Mihai Paun reprezinta de 4 ani patronatul romanesc la Bruxelles. Participa la intalnirile oficiale ale Delegatilor Permanenti si ale Comitetului Executiv BUSINESSEUROPE. De cateva zile, ACPR (Alianta Confederatiilor Patronale din Romania) a devenit membru deplin al patronatului european, prilej cu care Dan Luca l-a intervievat la Bruxelles.

Dan Luca: Patronatul romanesc este racordat la structura comunitara prin intermediul ACPR. De cand exista relatia oficiala dintre ACPR si BUSINESSEUROPE (fostul UNICE)?

Mihai Paun: Primele contacte cu UNICE - Confederatia Afacerilor Europene, actual BUSINESSEUROPE, au avut loc dupa 2000. In prima parte a anului 2004 UNICE a trimis o delegatie oficiala la Bucuresti cu obiectivul evaluarii mediului de afaceri romanesc si a organizatiilor patronale reprezentative. O serie de intalniri cu lideri ai Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania si ai membrilor acesteia au fost organizate cu aceasta ocazie la Bucuresti. ACPR a fost evaluata in perspectiva acordarii calitatii de membru observator al UNICE. In iunie 2004 Consiliul Presedintilor UNICE si Comitetul Executiv au aprobat la Dublin cererea acordarii calitatii de membru observator a ACPR. Aceasta data reprezinta un inceput in procesul de comunicare si colaborare oficiala cu BUSINESSEUROPE.

Dan Luca: In ultimii 4 ani ati reprezentat patronatul romanesc in Bruxelles. Cat de importanta este prezenta fizica in Bruxelles? Ce recomandati colegilor din mediul de afaceri romanesc?

Mihai Paun: Participarea la intalnirile oficiale ale Delegatilor Permanenti si ale Comitetului Executiv ale BUSINESSEUROPE reprezinta unul dintre primele drepturi si in acelasi timp responsabilitati ale fiecaruia dintre reprezentantii permanenti ai celor 39 de federatii industriale si federatii patronale din 33 de tari, printre care si Romania, care activeaza impreuna ca membre ale BUSINESSEUROPE pentru cresterea economica si a competitivitatii in Europa.

Participarea activa in cadrul acestor intalniri, comunicarea permanenta cu reprezentantii celorlalte organizatii membre, cu personalul BUSINESSEUROPE, pe de o parte si cu reprezentantii oficiali ai Comisiei Europene, Parlamentului European si ai celorlalte institutii europene, pe de alta parte, reprezinta o conditie esentiala privind recunoasterea ACPR ca voce a mediului de afaceri romanesc aici la Bruxelles. In Romania exista multe organizatii patronale sectoriale si/sau la nivel regional, federatii, confederatii patronale, multe dintre ele membre ale ACPR, altele care activeaza independent. Procesul de consolidare a reprezentativitatii este in curs si este de asteptat ca acesta va conduce la un echilibru tot mai stabil in dialogul trilateral guvern-patronate-sindicate. Mediul de afeceri romanesc este tot mai cunoscut pe plan european si international, iar atractivitatea sa este in crestere. ACPR sustine initiativele si interesele membrilor sai prin contactele, pozitiile si proiectele BUSINESSEUROPE si incurajeaza valorificarea pozitiei strategice pe care o detine in Bruxelles, pentru avantajele economice, politice si strategice ale actualilor si viitorilor membri.

Dan Luca: Recentele dezvoltari au conferit ACPR statutul de “full membership” in cadrul BUSINESSEUROPE. Ce implica aceasta schimbare?

Mihai Paun: Dupa o perioada de patru ani de evaluare si monitorizare a activitatii ACPR ca membru observator, Consiliul Presedintilor BUSINESSEUROPE a aprobat anul acesta calitatea de Membru cu drepturi depline a ACPR. Aceasta decizie a fost luata in 13 iunie 2008 cu prilejul intalnirii Consiliului Presedintilor care s-a desfasurat la Maribor in Slovenia. Este o schimbare de statut cu profunde implicatii in activitatea viitoare a ACPR. Mai multe resurse vor fi alocate si este de asteptat ca grupurile de lucru si comitetele BUSINESSEUROPE vor beneficia de experienta si contributia directa a expertilor reprezentand mediul de afaceri romanesc. Opinia si votul exprimate de ACPR in structurile Confederatiei de afaceri europene vor avea un rol proeminent in contextul deciziilor strategice, politice si in obtinerea consensului la nivelul acestei organizatii europene.

Dan Luca: Cat de importanta este pentru ACPR prezenta in cadrul Comitetului Economic si Social de la Bruxelles?

Mihai Paun: ACPR sustine activitatea si initiativele Comitetului Economic si Social (CESE) de la Bruxelles prin membrii sai activi delegati reprezentand mediul de afaceri romanesc. Romania este perceputa ca o tara cu potential in crearea aliantelor determinate de varietatea de interese economice, sociale _i culturale din cadrul CESE. Opiniile exprimate de reprezentantii ACPR si proiectele pe care le initiaza sunt tot mai vizibile si mai apreciate in cadrul intalnirilor de lucru organizate in cadrul acestei organizatii europene cu caracter consultativ pe lang instituciile europene mari (Comisia European, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European).

[EurActiv.ro]