Parlamentul European cere statelor membre sa faca distinctia clara intre cheltuielile pentru dezvoltare si cheltuielile privind interesele politicii externe. Avand in vedere ca UE este cel mai mare donator la nivel mondial, dar si cel mai important partener comercial al tarilor in curs de dezvoltare, trebuie sa indeplineasca obiectivele la care s-a angajat in ceea ce priveste volumul asistentei oficiale pentru dezvoltare (ODA).

Uniunea Europeana si-a asumat ca volumul asistentei sale pentru dezvoltare sa ajunga pana in 2010 la 0,51% din VNB pentru UE-15 (statele membre ale UE inaintea extinderii din 2004) si la 0,17% din VNB pentru UE - 12 (statele membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 si Romania si Bulgaria).

Potrivit raportului elaborat de Thijs Berman (PSE, Olanda) si adoptat de PE, este absolult necesar ca UE sa urmareasca atingerea celui mai inalt nivel de coordonare pentru a asigura coerenta cu alte politici comunitare (mediu, migratie, drepturile omului, agricultura etc.) si a evita suprapunerea eforturilor si lipsa de coerenta a activitatilor.

Scadere alarmanta in 2007 a volumului asistentei pentru dezvoltare

In raport se subliniaza faptul ca Uniunea Europeana nu a gasit inca echilibrul corect intre doua abordari contradictorii in ceea ce priveste ajutorul pentru dezvoltare: pe de o parte, sa aiba incredere ca tarile partenere asigura o alocare corespunzatoare a fondurilor si sa sprijine administratiile acestora in crearea unor instrumente potrivite pentru utilizarea fondurilor si, pe de alta parte, sa aloce ajutorul financiar unor obiective specifice pentru a evita utilizarea necorespunzatoare sau alocarea ineficienta a asistentei.

Chiar daca UE si-a indeplinit obiectivul obligatoriu privind ODA, constand intr-o medie la nivel UE de 0,39% din VNB pentru 2006, se constata o scadere alarmanta a asistentei UE in 2007, de la 47,7 miliarde EUR in 2006 (0,41% din VNB global al UE) la 46,1 miliarde EUR in 2007 (0,38% din VNB global al UE). In consecinta, statelor membre li se solicita marirea volumului ODA pentru a-si indeplini, in 2010, obiectivul de 0,56% din VNB la care s-a angajat.

O cauza pentru scaderile din 2007 ale nivelurilor de asistenta raportate se refera, in anumite cazuri, la cresterea artificiala a datelor in 2006 prin reducerea datoriei. Europarlamentarii indeamna statele membre sa mareasca nivelurile ODA in mod durabil, concentrandu-se pe datele care nu contin partea referitoare la reducerea datoriei.

Pentru a ridica nivelurile ODA in vederea indeplinirii obiectivului ONU de 0,7% pana in 2015 se saluta abordarea aleasa de unele state membre care stabilesc calendare multianuale obligatorii si se solicita celor care nu au publicat pana in prezent calendarele lor multianuale sa adopte aceste calendare inaintea viitoarei Conferinte internationale privind finantarea asistentei pentru dezvoltare.

Mecanisme inovatoare de finantare

Crearea unor mecanisme si instrumente financiare care sa ofere masuri pentru mobilizarea capitalului privat va contribui la imbunatatirea asistentei pentru dezvoltare, se subliniaza in raportul Berman.

Comisia pentru Dezvoltare a PE saluta propunerea Comisiei de a stabili un mecanism mondial de finantare a eforturilor de combatere a schimbarilor climatice, bazat pe principiul acordarii anticipate a ajutoarelor destinate finantarii masurilor de adaptare si de atenuare in tarile in curs de dezvoltare. Statele membre si Comisia sunt invitate sa isi asume importantele angajamente financiare necesare punerii rapide in aplicare a propunerii.

In raport se mai solicita o serie de mecanisme de finantare, precum:
- accesul la finantare al micilor antreprenori si agricultori, ca mijloc de crestere a productiei de alimente si de oferire a unei solutii durabile la criza alimentara;
- crearea unui fond de garantare al Bancii Europene de Investitii care sa vina in sprijinul programelor de microcreditare si al programelor de protejare contra riscului care raspund nevoilor producatorilor de alimente locali in tarile in curs de dezvoltare mai sarace;
- infiintarea a unui Fond pentru egalitate de gen, gestionat de Fondul pentru dezvoltarea femeilor al Natiunilor Unite (UNIFEM), in scopul promovarii si finantarii politicilor in domeniul egalitatii de gen, din tarile in curs de dezvoltare.

In vederea examinarii progreselor care au fost inregistrate de la prima reuniune mondiala la nivel inalt privind finantarea pentru dezvoltare, care a avut loc in 2002 la Monterrey, organizatia Natiunilor Unite va organiza la Doha, in perioada 29 noiembrie - 2 decembrie 2008, o conferinta mondiala privind finantarea pentru dezvoltare.

Linkuri:
- EurActiv.ro: Romania invata sa-i ajute pe altii
- EurActiv.ro: Romania - una din multele tari UE care se eschiveaza de la ajutorul pentru tari sarace

Sursa: Parlamentul European