Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) are o prezenta permanenta in Bruxelles-ul european de 6 luni. Responsabilul pentru Biroul Bruxelles al UNNPR are 30 ani si se numeste Raul Radoi. El a discuat recent cu EurActiv Romania despre activitatea notarilor romani in Bruxelles-ul european.

EurActiv.ro: Ce fac in mod concret notarii la Bruxelles?

Raul Radoi: In Europa de astazi, a mobilitatii persoanelor si intreprinderilor, a comunicatiilor instantanee, raporturile juridice in care intram au deseori caracter transfrontalier. La Bruxelles, in cele peste 20 de grupuri de lucru tematice din sanul Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana, precum si in discutii cu oficialii europeni, notarii propun solutii pentru necesitatile cetatenilor si intreprinderilor, date de dimensiunea din ce in ce mai europeana a vietii private si economice. De pilda, sunt implicati in proiecte E-justice, interconecteaza registrele nationale pe care le gestioneaza (cele succesorale, de pilda), sunt pe cale de a lansa o platforma de verificare a semnaturilor electronice, propun legislatie comunitara in materia liberei circulatii a actului autentic, se implica in elaborarea de studii universitare in domeniul tranzactiilor imobiliare, se asigura ca Bruxelles-ul sa fie prudent in materie de credit ipotecar pentru a nu se ajunge in crize similare celor din SUA. Notarii contribuie prin expertiza lor la consultarile externe lansate de Comisia European in faza premergatoare unor initiative legislative in materie de drept comercial si civil, participa prin desemnarea de notari ca membrii in grupurile de experti ale Comisiei in domeniul succesiunilor, al dreptului familiei, de exemplu, sau al dreptului contractelor.

EurActiv.ro: Cum considerati primele 6 luni de activitate de la Bruxelles?

RR: Intense si extrem de interesante au fost primele sase luni. Aici sunt enorm de multe teme de urmarit pe fond. Actualitatea europeana in materie juridica evolueaza rapid. Daca ne gandim, de pilda, la simplificarea legislativa in domeniul dreptului societatilor, crearea unui Small Business Act si a Societcii Private Europene, acestea sunt proiecte ale Comisiei Europene care au termene anul acesta si cel tarziu in 2009, au aparut in speech-uri abia anul trecut si fata de care notarii trebuie sa contribuie cu expertiza si pozitii in timp real.
 
Sunt elaborate in cadrul Biroului documentele pregatitoare pentru Adunari Generale, pentru reuniuni ale grupurilor de lucru, briefinguri, participam alturi de notarii romani la aceste grupuri de lucru, intre timp mentinem _i dezvoltam contactele cu reprezentantii statului roman si cu alesii si functionarii nostri din institutiile comunitare. Asiguram comunicarea intre UNNPR _i CNUE (Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana), pe de o parte si intre Uniune si notariatele membre asupra tematicilor UE, pe de alta parte. Incercam, in context, sa dezvoltam proiecte bilaterale ancorate in realitatile europene cu alte notariate. De pilda recent, Presedintele notariatului roman a scris omologului sau italian despre crearea unui consiliu notarial bilateral care sa trateze aspecte juridice legate de investitii straine in Romania, pe de o parte si solutii juridice pentru anumite situatii generate de fenomenul emigratiei, pe de alta parte. Ideea a aparut la Bruxelles, in marja unor discutii la CNUE.

De la 1 noiembrie functioneaza o Retea Notariala Europeana. Rolul ei este cel de platforma de comunicare intre notarii din statele membre UE pentru solutionarea cazurilor concrete cu caracter transfrontalier, asigurarea legaturii eficiente _i cooperarii intre membrii profesiei, asa cum cere codul deontologic al notariatelor europene. Biroul Bruxelles al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania joaca si rolul de interlocutor al acestei retele pentru partea romana.

EurActiv.ro: Care sunt recomandarile pentru alte asociatii profesionale din Romania din punct de vedere al structurii comunitare?

RR: Cand, dupa 6 luni, constati diversitatea dezbaterilor pe teme cruciale pentru profesie si viitorul ei, adevarata profunzime si impactul proiectului european pentru cetatean, interdependentele europene cotidiene, munca din spatele succesului sau energia pe care o implica promovarea unor obiective la nivelul de competenta _i legitimitate de aici, devine limpede ca prezenta in capitala europeana e o necesitate. Pentru o organizatie de anvergura Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania racordarea la realitatile de la Bruxelles este singura cale de a raspunde in timp real provocarilor si de a fructifica la maximum oportunitatile izvorate din membership-ul european al tarii si al profesiei notariale. 

Nu pot fi de acord cu cei care ar considera ca prezenta europeana a unei organizatii din Romania ar fi un lux. Accept insa faptul ca poate fi interpretata ca un act de pionierat. De multe ori cei cutezatori au fost marii vizionari. Eu as spune ca notarii romani au fost vizionari si realisti cand conducerea Uniunii a decis sa ridice un cap de pod la Bruxelles.

EurActiv.ro: Din punct de vedere al costurilor notariale, ce este mai avantajos sa iti cumperi casa in Romania sau in Belgia?

RR: Cumpararea unei case este cea mai importanta investitie in viata unei familii.  Este avantajos sa iti cumperi casa in oricare dintre cele 21 state europene care cunosc profesia notarului „de tip latin” sau de „drept civil”, pentru ca ai certitudinea unor garantii juridice pe care notarul le poate oferi cel mai bine, in special datorita caracterului special al profesiei. Notariatul este de departe sistemul cel mai raspandit in Europa prin care se administreaza componenta gratioasa a justitiei. Principala caracteristica a notarului de drept civil este aceea ca beneficiaza de competente speciale care tin in mod direct de exercitiul autoritatii publice. Aceste atributii ii sunt conferite la investitura de catre ministrul justitiei (in Romania) sau de catre suveran (in Belgia). Actele pe care le emite notarul si intre ele, „produsul” sau principal, actul autentic, beneficiaza de forta probanta si executorie superioara, asemanator cu actele emise de un judecator. Aceasta legatura intre notar si stat il diferentiaza pe notarul de drept civil de public notary din sistemul juridic anglo-saxon sau de „common law”.

EurActiv.ro: Care sunt perspectivele pentru urmatoarele 12 luni din punct de vedere al organizatiei pe care o reprezentati?

RR: Permiteti-mi aici, sa il citez pe Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, domnul Dumitru Viorel Manescu, care se referea recent la prioritatile europene permanente ale notariatului roman astfel: „Tot ceea ce notariatul roman si organizatiile europene omologe doresc la Bruxelles, este sa se asigure ca, in dezvoltarea proiectului politic si economic european, nu sunt ignorate aspecte esentiale pentru siguranta juridica a cetatenilor, aspecte care tin demulte ori de calitatea actului sau raportului juridic. Notarii romani si europeni pledeaza pentru eficacitate in domeniul dreptului, suntem deplin constienti de importanata domeniului nostru de activitate pentru societatile din statele noastre. Iata motivele pentru care suntem angajati in crearea unei Europe a Dreptului. Prin angajamentul nostru european dorim sa venim in intampinarea prioritatilor Comisiei Europene in materia construirii unui veritabil spatiu european al justitiei civile pentru cetatean, familii si intreprinderi.”

A consemnat: Dan LUCA / Bruxelles