Comisia a transmis, joi, Romaniei un ultim avertisment scris privind nerespectarea obligatiei de a desemna un numar suficient de arii protejate pentru pasarile salbatice. In ciuda celor cateva progrese inregistrate, Romania nu a desemnat inca suficiente arii protejate pentru pasarile salbatice migratoare si vulnerabile, incalcand astfel directiva UE in vigoare, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pasul urmator va fi actionarea in instanta, daca in urmatoarele doua luni nu se iau masuri pentru intrarea in legalitate.

Comisia a trimis Romaniei un prim avertisment scris, in octombrie 2007, Primul avertisment scris a fost trimis in luna octombrie a anului trecut, pe motiv ca nu a fost desemnata, in termenul stabilit, nicio arie protejata speciala (APS). Desi Romania a desemnat ulterior 108 APS, 21 de zone identificate ca fiind arii de importanta avifaunistica (AIA) nu au fost desemnate, precizeaza comunicatul CE. De asemenea, o serie de APS sunt mai mici decat AIA corespunzatoare, ceea ce inseamna ca, in prezent, in APS nu sunt incluse peste un milion de hectare identificate ca arii de importanta avifaunistica.

Prin urmare, Comisia a transmis Romaniei un ultim avertisment scris privind nerespectarea obligatiei de a desemna un numar suficient de arii protejate pentru pasarile salbatice.

Comisarul UE pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat pe aceasta tema: „Reteaua europeana de arii protejate este vitala pentru conservarea pasarilor migratoare si vulnerabile. Daca una dintre tari isi neglijeaza obligatiile, intreaga Europa are de suferit. De aceea este atat de important ca toate statele membre sa isi respecte obligatiile in acest sens”.

In temeiul Directivei privind pasarile salbatice, statele membre sunt obligate sa desemneze ca arii protejate speciale (APS) toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de pasari salbatice.

Daca un stat membru al UE nu respecta aceasta obligatie, asumata prin Tratatul de Aderare, CE poate initia o actiune in justitie, dupa transmiterea unei scrisori de somare (primul avertisment scris) si a unui aviz motivat (ultimul avertisment scris).

In cazul in care statul membru nu se conformeaza avizului motivat, Comisia poate decide sa inainteze cazul Curtii de Justitie. Daca Curtea de Justitie stabileste ca a avut loc o incalcare a Tratatului, statul membru in cauza trebuie sa ia masurile necesare pentru a se conforma.

Romania are la dispozitie doua luni pentru a intra in acord cu Directiva UE. In caz contrar, Comisia ar putea chema statul roman in fata Curtii Europene de Justitie, putand aplica, de asemenea, si sanctiuni financiare.

Tot joi, CE a inchis procedura similara impotriva Finlandei, care a remediat situatia.

Statisticile actualizate privind incalcarea legislatiei comunitare, in general, pot fi consultate aici.

Sursa: CE