Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezolutie prin care cere Comisiei Europene interzicerea clonarii animalelor pentru productia de alimente, precum si a importurilor de animale clonate. Procesele de clonare sunt asociate cu rate scazute de supravietuire, au argumentat eurodeputatii, in timp ce mortalitatea si morbiditatea clonelor sunt mai ridicate decat in cazul animalelor produse pe calea imperecherii.

Initiata de presedintele comisiei Parlamentului European pentru agricultura, Neil Parish (PPE-DE, regatul Unit), rezolutia solicita interzicerea clonarii animalelor pentru productia de alimente, precum si cresterea animalelor clonate si a descendentilor acestora. Eurodeputatii mai cer Comisiei interzicerea atat a comercializarii carnii si produselor lactate provenite de la animale clonate sau de la descendenti ai acestora, cat si importul de animale clonate sau de material seminal si embrioni proveniti de la acestea.

“Consumatorii europeni si-au exprimat in nenumarate ocazii refuzul de a avea pe masa alimente derivate din animale clonate. Oamenii vor sa hotarasca singuri ceea ce consuma si sunt ingrijorati ca in cele din urma clonarea ii va afecta si pe ei. Daca oamenii spun nu, noi de ce ar trebui sa decidem altfel?”, a sustinut in plenul PE eurodeputatul liberal Magor Csibi, vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a PE.

"Parlamentul European a redat vointa cetatenilor europeni, iar acum e randul Comisiei sa actioneze in acest sens", a conchis eurodeputatul liberal.

Potrivit datelor stiintifice existente, clonarea ar reduce in mod semnificativ diversitatea genetica in cadrul efectivelor de animale, crescand astfel posibilitatea ca septeluri intregi sa fie decimate de boli la care sunt susceptibile, mentioneaza un comunicat al PE. In plus, clonarea animalelor in scopul productiei de alimente, pune serios in pericol imaginea si continutul modelului agricol european, care se bazeaza pe calitatea produselor, principiul respectarii mediului inconjurator si conformitatea cu norme stricte de bunastare a animalelor.

Sursa: PE, ALDE