Telefoane mobile ar putea cauza moartea mult mai multor oameni decat fumatul, arata un studiu realizat recent de un specialist in neurochirurgie, citat de cotidianul britanic The Independent. El afirma ca oamenii ar trebui sa evite utilizarea lor pe cat posibil, iar guvernele si companiile din industria de telefonie mobila trebuie sa ia masuri imediate pentru a reduce riscul de expunere la radiatii. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca nu exista dovezi care sa confirme efectele nocive asupra sanatatii ale undelor GSM, utilizatorii de telefoane mobile avand aceleasi sanse de a se imbolnavi de cancer ca oricine altcineva.

Studiul, realizat de Vini Khurana, doctor in neurochirurgie, se bazeaza pe probe – prezentate in exclusivitate pe site-ul IoSPress in octombrie – care indica faptul ca utilizarea telefoanelor mobile pentru mai mult de 10 ani poate duce la dublarea riscului de aparitie a cancerului cerebral. Khurana sustine ca, in general, cancerul se dezvolta in aproximativ 10 ani, ceea ce invalideaza declaratiile oficiale bazate pe studii realizate anterior, care includeau foarte putini oameni care sa fi folosit telefonul mobil pentru o perioada atat de lunga.
 
Profesorul Khurana – un neurochirurg consacrat, care a primit 14 premii in ultimii 16 ani si a publicat peste treizeci de lucrari stiintifice – a analizat peste 100 de studii legate de efectele telefonului mobil. El admite importanta acestor dispozitive in cazuri de urgenta, dar avertizeaza ca “exista o importanta serie de dovezi pentru stabilirea unei legaturi intre folosirea telefonului mobil si anumite tumori cerebrale”. El mai afirma ca ipoteza sa va fi “definiv demonstrata” in urmatoarea decada.
 
Avand in vedere ca tumorile cerebrale maligne reprezinta un “diagnostic al sfarsitului vietii”, el adauga, citat de The Independent: “Ne confruntam cu o situatie neprevazuta si extrem de periculoasa”. Autorul studiului si-a exprimat ingrijorarea fata de evolutia problemei si lanseaza un apel catre guverne si industria telefoniei mobile pentru a se lua masuri imediate; altfel, in urmatorii 10 ani frecventa tumorilor cerebrale maligne va creste la nivel global si va fi prea tarziu pentru interventia medicala.
 
“Este evident ca acest pericol are un efect mult mai mare asupra sanatatii publice decat azbestul sau fumatul”, spune profesorul Khurana, care a declarat pentru IoS ca afirmatiile sale se bazeaza pe faptul ca in acest moment, in lume, exista 3 miliarde de oameni care folosesc un telefon mobil, de trei ori mai multi decat cei care fumeaza.
 
La sfarsitul saptamanii trecute, Asociatia Operatorilor de Telefonie Mobila a calificat studiul lui Khurana drept “o discutie selectiva individuala a literaturii stiintifice “ care “nu reprezinta o analiza echilibrata” si “are concluzii opuse celor ale World Health Organisation (WHO) si a mai mult de 30 de alte analize stiintifice independente”.
 
La inceputul acestui an, guvernul francez a lansat un avertisment privind utilizarea telefonului mobil, mai ales in cazul copiilor. Germania isi sfatuieste, si ea, cetatenii sa minmalizeze folosirea acestor dispozitive, iar Agentia Europeana pentru Mediu a cerut ca riscurile de expunere la radiatie sa fie reduse, mai scrie The Independent.

Ministrul Comunicatiilor: Antenele GSM nu dauneaza sanatatii

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a declarat, vineri, la Deva, ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in privinta antenelor de telefonie mobila amplasate pe blocurile locuite sau in apropierea acestora. Motivul - campurile de radiofrecventa nu au efect asupra starii de sanatate a locuitorilor, sustine el.

Karoly Borbely afirma ca informatiile lansate de unele ONG-uri, privind radiatiile periculoase emanate de antenele de telefonie mobila, ar reprezenta simple dezinformari: "Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei considera ca aceasta isterie, care s-a creat pe baza anumitor ONG-uri, care si-au spus o parere despre faptul ca antenele GSM dauneaza sanatatii, este o dezinformare foarte mare. Eu consider ca in momentul in care faci o afirmatie, trebuie sa ai in spate anumite argumente stiintifice concrete", a afirmat ministrul Comunicatiilor, citat de Radio Romania Actualitati.

El a adaugat ca ministerul pe care il conduce a efectuat saptamana trecuta masuratori in Bucuresti, care au aratat ca intre un bloc care are antene GSM deasupra si unul care nu are astfel de antene, rezultatele sunt aceleasi: " Rezultatele sunt aceleasi si anume intre 50 si 100 de ori mai mici decat nivelul mediu recomandat de Comisia Europeana".

Ministerul Telecomunicatiilor si cel al Sanatatii intentioneaza sa inceapa, din a doua jumatate a lunii aprilie, si o campanie de informare in acest sens, a anuntat Karoly Borbely. Presa a tratat pe larg, in ultima perioada, posibila legatura dintre unele cazuri de cancer si antenele GSM plasate in mijlocul cartierelor populate. In plus, unii romani au ajuns pana la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in incercarea de a scapa de antenele GSM amplasate in apropierea locuintelor lor.

Sursa: HotNews.ro

Organizatia Mondiala a Sanatatii: nu exista dovezi care sa confirme efectele nocive ale undelor GSM

Organizatia Mondiala a Sanatatii a concluzionat, dupa numeroase studii si cercetari, ca nu exista dovezi care sa confirme existenta unor efecte nocive asupra sanatatii, in cazul expunerii la campuri electromagnetice de nivel scazut, asa cum sunt si cele emise de telefonul mobil si antenele GSM.

Cel mai lung si mai extensiv studiu pe tema radiatiilor emise de echipamentele de telefonie mobila si incidenta cancerului, a fost realizat in Danemarca, iar rezultatele sale au fost publicate in luna ianuarie 2007. Studiul a urmarit 420.000 de utilizatori de telefoane mobile, pe parcursul a 21 de ani si a aratat ca nu exista nici o legatura intre antenele de telefonie mobila si aparitia cancerului.

De asemenea, studiul a subliniat ca utilizatorii de telefoane mobile au aceleasi sanse de a se imbolnavi de cancer ca oricine altcineva.  In prezent, se afla in curs de finalizare mai multe studii din programul international INTERPHONE, un program coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care se desfasoara in paralel in 13 tari: Anglia, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Israel, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia si Suedia. Programul isi propune sa cerceteze posibila legatura intre utilizarea telefonului mobil si diverse tumori si cancer la creier, ureche, glande salivare etc. Dupa ce toate studiile realizate in cadrul acestui program vor fi finalizate, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) va analiza rezultatele obtinute si va publica un raport pe aceasta tema.

Pana acum, concluziile unor studii din cadrul programului Interphone arata ca:

- "Folosind tehnici proprii de analiza, mai eficiente si mai recente nu am descoperit nicio legatura intre folosirea telefoanelor mobile si cancer, adaugand o dovada in plus ca acestea nu determina cancerul cerebral" – studiu Japonez, 2008
- Studiile noastre nu indica o crestere a riscului de gliom, meningiom sau neurinom acustic in cazul folosirii telefoanelor mobile" – studiu Norvegian, 2007
- Expunerea la campuri electromagnetice, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile, nu creste riscul aparitiei de neurinom acustic" – studiu German, 2006
- Printre utilizatorii de telefoane mobile, participanti in cadrul studiului Interphone, nu a fost observat un risc semnificativ in ceea ce priveste aparitia gliomului, sau neurinomului" – studiu Francez, 2007

Sursa: Orange Romania