Aproape 70 la suta dintre romani nu sunt conectati la internet si peste jumatate dintre cei care au internet folosesc conexiune de viteza redusa, arata un raport al Comisiei Europene despre progresul societatii informationale, Romania ocupand ultimul loc in acest clasament.

Potrivit raportului anual privind progresul tehnologiei informatiei si comunicarii (ICT), in 2007 internetul a atras aproape 40 de milioane de noi utilizatori regulati in UE, ajungandu-se la un numar total de 250 de milioane de europeni, utilizatori frecventi de internet.

In ciuda progresului inregistrat, 40 la suta din populatia Uniunii Europene nu a folosit niciodata internetul. Astfel, 69 la suta dintre romani sunt offline, iar bulgarii si grecii ocupa si ei ultimele locuri din top la acest capitol, cu 65, respectiv, 62 la suta, in comparatie cu Danemarca sau Olanda unde doar 13 la suta nu au acces la internet.

Pentru a incuraja folosirea tehnologiilor online, Comisia va publica un ghid la sfarsitul anului despre utilizatorii UE si drepturile si obligatiile lor digitale.

Peste jumatate dintre europeni folosesc regulat internetul, 80 la suta dintre acestia au conexiuni de banda larga si 60 la suta dintre serviciile publice din Uniunea Europeana sunt disponibile integral pe internet. Doua treimi din scoli si jumatate dintre medici folosesc internetul de mare viteza datorita unei raspandiri puternice a internetului de banda larga in Europa.

In 2007, in 16 tari peste jumatate din populatie a utilizat regulat internetul. In Danemarca, Olanda si Norvegia aproape toata populatia adulta foloseste internetul regulat, in comparatie cu Romania unde doar 20 la suta sunt utilizatori regulati de internet. Raportul arata ca nici in Bulgaria, Italia sau Portugalia oamenii nu folosesc internetul regulat.

Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este ca europenii sa profite la maximum de potentialul eHealth, un concept care presupune ca medicii primari sa fie conectati la internet, sa foloseasca internetul in timpul consultatiilor, sa existe retele care sa lege diverse institutii din domeniul sanatatii sau ca pacientii sa primeasca electronic rezultatele analizelor.

Potrivit raportului, la procentul medicilor de familie care sunt conectati la internet, Romania se afla pe ultimul loc, departe de celelalte tari din coada clasamentului. Astfel, in randul medicilor de familie din Danemarca, internetul cu banda larga are o penetrare de 91 la suta, fata de Romania cu doar cinci la suta. Penultima in top este Slovacia cu 15 procente, iar pentru Bulgaria procentul este de aproximativ 22 la suta.

Doar doi la suta din medicii primari din Romania comunica prin internet cu laboratoare, unu la suta cu spitale, clinici si farmacii si doar 0,3 la suta cu pacientii, in ansamblu acestea fiind inca o data cele mai mici procente din toata Uniunea Europeana, se mai arata in raport.

Un sondaj telefonic realizat cu medicii de familie in 2007 a obtinut totusi rezultate pozitive, la nivel european, privind numarul de calculatoarelor existente si folosirea internetului in ingrijirea primara a sanatatii. Astfel, peste 87 la suta din medici folosesc calculatoare in UE si 66 la suta le folosesc in fiecare zi in timpul consultatiilor. Aproape 70 la suta din medicii primari folosesc internetul, desi doar jumatate dintre ei au conexiuni la internet de banda larga.
Concluzia raportului a fost ca cele mai dezvoltate tari la ora actuala din perspectiva utilizarii si infrastructurii internetului sunt Danemarca, Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Austria, Belgia si Germania, iar cele mai slab dezvoltate sunt Bulgaria, Cipru, Grecia, Polonia si Romania, ina cazul acestora, peste 75 la suta din indicatori fiind sub media UE.

Sursa: Mediafax