Parlamentul European a votat, pe 2 septembrie, trei rapoarte din domeniul justitiei, privind imbunatatirea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti in materie penala intre statele membre, consolidarea competentelor Eurojust si Reteaua Judiciara Europeana. Pachetul de propuneri de rezolutie in domeniul cooperarii judiciare reprezinta in opinia europarlamentarei Renate Weber "un important pas inainte spre o justitie europeana".

La dezbateri au participat Comisarul european pentru justitie, Jacques Barrot si, din partea Presedintiei franceze, ministrul justitiei Rachida Dati.
 
In calitate de membra a Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), Renate Weber este autoarea unuia dintre cele trei rapoarte dezbatute azi in plenul PE, "Consolidarea Eurojust", dar si raportor din partea grupului ALDE (shadow rapporteur) pentru celelalte doua:"Aplicarea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti in materie penala" si "Reteaua Judiciara Europeana".

1.Raportul Weber
Eurparlamentarul roman Renate Weber (ALDE) a prezentat in cadrul plenarei raportul cu privire la propunerea - initiata de 14 state membre in ianuarie 2008 - de intarire a competentelor Eurojust. Propunerea de decizie se refera la compozitia Eurojust, competentele si statutul membrilor nationali si ale personalului Eurojust.

Eurojust este agentia europeana pentru coordonarea actiunilor de combatere a terorismului si a criminalitatii grave transfrontaliere in interiorul UE. Sustinand necesitatea intaririi capacitatii de actiune si coordonare a Eurojust, deputatul european Renate Weber a declarat ca trebuie sa se garanteze ca „Eurojust nu va deveni un super-procuror general european.” 

Echilibru intre competentele Eurojust si cele nationale

Potrivit raportorului, amendamentele propuse de Parlamentul European reprezinta "un echilibru corespunzator intre puterile Eurojust si cele ale membrilor sai nationali, pe de o parte, si drepturile inculpatilor, pe de alta parte. De aceea, mai multe amendamente pe care le-am propus au ca obiectiv cresterea nivelului de protectie a drepturilor procedurale, precum dreptul la aparare, dreptul la un proces corect, dreptul de a fi informat si accesul la justitie in cazul unei investigatii abuzive."

In speech-ul sau in cadrul plenului, Renate Weber a vorbit despre un paradox: "In timp ce membrii Parlamentului European sunt gata sa se concentreze asupra problemei criminalitatii grave transfrontaliere, inclusiv prin acordarea de puteri sporite Eurojust, principala noastra ingrijorare fiind doar respectul pentru drepturile omului, statele membre afirma una, dar fac legi intr-o maniera mai degraba contradictorie. Si este dificil sa le explicam cetatenilor nostri europeni cum putem obtine o zona de libertate, securitate si justitie, daca statele membre nu au suficienta incredere in propriile noastre agentii europene.”

Protectia datelor personale si drepturile acuzatilor
Pentru a garanta tratarea adecvata a datelor personale transmise organizatiilor internationale si tarilor terte, este necesara crearea unui mecanism de evaluare care sa garanteze protectia acestor date.

In raport se solicita sa se tina cont de drepturile acuzatilor si ale victimelor atunci cand se stabileste care stat membru este cel mai potrivit pentru a desfasura cercetarea penala sau pentru a lua alte masuri de aplicare a legii. Raportorul PE a afirmat ca “este nevoie sa se gaseasca un echilibru real intre exercitarea puterilor Eurojust si drepturile persoanelor suspecte de a fi comis infractiuni.”

De asemenea, se solicita adoptarea cat mai curand posibil de catre Consiliu a deciziei-cadru privind protectia datelor personale prelucrate in contextul cooperarii politienesti si judiciare in materie penala.

Rolul Parlamentului European
Raportorul PE si-a exprimat preocuparea cu privire la rolul PE in relatia cu Eurojust din cauza incertitudinii legata de Tratatul de la Lisabona: "Faptul ca nu stim care va fi soarta Tratatului de la Lisabona nu face decat sa intareasca aceasta ingrijorare. Cu toate acestea, nu exista nicio prevedere in actuala legislatie comunitara care sa impiedice Parlamentul sa aiba o functie activa in supravegherea activitatii Eurojust. Este in intregime o problema de vointa politica si sper sincer ca acestui Parlament i se va permite sa isi faca treaba.”

2.Raportul Franca urmareste stabilirea unor masuri comune pentru recunoasterea reciproca si executarea hotararilor judecatoresti intr-o tara membra a UE diferita de cea care a luat hotararea, in cazul in care persoana in cauza nu este prezenta

"Este bine stiut ca procedura in absentia nu este recunoscuta in toate tarile UE", a spus Renate Weber. "Diferite legislatii nationale au abordari diferite ale acestei probleme, de la o totala nerecunoastere a unor asemenea hotarari, pana la proceduri legale detaliate referitoare la astfel de situatii.

Cu toate acestea, in ciuda abordarilor contradictorii ale sistemelor noastre penale, cred ca este important sa avem o abordare comuna la nivelul UE. Pentru moment, este evident ca scopul nu e sa armonizam legislatiile nationale ale celor 27 de state, ci mai degraba sa ne asiguram ca hotararile instantelor din statele membre vor fi aplicate de oricare alt stat UE."

3.Raportul Kaufmann se refera la consolidarea Retelei Judiciare Europene pentru a asigura cooperarea juridica dintre statele membre.

Renate Weber a declarat: "Noul instrument legal va facilita rolul RJE si ajutorul dat autoritatilor judiciare competente din statele membre. De asemenea, acesta ia in considerare noua orientare in domeniul cooperarii judiciare in interiorul Uniunii Europene, bazata pe principiul recunoasterii reciproce.

Asa cum se arata in raport, Reteaua Judiciara Europeana faciliteaza schimbul de date personale intre autoritatile competente ale statelor membre, in cadrul cooperarii judiciare. Din acest punct de vedere, apreciez in mod deosebit introducerea in text a unei prevederi privind protectia datelor, dat fiind ca, la acest moment, nu exista un instrument legal, la nivelul UE, privind protectia datelor personale”.

Europarlamentarul PSE Daciana Sarbu a afirmat luni seara, in plenul Parlamentului European, ca Reteaua Judiciara Europeana si Eurojust trebuie sa coopereze si sa se completeze. Totodata, deputata europeana a pledat pentru o atentie sporita acordata crearii retelei de telecomunicatii speciale pentru transmiterea datelor cu caracter personal.  

"In ultimii ani, activitatea Retelei Judiciare Europene si a Eurojust s-a dovedit a fi extrem de importanta si de utila in domeniul cooperarii judiciare in materie penala. Adoptarea Deciziei Consiliului privind Reteaua Judiciara Europeana, cat si cea privind consolidarea Eurojust, sunt necesare pentru ca cele doua structuri sa devina din ce in ce mai flexibile, in conditiile in care mobilitatea persoanelor si infractiunile transfrontaliere au crescut foarte mult in ultimii ani", a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a PE (LIBE).

In viziunea deputatei europene, "cele doua structuri trebuie sa coopereze si sa se completeze, iar crearea unui punct de contact drept corespondent national pentru coordonarea activitatii Retelei Judiciare Europene, precum si crearea unui sistem national de coordonare Eurojust sunt importante pentru o informare reciproca permanenta si pentru a orienta autoritatile nationale fie catre Reteaua Judiciara Europeana, fie catre Eurojust, in functie de caracteristicile cazurilor tratate. Informatiile structurate si furnizate la timp sunt esentiale pentru eficienta activitatii Eurojust".

Surse: PE, Renate Weber, ALDE, PSE

Linkuri:

- Raportul “Consolidarea Eurojust”

- “Aplicarea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti in materie penala”

- “Reteaua Judiciara Europeana”