Politica Europeana de dezvoltare regionala ar trebui sa vizeze consolidarea competitivitatii, a coeziunii sau a amandurora? La aceasta intrebare au cautat un raspuns deputatii europeni, impreuna cu Comisia si Consiliul intr-o debatere pe tema progresului Strategiei de la Lisabona. In acest sens, deputatii au adoptat, joi, un raport care evalueaza daca fondurile alocate dezvoltarii regionale ar trebui utilizate pentru continuarea Strategiei de la Lisabona sau pentru reducerea disparitatilor in dezvoltare intre regiuni.

Documentul este realizat in baza celui de-al patrulea raport privind coeziunea economica si sociala, intocmit de Comisia Europeana, care se refera la perioada 2000-2006, dar care contine si previziuni pentru perioada 2007-2013.

Inovarea are prioritate

Competitivitatea regionala depinde de productivitatea si accesibilitatea pietelor, de nivelul de calificare a fortei de munca si de 'factori institutionali', ca dotarea cu capital social sub forma culturii antreprenoriale, ce incurajeaza cooperarea si initiativa si contribuie la eficienta administratiei publice.

„Avem nevoie de mai multi cercetatori, trebuie sa dezvoltam cercetarea in domeniul tehnologiilor inalte si sa fim intreprinzatori“ a spus ministrul sloven pentru crestere economica, Ziga Turk.

„Grupul nostru doreste mai multe investitii in cercetare si dezvoltare, in drepturile proprietatii intelectuale, o legislatie mai buna privind piata interna si mai putina birocratie. Trebuie sa cream locuri de munca mai degraba decat sa le inlocuim“, a spus din partea Grupului Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni deputata europeana belgiana Marianne Thyssen.
 
In perioada 2007-2013, sistemul de orientare a creditelor va directiona 64% din resursele de 'convergenta' si 80% din cele de 'competitivitate regionala si ocupare a fortei de munca' catre acoperirea cheltuielilor de inovare. Utilizarea acestor credite depinde, insa, de capacitatea regiunilor slab dezvoltate de a gestiona proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare suficient de numeroase si de bine intocmite, pentru a garanta ca vor fi efectiv utilizate si ca nu vor fi redirectionate spre investitii cu valoare adaugata redusa, noteaza raportul. 

Din partea Grupului Socialist din Parlamentul European, Robert Goebbels a declarat: „Saracia si excluderea sociala devin din ce in ce mai vizibile, Multi muncitori au contracte nesigure. Problemele vor deveni acute. Textele trebuie sa reflecte noul climat".

"O economie bazata pe cunoastere inseamna ca trebuie sa invatam unii de la altii“, a adaugat Bilyana Ilieva Raeva (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Bulgaria), „trebuie sa sprijinim o piata a muncii mai flexibila“, a precizat ea.

Parteneriatul public-privat - solutia pentru dezvoltarea regionala

Deputatii solicita introducerea dimensiunii teritoriale in Strategia de la Lisabona, pentru a fi luate in considerare caracteristicile proprii regiunilor.
Domeniul de aplicare al politicii de coeziune nu se poate limita, insa, doar la indeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. Efectul de parghie al sprijinului structural poate fi consolidat prin cofinantari private, prin urmare deputatii solicita introducerea rapida de reglementari si norme transparente pentru instituirea unor modele de parteneriate public-privat care sa permita regiunilor sa utilizeze capital privat in scopuri publice. Deputatii subliniaza importanta unei guvernari pe mai multe niveluri - comunitar, national, regional si local - in stabilirea si aplicarea obiectivelor de dezvoltare regionala.

Prevenirea 'urbanizarii necontrolate'

Procesul de "urbanizare necontrolata" poate crea dezechilibre demografice, economice, sociale, ecologice, cu efecte si in domeniul transporturilor, pe un spatiu restrans, mergand pana la suburbanizare si la depopularea zonelor rurale situate la distante mari de orase.

Deputatii recomanda o mai buna corelare a problematicilor urbane si rurale, si propun sa se acorde prioritate politicilor ce urmaresc o reala dezvoltare policentrica a teritoriilor, astfel ca presiunile asupra capitalelor sa scada si sa se incurajeze aparitia unor poli secundari.

Noile provocari la adresa politicii de coeziune si bugetul Uniunii Europene

Raportul arata ca Uniunea Europeana se va confrunta cu noi provocari caracterizate printr-un puternic impact teritorial, care vor contribui la accentuarea obstacolelor curente in dezvoltarea regionala, precum: schimbarile demografice, concentratia urbana, fluxurile migratorii (problematice mai ales pentru zonele rurale si periferice) sau aprovizionarea cu energie.

Deputatii subliniaza, in acest sens, importanta proiectelor-pilot privind adaptarea regiunilor la noile provocari si solicita resurse financiare suficiente in favoarea politicii de coeziune la nivel comunitar.

Sursa: Parlamentul European