Mai multe state europene care au avut un boom al pietei imobiliare ar putea inregistra o scadere abrupta a preturilor, iar factorii de decizie ar trebui sa trateze domeniul imobiliar ca pe un indicator economic important, se arata intr-un studiu al Fondului Monetar International prezentat de Reuters.

Irlanda, Olanda si Marea Britanie sunt primele trei state care au inregistrat „o crestere inexplicabila a pretului caselor“, preturi care in perioada 1997-2007 au crescut cu 30 de procente mai mult decat sugereaza fundamentele economice, au apreciat economistii Fondului in acest studiu.
Prin utilizarea propriului index pentru aprecierea inexplicabila a pretului caselor, FMI a creat un tabel al tarilor care au o prapastie a preturilor la case, care este disproportionata fata de evolutia economiei.
„Un grup de alte state, incluzand Franta, Australia si Spania au o prapastie a preturilor la case de aproximativ 20 de procente“, se arata in studiul pregatit pentru „Perspectivele Economiei Mondiale“, raportul bi-anual publicat de FMI, citat de Rompres si care va fi dat publicitatii la reuniunea de la Washington a statelor membre ale Fondului.
Studiul plaseaza SUA in zona media a clasamentului statelor vulnerabile la o corectie a pietei imobiliare, precizand ca preturile locuintelor din SUA au scazut deja. Scaderea pretului locuintelor si problemele din sectorul ipotecar american au declansat o criza globala a creditului.
FMI sustine ca recentele cresteri de preturi si amenintarea unei scaderi bruste sunt un semn pentru multi factori de decizie din domeniul monetar ca ar trebui sa ia in considerare preturile la locuinte ca un factor economic important. Statele care au un nivel ridicat al datoriilor ipotecare si o piata imobiliara robusta ar trebui sa fie deosebit de atente. Chiar daca factorii de decizie ar trebui sa urmareasca preturile de pe piata imobiliara, ca un indicator al altor conditii economice, studiul FMI sustine ca factorii de decizie nu trebuie sa-si alcatuiasca politicile plecand de la un anumit nivel prestabilit al preturilor locuintelor.
„Preturile locuintelor ar trebui sa fie doar unul dintre elementele care ar trebui analizate atunci cand se stabileste balanta riscurilor fata de perspectiva cresterii economice“, apreciaza FMI.
Institutia financiara internationala a aratat ca dobanzile scazute de la inceputul acestei decade se pare ca au contribuit la majorarea semnificativa a pretului la case si a investitiilor rezidentiale in SUA, desi efectul a fost probabil amplificat de scaderea standardelor de acordare a imprumuturilor pana la un nivel de risc excesiv.

Sursa: Afacerea