Investitiile in exploatatii agricole precum si investitiile in echipamente si tehnologie sunt componentele cu cel mai mare succes la intreprinzatori, dintre cele lansate in cadrul programelor cu fonduri europene postaderare. Programul destinat mediului rural este singurul care si-a anuntat, pana in prezent, "castigatorii". Beneficiarii contactati de EurActiv.ro au declarat ca au apelat fara probleme la credite bancare pentru asigurarea contributiei proprii. Specialistii Bancpost, una din primele banci care au lansat produse dedicate accesarii fondurilor europene, ofera detalii despre accesul la finantare.

Intreprinzatorii de talie medie si mare au avut, pana in prezent, cinci posibilitati de a obtine fonduri europene pentru investitii. Doua, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala si alte trei prin intermediul Programului Operational "Cresterea Competitivitatii Economice".

Cifrele disponibile la data publicarii materialului arata ca, la componenta de "investitii mari" ale IMM, tangibile si intangibile, valoarea proiectelor depuse este de 20 de ori mai mare decat suma maxima alocata anului 2008. Cu alte cuvinte, din 723 de proiecte depuse numai aproximativ 35 pot primi efectiv finantare in acest an.

Mai multe informatii legate de proiectele de investitii mari ale IMM.

In ce priveste componenta de “investitii mici” ale IMM, perioada de depunere a proiectelor nu s-a incheiat inca. Totusi, valoarea totala solicitata pana in prezent este dubla fata de suma alocata anului 2008.

Mai multe informatii legate de proiectele de “investitii mici” ale IMM.

Intreprinderile mari (cu peste 250 de angajati) au si ele posibilitatea sa obtina fonduri europene. Cererile de finantare pot fi depuse pana la data de  14 octombrie. Potrivit informatiilor Autoritatii de Management pentru POS CCE, pana in prezent nu a fost depus niciun proiect, dar este de asteptat ca acestea sa soseasca in perioada urmatoare.

Mai multe informatii legate de proiectele intreprinderilor mari.

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, din cele trei linii de finantare lansate pana acum doua se adreseaza mediului privat: 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" si 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". Au fost publicate rapoartele de selectie pentru primele doua sesiuni de cereri de proiecte: cele aferente lunilor martie si aprilie.

In luna martie, la componenta "121 Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost selectate 288 proiecte din cele 712 depuse pentru finantare.  In schimb, pe componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", au fost depuse 17 proiecte din care au fost selectate doar 9. Solicitantii cu proiecte aprobate contactati de EurActiv.ro au declarat ca au obtinut fara probleme credite bancare dupa ce au aflat rezultatele selectiei.

Dumitru Avadanii, directorul firmei FODGARD S.R.L., a obtinut o finantare de 2,4 milioane de lei pentru modernizarea fermei vegetale din satul Liveni, judet Botosani. Acesta spune ca nu a fost inca semnat contractul cu Ministerul Agriculturii si, prin urmare, proiectul este in intarziere. Institutia bancara cu care colaboreaza a acceptat finantarea proiectului, dar totul depinde de momentul semnarii contractului.

Mai multe informatii despre proiectul firmei FODGARD S.R.L.si componenta "121 Modernizarea exploatatiilor agricole".

Beneficiar de fonduri: Dupa anuntarea rezultatului selectiei, cinci banci m-au sunat si mi-au facut oferte”

Albert Andras, directorul firmei Elk Farm SRL din Harghita este o persoana cu experienta in afaceri si a castigat o finantare de 2,5 milioane lei pentru “Infiintarea unei unitati de prelucrare a carnii de vanat si a carnii provenite de la animale domestice in localitatea Izvoare”. Acesta spune ca, dupa anuntarea rezultatului selectiei de catre Ministerul Agriculturii, a fost contactat de banci pentru oferte de finantare.

Mai multe informatii despre proiectul firmei  Elk Farm SRL si componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere".

Sprijinul institutiei bancare, esential in derularea proiectului.

Printre primele institutii bancare care au demarat initiative in sprijinul accesarii fondurilor europene, Bancpost vine in sprijinul companiilor cu un motor de cautare performant si cu servicii integrate, adaptate la nevoia clientului.

Pentru a afla care sunt programele de finantare europeana la care micii sau marii intreprinzatori, companii private, pot apela in prezent si in ce conditii, in ce etape se implica banca si cum se stabilesc detaliile colaborarii cu clientii, click aici (un material realizat de Bancpost).

Ioana Morovan

[EurActiv.ro]