Presedintele Turciei, aflat in vizita in Romania, s-a intalnit cu primii oameni in stat si cu oameni de afaceri turci. El a primit din partea oficialilor romani asigurari de sprijin pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, care a declarat: "In cadrul intrevederilor pe care le-am avut, am abordat subiecte referitoare la dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari, la colaborarea in domeniul energiei, la colaborarea in zona Marii Negre, colaborarea in domeniul transporturilor."

Traian Basescu a spus ca "Romania va fi un sustinator constant si fara rezerve al aderarii Turciei la Uniunea Europeana, in momentul in care toate conditiile de aderare vor fi indeplinite. In acelasi timp, l-am informat pe domnul presedinte Gül de toata disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitie tehnicieni care sa sprijine procesul de pregatire a abordarii diverselor capitole de negociere in probleme legate de energie, dincolo de proiectul Nabucco, la care Turcia este parte."

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit cu presedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, care efectueaza o vizita oficiala in Romania.

„Relatiile dintre Romania si Turcia au avut o evolutie excelenta, confirmata de intensitatea si nivelul dialogului politic si al schimburilor economice”, a spus premierul Tariceanu.

La randul sau, presedintele turc a afirmat ca Romania este „un vecin important, o tara prietena Turciei”. „Noul statut al Romaniei de membru UE este important pentru Turcia, pentru ca ne bazam pe dvs. pentru sustinerea parcursului european al Turciei”, a subliniat presedintele Abdullah Gül.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat asigurari ca „Romania sustine aderarea Turciei la Uniunea Europeana”, exprimand disponibilitatea de a pune la dispozitie expertiza si sprijinul tehnic de care partea turca are nevoie, inclusiv prin proiecte de twining.

Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru continuarea cooperarii bilaterale in proiecte de infrastructura rutiera si energetica. Primul-ministru a precizat ca Romania este interesata de cooperarea in cadrul unor proiecte de interes strategic, precum constructia cablului submarin Constanta – Istanbul pentru transportul energiei si de proiectul Nabucco.

„Consider esentiala participarea Turciei la proiectul Nabucco”, a spus premierul Tariceanu, care a remarcat, in acest context, participarea firmei germane RWE la acest proiect.

Gul s-a mai intalnit cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Turcia si Romania sunt una pentru cealalta cei mai mari parteneri comerciali in zona Balcanilor. Volumul schimburilor comerciale dintre  cele doua tari a ajuns, la sfarsitul anului 2007, la 6,7 miliarde dolari. Obiectivul stabilit in privinta volumului schimburilor comerciale pentru 2010 e de 10 miliarde dolari. In acest moment, in Romania sunt peste 10.000 de companii turce inregistrate. Un total de 68 companii turce de constructii din Romania au preluat 103 proiecte, in valoare de 3,1 miliarde dolari.

Participand la Forumul de Afaceri Turco-Roman, organizat la Bucuresti, Gul a spus ca suma totala a investitiilor straine in Turcia a ajuns in 2007 la 22 miliarde dolari.

Surse: Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, RADOR