Clubul "Romania-UE" Bruxelles implineste zilele acestea 5 ani. Cu acest prilej Dan Luca, fondatorul Clubului, a punctat, intr-un interviu pentru EurActiv.ro, cateva din evenimentele marcante ale evolutiei Clubului.

EurActiv: Cum a aparut ideea unui Club al romanilor din Bruxelles-ul european?

Dan Luca: Sa ne reamintim care era contextul romano-european la inceputul anului 2002. Existau deja romani in Bruxelles-ul european, dar inca reprezentau aparitii „exotice”. Imi facea placere cand intalneam un roman cu care puteam schimba o vorba, o idee, despre Romania si despre aderarea tarii noastre la UE. Printr-o conjunctura favorabila, ma intalneam destul de des in acea perioada, cu domnul Vasile Puscas, pe atunci Ministrul Delegat la Ministerul Integrarii Europene - Negociator Sef la Uniunea Europeana. Ii povesteam ca nu sunt singurul roman care lucra „in sectorul privat din Bruxelles-ul european”. Hotarasem atunci sa lansam o prima idee - „sa construim un prim pod de comunicare” intre „Romania institutionala” si romanii din Bruxelles-ul european. Prima discutie avea loc pe 23 aprilie 2002 si o putem considera ca fiind prima intalnire a romanilor din mediul afacerilor europene de la Bruxelles. Am continuat sa organizam in continuare intalniri, cam o data la 3 luni.

La cea din februarie 2003, la care au participat domnii Puscas, Dancu si Comanescu cred ca ne stransesem vreo 60 de persoane. Acestia insa nu eram toti. Detineam o lista mare de contacte, vreo 80-90 de nume, numita neoficial “lista lui Dan”. Chiar daca initial nu credeam ca trebuie sa ne organizam prea structurat, am considerat ca e important sa gestionam succesul initiativei, pentru a avea o mai buna informare si comunicare in randul comunitatii romanilor din capitala Europei. Astfel, pe 4 aprilie 2003 transmiteam primul mesaj in care mentionam infiintarea Clubului “Romania-UE” Bruxelles.

EurActiv: A existat o structura democratica de conducere pentru Club inca de la inceput?

Dan Luca: Democratia Clubului a fost pentru mine o prioritate. Proveneam, majoritatea, dintr-un sistem in care lumea era suspicioasa si neincrezatoare. De aceea luasem hotararea ca: “Pentru o perioada de 3 luni, pana in data de 4 iulie 2003, imi asum responsabilitatea crearii stucturii democratice de conducere a Clubului”. In urmatoarele 3 luni ne-am intalnit de 3 ori si am schimbat idei despre idealurile Clubului, despre proiecte si despre posibile structuri de conducere. Am hotarat atunci sa avem 3 persoane care coordoaneaza activitatea Clubului pentru un interval de 12 luni, urmand ca cei 3 sa isi desemneze “seful” intre ei. Daca observ ca dupa 5 ani suntem pe acelasi sistem, se pare ca propunerile noastre de atunci au fost intelepte. Au venit si primele alegeri democratice pentru Club, pe 1 iulie 2003. 7 candidati pentru 3 locuri in Comitetul Director - se pare ca ideea a prins.

EurActiv: Care au fost primele activitati ale Clubului si ce impact au avut?

Dan Luca: Initiativa noasta nu era doar ceva la nivelul formarii unei retele pasive de romani, ci aveam inca de atunci intentia de a deveni treptat o organizatie care sa emita idei si proiecte pe relatia Bruxelles – Romania. Pe 10 decembrie 2003 am formulat mesaje care au ajutat mult actiunile viitoare: „Membrii Clubului au accentuat necesitatea unei informari prompte si sustinute a publicului romanesc asupra deciziilor la nivel european si impactului asupra mediului economic si social din Romania. S-a observat cu regret lipsa unei reprezentari a societatii civile romanesti, a actorilor privati sau regionali pe langa institutiile europene.” Nu se poate vorbi de organizatie non-guvernamentala fara evenimente. Am luat initiativa si am coordonat primul eveniment extern al Clubului, in septembrie 2003, si l-am intitulat „Impactul alegerilor din Parlamentul European din 2004 asupra procesului de largire a UE - posibile implicatii pentru Romania”. O mana de oameni am inceput sa lucram impreuna si am realizat un studiu pe aceasta tema. Prin acest eveniment, cred ca eram printre primii care am inceput dezbaterea in Romania despre rolul racordarii partidelor romanesti la realitatea doctrinelor europene.

EurActiv: Am inteles ca studiul despre perceptia Romaniei in Bruxelles, realizat in 2006, a fost foarte bine primit. Ce a facut diferenta in felul de abordare?

Dan Luca: In 2006 am lansat un proiect complex, care a solicitat mult efort din partea echipei. Pornind de la rezultatele unui sondaj de opinie al Clubului, realizat in perioada 12 martie – 22 aprilie 2006 asupra imaginii Romaniei in Bruxelles, Clubul “Romania-UE” lansa o provocare pentru a identifica locul pe care Romania il ocupa in cadrul Europei largite si pentru a propune arii de actiune de imbunatatire a contributiei Romaniei la proiectul european. Cand am decis sa demaram acest proiect nu ne-am imaginat enormul interes al colegilor europeni in a raspunde chestionarului despre Romania. Intr-adevar, Romania este o tara despre care multa lume in Bruxelles auzise si avea o opinie. Pe 28 iunie 2006 lansam oficial studiul „Amprenta Romaniei” („Footprint Romania”) printr-o dezbatere in incinta Parlamentului European. Dezbaterea animata de catre Clubul „Romania–UE” a reunit o larga audienta europeana interesata sa cunoasca punctul de vedere al reprezentantilor institutiilor europene si al forurilor de decizie romanesti fata de rolul Romaniei ca stat membru UE.

EurActiv: Putem vorbi despre o „echipa Romania” in Bruxelles-ul european?

Dan Luca: Am dorit si noi sa sarbatorim intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Am vrut sa ne strangem cat mai multi romani la un loc in Bruxelles si sa identificam cum putem sa „actionam si noi mai european”. In prezenta primului comisar european provenit din Romania, Leonard Orban, si a 25 de parlamentari europeni romani, Clubul "Romania-UE" Bruxelles a organizat pe 6 martie 2007 dezbaterea cu titlul: "Succesul romanesc in Bruxelles-ul european". Cu acest prilej am lansat in premiera studiul „Romania in capitala Europei - de la succes individual la un posibil succes global”. ECHIPA este tema centrala a studiului, dar echipa in sens larg. Exista un succes individual al romanilor in capitala Europei. Dezbaterea pe care o lansam prin acest studiu era daca putem cladi pe viitor un succes global al Romaniei in capitala europeana. Estimam inca de atunci ca numarul romanilor care lucreaza in Bruxelles-ul european a trecut de cifra 1.000, aproximativ 50% dintre ei lucrand in sistemul privat, iar restul in cel institutional.

Link-uri:
- Clubul „Romania-UE” Bruxelles
- Blog-ul Clubului „Romania-UE” Bruxelles