Ziua internationala a femeii pune, in fiecare an, accentul pe una dintre cele mai flagrante inegalitati din vremurile noastre: prea putine femei se afla la putere, fie ca este vorba despre politica sau despre mediul de afaceri. Aceasta este concluzia raportului pe tema egalitatii de sanse intre femei si barbati, publicat de Comisia Europeana pe 6 martie. E nevoie de investitii in programe pentru femei si de atentie la urmarile migratiei.

foto: marionchamber.org

In pofida progreselor recente, femeile raman minoritare in sferele inalte ale puterii. In Europa, ele reprezinta mai putin de un sfert din numarul parlamentarilor si ocupa sub o treime din posturile de conducere din intreprinderi. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana promoveaza, in mod activ, egalitatea dintre femei si barbati, prin actiuni menite sa asigure egalitatea de sanse si sa combata orice discriminare bazata pe sex. De exemplu, UE este preocupata de reducerea diferentelor de salarizare dintre barbati si femei.

Pe de alta parte, pana la sfarsitul anului, Comisia are in vedere crearea unei retele europene a femeilor care ocupa posturi strategice. Aceasta isi propune sa promoveze reprezentarea cat mai echilibrata a femeilor si barbatilor, precum si schimbul de bune practici intre cele 27 de state membre ale UE.

Femeile in Parlamentul European

Chiar daca numarul femeilor nu este egal cu cel al barbatilor, acesta este de doua ori mai mare decat media in parlamentele din lume.

Astfel, 52% dintre deputatii europeni olandezi sunt femei. Pentru Estonia si Luxemburg, procentul este de 50%, pe cand Malta si Cipru nu au nici o femeie in Parlamentul European. Printre cei 23 de presedinti de comisii, sase sunt femei, iar in cazul delegatiilor, 13 din 37 de presedinti sunt femei.

Cinci din cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European si doi chestori din sase sunt, de asemenea, femei. Din 1979 si pana acum, doua femei, Simone Veil (1979-1982) si Nicole Fontaine (1999-2002) au ocupat functia de presedinte al Parlamentul European.

In lume, 17% din deputati sunt femei

Procentul de femei in parlamentele nationale din Uniunea Europeana a crescut cu aproape 50% in ultimul deceniu: de la 16% in 1997, la 24% in 2007. Cu toate astea, numarul acestora se situeaza inca sub pragul de 30% considerat necesar ca femeile sa poata exercita o influenta semnificativa in politica.

Conform unui raport al Comisiei Europene - „Femeile si barbatii in procesul decizional in 2007“ - la sfarsitul anului 2006, 20 de tari din lume aveau ce putin 30% femei in parlamentele nationale. Opt dintre acestea se afla in Uniunea Europeana: Suedia (47%), Finlanda (42%), Olanda (39%), Danemarca, Spania, Belgia, Germania si Austria.

Numarul de femei in parlamentele nationale se situeaza sub 15% in sapte state membre UE: Cehia, Cipru, Irlanda, Slovenia, Ungaria, Romania si Malta.

Ziua femeii este perceputa diferit in Europa

Demonstratii, conferinte, articole si programe TV specializate, seminarii despre egalitatea dintre femei si barbati sunt comune majoritatii statelor europene. Dar exista si diferente, legate de regiuni si de contextul politic. Despre ele au vorbit pentru site-ul Parlamentului European cativa deputati din Comisiei pentru Drepturile Femeii.

Astfel, potrivit vicepresedintelui Comisiei pentru Drepturile femeii si egalitatea intre sexe, Raül Romeva i Rueda (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Spania), „in Spania, anul acesta, activitatile dedicate femeilor se vor concentra pe trei probleme: violenta impotriva femeii si lupta impotriva acesteia, reforma legislatiei privind avorturile si diferenta intre salarii“.

Presedinta Comisiei pentru Drepturile femeii, Anna Záborská, arata, la randul sau, ca majoritatea cetatenilor slovaci percep Ziua Internationala a femeii ca un reziduu al socialismului si al fostului regim totalitar: „chiar daca, recent, Ziua Internationala a femeii a renascut in Slovacia, in special pentru generatiile mai in varsta, ziua nu mai este serbata in masa, asa cum era in fostul regim, cand reprezenta unul dintre principalele instrumente de propaganda“.

Barbatii incep sa sprijine egalitatea de gen

„Din ce in ce mai multi barbati incep sa sprijine femeile in lupta lor pentru egalitate“, a spus si deputata Eva-Britt Svensson (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Suedia), vicepresedinta a Comisiei parlamentare pentru Drepturile femeii.

Investitia in femei

Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, a declarat, cu ocazia zilei de 8 martie: "Este vital sa le asiguram femeilor si fetelor acces la educatie si la servicii de sanatate. Lumea intreaga va avea de castigat din asta. Si anul acesta, de Ziua Internationala de Femeii, UNFPA continua sa sustina faptul ca investitia in femei si fete este una dintre cele mai bune pe care le poate face un stat.
 
A investi in femei inseamna a investi in familii, comunitati si popoare. Cand femeile au acces la resurse, le folosesc pentru educatia si sanatatea copiilor lor, care apoi au o sansa mai buna in viata si acces la slujbe mai bune. In fiecare regiune, cu cat creste venitul femeilor si participarea lor la viata comunitatii, cu atat mai mult scade saracia si se inregistreaza cresteri economice."
 
"In unele zone, se aloca din ce in ce mai putini bani, desi necesitatile sunt in crestere. In special cand e vorba de sanatate materna si de planificare familiala. Nu se poate imbunatati nivelul de trai al femeilor fara a investi in servicii de sanatate, si in special in sanatatea reproducerii," a spus Obaid, aratand ca in fiecare minut, o femeie moare din cauza complicatiilor sarcinii sau ale nasterii, mai mult de 200 de milioane de femeie isi doresc servicii de planificare familiala si nu au acces la ele si mai mult de 2 milioane de persoane mor de boli asociate SIDA in fiecare an.

Femeile care migreaza si sotiile migrantilor

Cresterea atentiei acordate sigurantei migrantilor in era globalizarii si eforturile sporite pentru promovarea drepturilor muncitorilor migranti nu sunt egalate de interventii care sa ofere siguranta si bunastare familiilor ramase acasa, afirma astazi Organizatia Internationala pentru Migratie, marcand Ziua Internationala a Femeii.

“Tarile de origine depind de veniturile trimise de muncitorii migranti si vad in acestia un plus pentru cresterea economica. Insa pentru sotii, sotiile sau copiii ramasi in tara absenta zilnica a unui parinte aduce cu sine probleme economice si sociale proprii. Acestea au fost de multe ori neglijate in programele din domeniul migratiei si al dezvoltarii” afirma doamna Ndioro Ndiaye, Directorul General Adjunct al OIM.

Migrantii de sex feminin, care reprezinta aproape 50% din cele 200 milioane de migranti din lume, se confrunta si cu probleme conexe alcoolismului, cu infidelitate conjugala sau cu violenta domestica la intoarcerea acasa, toate datorate incapacitatii sotilor de a face fata responsabilitatilor cotidiene, singuratatii sau schimbarii statutului social, din cel de sustinator financiar al familiei in cel de ingrijitor al acesteia.

“Este nevoie de implementarea unor programe speciale adresate familiilor migrantilor, care trebuie construite cu aceeasi meticulozitate aratata de guverne, societatea civila si organizatiile internationale in cazul migratiei fortei de munca, migratiei in general si traficului de persoane.” afirma Ndiaye.



Surse: CE, PE, UNFPA, OIM