Politica regionala joaca un rol din ce in ce mai important in reactia la provocarile globale cum ar fi schimbarile climatice, producerea de energie si demografia. Dar pana acum aceasta politica nu detine instrumentele necesare rezolvarii acestor provocari, a declarat pentru EurActiv Comisarul pentru Politica Regionala, Danuta Hübner.

EurActiv: Avand in vedere rectificarea bugetara lansata de catre Comisie in septembrie anul trecut, care ar trebui sa fie prioritatile politicii regionale europene in opinia dumneavoastra?

Danuta Hubner: Este important de retinut ca in Europa are loc in prezent un proces de descentralizare, prin care cresc investitiile publice la nivel local sau regional. Acest fapt necesita ca politica regionala a UE sa fie bine integrata in prioritatile nationale. Deci pentru viitor este important sa constientizam faptul ca procesul decizional se va face la nivel regional, ceea ce reprezinta o provocare pentru noi.

O alta chestiune pe care doresc sa o evidentiez este ca am dori ca autoritatile regionale si locale sa participe pe cat posibil la discutiile noastre despre viitorul politicii regionale. Doar ce am finalizat prima etapa a consultatii publice referitoare la propunerile venite din partea Comisiei.

In septembrie vom continua discutia publica in perioada presedintiei franceze a UE. In mai vom avea o intalnire la nivel inalt cu privire la viitorul politicii regionale in Slovenia. In prezent discutam acesta problema cu statele membre si am consultat public toate regiunile si diferitii stakeholder-i.
Totusi, toate acestea trebuie sa ia in considerare faptul ca nivelul regional devine din ce in ce mai important si joaca un rol din ce in ce mai activ in reactia la schimbarile globale [in domenii] ca schimbarile climatice, energie, piata interna sau provocarea demografica. Deci exista o necesitate de adaptare a acestei politici la noile provocari.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem impreuna este sa decuplam substanta de bani. Mai intai trebuie sa definim noile provocari comune din viitor. Iar apoi probabil ca urmatoarea Comisie trebuie sa decida cati bani putem cheltui pentru aceasta politica. Cel mai important element al momentului este discutarea nevoilor Europei.

EurActiv: Ati mentionat „calitate” drept cuvantul cheie al programelor regionale. Sunteti multumita de calitatea proiectelor care au fost prezentate de statele membre pana in momentul de fata?

DH: Am pus problema calitatii intrucat suntem convinsi ca nu este suficient sa spui ca banii au fost absorbiti ci trebuie vazut daca investitiile facute din bugetul european contribuie in mod real la crestere, locuri de munca, competitivitate si economie in Europa. De aceea, sunt foarte multumita de negocierile pentru urmatoarea generatie de proiecte care au fost incheiate la sfarsitul lui 2007 intrucat vedem ca statele membre si regiunile au luat acordul de la Lisabona la modul foarte serios.

Prin decizia lor de a directiona peste 75% din fondurile politicii europene de coeziune in scopul indeplinirii obiectivelor de la Lisabona, ei au dat sens inovatiei, competitivitatii si locurilor de munca durabile care nu se vor pierde in viitor in favoarea Chinei sau Indiei. Sa speram ca vom mentine aceasta buna calitate pe intreg parcursul procesului de implementare.

EurActiv: A fost acordata o mare atentie programelor regionale din noile state membre. Credeti ca se mai pot imbunatati proiectele din fonduri de coeziune din Romania, de exemplu?

DH: In cazul Romaniei, ca si in cazul altor state membre, exista necesitatea unei bune administrari. Politica de coeziune europeana nu poate fi complet si eficient implementata decat printr-un nivel calitativ ridicat al administrarii nationale, regionale si locale, existand destui oameni care sunt foarte bine platiti pentru a ramane in sectorul public. Alcatuirea unei asemenea echipe administrative puternice va ramane pentru Romania o provocare a urmatorilor ani.

Al doilea element pe care doresc sa-l subliniez se refera la calitatea proiectelor, care nu reprezinta o simpla lista de cumparaturi ci o strategie de dezvoltare la nivel national, regional sau pentru fiecare cetatean. Aceste proiecte dau deseori rezultate bune si contribuie mai mult la crestere. Am discutat dintotdeauna, inclusiv cu guvernul Romaniei, despre proiecte calitative, care fac parte dintr-o strategie de dezvoltare mai cuprinzatoare iar faptul ca acestea au fost adoptate nu este o simpla intamplare.

Al treilea element important il constituie faptul ca aceasta politica are un cadru legal, care este inclus in sistemele legale nationale si in acelasi timp vine direct de la nivel european. Respectarea legilor, mai ales a celor cu privire la achizitiile publice, controlul financiar si mediu, reprezinta o conditie obligatorie. Marile proiecte au nevoie de o simpla evaluare de impact asupra mediului.

Mai ales in Romania acest fapt este important intrucat bogatiile acestei tari se datoreaza mediul sau. In concluzie, daca doriti sa beneficiati de dezvoltare turistica va trebui sa va ingrijiti si de mediu. Iar apoi va mai trebui sa construiti drumuri. Romania are nevoie de drumuri noi si inainte de asta este necesara intotdeauna o evaluare a impactului asupra mediului. Aceasta va fi o provocare intrucat procesul poate fi incetinit din cauza faptului ca nu putem adopta proiecte fara evaluarea impactului asupra mediului, de exemplu in sectorul transportului.

Trebuie sa fim constienti ca aceste proiecte necesita o pregatire temeinica inainte de a fi adoptate. Apoi este necesar timp pentru investitii intrucat licitatiile de achizitii publice pot fi contestate de alte companii. Exista multi factori de care se tine seama la marile proiecte.

In al patrulea rand, cred ca marilor proiecte trebuie sa li se acorde o atentie speciala, intrucat acestea sunt platite si de guvern.

- Acest interviu in engleza