene.

"Avem alocate 75 de milioane de euro promovarii produselor turistuice, din fonduri structurale, prin Programul Operational Regional. Aceasta inseamna ca vom cheltui bani, mai intai, de la bugetul de stat, dupa care putem depune un proiect si primi fonduri europene pentru a acoperi costurile",  a spus Morariu.

Nu exista, potrivit secretarului de stat, nicio legatura intre noul brand turistic si campaniile de "branding" anterioare. "Daca brandul creat de noi va avea succes, isi va pune amprenta si asupra brandingului de tara", a adaugat Lucia Morariu.

Articol complet la HotNews.ro

=====

UE e de acord cu privatizarea Automobile Craiova

Comisia Europeana isi va da acordul pentru preluarea Automobile Craiova de catre grupul american Ford, iar dupa transferul de proprietate vor fi continuate discutiile dintre autoritatile romane si CE pe tema ajutorului de stat regional pentru pregatirea angajatilor si dezvoltarea infrastructurii.  "Comisia se va pronunta asupra contractului, cu exceptia unor clauze contractuale legate de ajutorul de stat regional. Va fi emisa o solutie prin care Ford sa preia Automobile Craiova, urmand ca, dupa aceea, sa se discute mai pe larg problemele privind locurile de munca si dezvoltarea infrastructurii in zona fabricii", au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale. Membrii comisiei de privatizare ar urma sa se intalneasca in urmatoarele zile pentru a discuta despre finalizarea tranzactiei.

Comisia Europeana a lansat, in octombrie 2007, o investigatie privind posibilele ajutoare de stat acordate Automobile Craiova in cadrul procesului de privatizare, uzina auto fiind preluata, in luna septembrie, de grupul american Ford. Compania americana a preluat actiunile detinute de stat la Automobile Craiova - reprezentand 72,4% din capital - pentru 57 milioane de euro, angajandu-se la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati.

Sursa: Cotidianul

=====

Romanii platesc 45,5% din salariul brut pentru asigurari sociale
 
Romania a urcat in acest an pe locul al treilea in topul statelor Uniunii Europene cu cele mai impovaratoare costuri ale asigurarilor sociale informeaza Rompres, citand un studiu al firmei britanice de audit si consultanta „Ernst@Young“.

Tara noastra este devansata doar de Franta si Belgia, arata specialistii britanici, amintind ca, pana in acest an, Romania s-a plasat la jumatatea clasamentului tarilor europene.

In 2007, romanii au platit pentru contributiile sociale 45,5% din salariul lor brut, cumulat pentru angajat si angajator. La acest cuantum s-a ajuns dupa ce, la inceputul lui 2007, cota platita de angajatori a fost diminuata cu 2%.

Pentru acest an, a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6%, precizeaza RFI. Guvernul a decis, totodata, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute pentru plata contributiilor la asigurarile pentru pensii. De asemenea, de acum inainte, in baza de calcul pentru contributiile sociale vor fi incluse toate veniturile brute realizate de un angajat.

Sursa: Periodicul Afacerea CCIB

=====

Piata serviciilor de training va creste pana la 40 mil. euro in 2008

Daca in 2007 valoarea pietei de training din Romania s-a situat la circa 25-30 de milioane de euro, specialistii din domeniu preconizeaza o crestere de cel putin 30% pentru anul in curs, pana la 40 milioane de euro, si indica anul 2010 ca perioda in care se va putea vorbi de o piata consolidata.

"Anul 2008 va fi un an prolific pentru furnizorii de training. Cererea e in continua crestere si nu m-ar mira sa constatam o crestere cu aproximativ 30% fata de 2007. Consider ca abia in 2010 vom putea discuta de o stabilizare a pietei, daca nu se vor intampla evenimente majore pe piata de afaceri internationala si respectiv romaneasca," a declarat pentru DailyBusiness Marius Balasoiu, managing partner la firma de HR For People.

Cele mai solicitate cursuri vor fi, si in 2008, cele din segmentul de dezvoltare a unor "soft skills" ale angajatilor, comunicare, team-buiding (munca in echipa), leadership (conducere), iar analistii din resurse umane sublinieaza o cerere crescanda in zona de management al riscului.

Articol complet la dailybusiness.ro

=====

UE: Sprijin direct pentru serviciile de transport de marfa private

Comisia Europeana a publicat a doua cerere de propuneri pentru crearea si actualizarea serviciilor de transport de marfa in cadrul programului Marco Polo II, bugetul pentru cererea de propuneri din 2008 fiind majorat la 59 de milioane de euro, fata de 57 de milioane euro in 2007, anunta un comunicat al executivului comunitar.

Se are in vedere lupta impotriva congestionarii traficului pe drumurile europene si imbunatatirea performantei ecologice a sistemului de transport de marfuri, doua mari obiective ale politicii de transport a UE. Companiile din Uniunea Europeana si de dincolo de granitele acesteia sunt invitate sa depuna propuneri in cadrul celui de-al doilea program Marco Polo, potrivit comunicatului.

Scopul general al programului este sprijinirea companiilor in etapa initiala, care prezinta riscuri mari, a serviciilor noi sau actualizate vizand trecerea de la transportul rutier de marfuri catre transportul maritim, feroviar sau pe cai navigabile interioare, arata Rompres.

Proiectelor castigatoare in procesul de evaluare competitiva li se vor acorda contracte de imprumuturi nerambursabile cu o durata de pana la sase ani.

Articol complet in Periodicul Afacerea CCIB