Comisia Europeana a aprobat joi noua politica a Italiei privind imigratia, care vizeaza in special un recensamant al adultilor si minorilor din taberele de nomazi, apreciind ca pare compatibila cu legislatia UE. "Buna cooperare intre autoritatile italiene si Comisia Europeana a permis verificarea conditiilor de executare (a masurilor prevazute) si corectarea celor ce puteau fi contestate", a declarat Michel Cercone, purtator de cuvant al comisarului european pentru Justitie si Libertati, francezul Jacques Barrot.

"Barrot apreciaza vointa lui Roberto Maroni (ministrul italian de Interne) de a respecta legislatia europeana", a adaugat el.
Comisia a exprimat aceasta opinie dupa examinarea in august a unui raport pe care l-a cerut Guvernului italian referitor la masurile de securitate prevazute in taberele de nomazi din tara, care pareau sa vizeze in special populatia roma. Obiectivul era de a verifica daca acestea nu sunt discriminatorii.
Printre noile masuri figureaza utilizarea testelor ADN in cadrul procedurilor de reintregire a familiei, prelevarea amprentelor si un recensamant al locuitorilor taberelor de nomazi, pe care Roma le justifica prin dorinta de a proteja copiii si de a-i scolariza.
Biroul lui Barrot apreciaza ca masurile prevazute "nu autorizeaza colectarea datelor legate de originea etnica sau religia persoanelor vizate".
"Recurgerea la amprentele digitale nu este sistematica si este limitata. Pentru minori, este prevazuta doar in cazuri strict necesare, unde identificarea nu poate fi realizata in alt fel", a subliniat purtatorul de cuvant, adaugand ca Crucea Rosie si UNICEF sunt asociate acestei initiative. Recensamantul a inceput deja in tabere de la Roma, Neapole si Milano.
Purtatorul de cuvant al lui Barrot a precizat totusi ca acesta va fi "atent la toate informatiile care i-ar putea fi comunicate privind implementarea acestor masuri".
El a cerut de asemenea "sa fie informat despre incheierea recensamantului, conditiile de desfasurare si rezultate". Decretele legislative trimise la Bruxelles fac parte dintr-un set de legi menite sa inaspreasca politica Italiei privind imigratia, adoptate de Guvernul lui Silvio Berlusconi de la preluarea puterii in mai. Aceste trei texte modifica aplicarea in Italia a directivelor Uniunii Europene privind reintregirea familiei, libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene si statutul refugiatilor.
Italia vrea de asemenea sa se poata pronunta asupra indepartarii imediate din tara a unui cetatean UE "din motive de securitate", sa prelungeasca la 15 zile durata de retinere a unui cetatean UE sau sa restranga libertatea de deplasare a solicitantilor de azil.
Planurile Guvernului italian de a preleva amprentele digitale ale adultilor si copiilor din taberele de romi au generat numeroase critici in Italia si Europa de la anuntarea lor.
Parlamentul European a denuntat in iulie "un act de discriminare directa" fondat pe rasa si origine etnica.

Sursa: Mediafax