Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat in mare parte platile la hectar aferente anului trecut, la aproape doua luni de la termenul limita, ramanand circa 3.200 de fermieri care mai trebuie sa primeasca subventiile. "Platile au fost practic terminate, fiind procesate peste 99% dintre cereri si platiti toti fermierii indreptatiti.

Au mai ramas doar 3.200 de fermieri, care reprezinta cazuri punctuale si care se pot duce foarte mult in timp. E vorba de litigii, inconsistente in sistem sau fermieri care au probleme cu contul bancar. Litigiile pot dura foarte mult si nu depinde de APIA, iar inconsistentele se trateaza de la caz la caz", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al APIA, Dragos Nacuta.
El a adaugat ca inconsistente in sistem inseamna erori ale softului, iar fiecare caz este tratat separat. Totodata, unii fermieri au probleme cu contul.
"Exista un numar de 92 de fermieri care au probleme cu contul, dupa cum reiese din sistem. Dar, exista in continuare si un numar destul de mare, de ordinul miilor, de ordine de plata intoarse la trezorerie, tot din cauze legate de neconcordante ale datelor bancare. Problema nu mai este in responsabilitatea APIA decat in masura in care am cerut bancilor clarificari cu privire la aceste aspecte si am solicitat fermierilor sa verifice inca o data, daca nu au facut-o pana acum, datele declarate la banca si conformitatea cu cele declarate in cererea de sprijin", a spus Nacuta.
Institutia ar fi trebuit sa finalizeze platile pana la data de 30 iunie, iar sumele care sunt acordate dupa aceasta data sunt supuse unei penalizari (un anumit procent din suma ramasa de platit nu mai este rambursata de UE).
Penalizarea este calculata lunar, iar retinerea de la rambursare aferenta lunii iulie (calculata ca procent din suma care a mai ramas de platit dupa data de 30 iunie) este de 219.000 de euro, potrivit lui Nacuta.
Pentru penalizarea aferenta lunii august (calculata ca procent din suma care a mai ramas de platit dupa data de 31 iulie) Comisia nu a trimis deocamdata o comunicare Agentiei de plati.
De la luna la luna procentul retinut creste, dar sumele ramase de platit scad, astfel ca retinerea de la rambursare este din ce in ce mai mica.
"Consideram ca absorbtia de fonduri este una consistenta, vorbim de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene, la care se adauga o contributie importanta de la bugetul national. Prioritatea APIA a fost cheltuirea corecta a fondurilor alocate, cu respectarea temeinica a procedurilor si regulamentelor, tocmai pentru a preveni situatii intampinate de alte state membre, care au suferit corectii financiare", a aratat purtatorul de cuvant al institutiei. Pentru obtinerea de subventii pe suprafata pentru anul 2007 au depus cereri 1,24 milioane de fermieri.

Sursa: Mediafax