Plata fondurilor structurale nu poate demara pana cand guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finantari UE, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner, care va efectua o vizita in Romania saptamana viitoare.

"Romania trebuie sa ne trimita un raport de conformitate, adica o descriere a sistemului care va gestiona fondurile, certificat de autoritatile nationale de audit. Suntem in faza finala si sper ca vom primi inca in luna septembrie de la guvernul roman descrierea completa ce ne lipseste inca, astfel incat in luna octombrie sa putem adopta aceste documente, care ne vor permite sa facem plati", a spus Hubner la un briefing cu jurnalistii romani acreditati la Bruxelles.
Ea a precizat ca deocamdata au fost acordate Romaniei plati in avans in valoare de 1,6 miliarde de euro, dar ca "pentru a efectua plati ulterioare, trebuie finalizat acest proces de a accepta sistemul prezentat de guvernul roman".
Comisarul european a atras atentia ca nici absorbtia fondurilor de preaderare din programul ISPA nu s-a finalizat inca. "Mai sunt de absorbit aproximativ 58% din fonduri pana in 2010, adica 1,1 miliarde de euro. Am platit deja Romaniei aproape 900 de milioane in cadrul ISPA, dar e nevoie sa acceleram mai mult procesul", a spus Hubner.
"Am vazut progrese anul trecut, in implementarea mai buna a proiectelor ISPA, dar acum trebuie sa vedem cum sa evitam pierderea de fonduri. Acesta este un mesaj pe care vreau sa-l transmit partenerilor romani, ca trebuie sa continue cu aceeasi viteza obtinuta anul trecut", a spus comisarul european.
Intrebata daca masura aplicata Bulgariei in luna iulie de Comisia Europeana de a ingheta plata fondurilor europene poate fi un precedent pentru Romania, Hubner a raspuns ca "este intotdeauna mai bine sa inveti de la ceilalti si este important pentru toate statele membre sa urmareasca aceasta experienta. In ceea ce priveste Romania, chiar daca raportul CE a fost relativ pozitiv, asteptarea noastra continua sa fie ca sistemul judiciar sa devina mai eficient", a explicat Hubner.
"Coruptia este un factor care nu afecteaza doar Romania ca stat membru, dar dauneaza si cresterii economice, pentru ca deviaza resursele spre zone in care nu ar trebui sa se indrepte. Orice caz de coruptie trebuie rezolvat imediat, iar aici atat DNA (Directia Nationala Anticoruptie, n.r.) cat si DLAF (Departamentul pentru Lupta Antifrauda, n.r.) sunt eficiente, dar nu e vorba doar de un singur eveniment, ci de un proces continuu care trebuie sustinut".
Un alt mesaj pe care comisarul european va tine sa il transmita premierului roman este legat de continuarea reformelor chiar si in perioada electorala. "Cu atat de multe alegeri planificate in perioada urmatoare - parlamentare, europene, prezidentiale - este foarte important pentru Romania sa pastreze ritmul reformelor si schimbarii. Speram ca procesul democratic al alegerilor sa nu submineze eforturile Romaniei in indeplinirea angajamentelor europene si in procesul de integrare UE", a tinut sa sublinieze Hubner.
Referitor la situatia fondurilor SAPARD, care au fost suspendate in luna iulie datorita unor deficiente in sistemul de plati, Tassos Haniotis, seful unitatii de analiza a politicilor agricole din cadrul CE a spus ca "fondurile structurale nu sunt in aceeasi situatie ca cele SAPARD. Proiectele platite din fonduri structurale nu vor fi implementate de autoritati locale sau nationale, ci vor trece prin licitatii publice. Exista riscuri si la ISPA si apoi la fondurile structurale, dar procesul este diferit fata de platile directe din agricultura", a subliniat oficialul.
In cursul sederii sale in Romania, in perioada 16-18 septembrie, Hubner va vizita si doua regiuni de dezvoltare - cea din sud, Muntenia, si cea din nord-est, Moldova. Referitor la faptul ca aceasta din urma este cea mai saraca regiune din UE, Hubner a spus ca ceea ce va incerca sa le transmita primarilor si autoritatilor locale cu care urmeaza sa se intalneasca sa fie "inventivi", sa identifice un plus care sa le faca regiunea atractiva - cum ar fi Universitatea din Iasi, cea mai veche din tara, sau manastirile din regiune.
Hubner a apreciat initiativa guvernului roman de a crea poluri de dezvoltare, amintind Clujul si Timisoara ca orase care au o performanta ridicata in atragerea de investitii straine, mai ales in sectorul de IT, dar si zona Craoiva-Ploiesti-Pitesti unde se dezvolta industria de automobile.

Sursa: NewsIn