Presedintele Traian Basescu nu a facut in "Editia speciala" de pe TVR 1, de miercuri seara, decat sa explice discursul din Parlament dand asigurari ca nu a vizat un atac la adresa Guvernului. Seful statului a criticat intreaga clasa politica pe care o considera preocupata doar de jocuri marunte de culise. Presedintele a atacat totusi Guvernul spunand ca Roamania nu a obtinut niciun ban de la UE pentru autostrazi fiindca sunt bani controlati pe cand banii de la buget sunt administrati discretionar.

 - "Daca nu exista interes din partea partidelor pentru aceste obisctive, inseamna ca nu exista interes pentru Romania", a punctat presedintele.

    - Intrebat daca discursul sau din Parlament a marcat o schimbare de atitudine, Traian Basescu a raspuns ca: "Nu este o schimbare de atitudine. Am avut responsabilitatea acestui discurs. Este un discurs de final de ciclu electoral pentru Parlament. Am vrut sa fie o radiografie care sa stabileasca obiectivele Romaniei, care trebuia argumentat."

    - Referitor la afirmatia sa din Parlament, cum ca hotararea de Guvern privind impartirea colegiilor uninominale ar avea elemente de ilegalitate, presedintele a afirmat: "Pana astazi, iata, presedintele nu s-a pronuntat pentru ca nu vrea vot uninominal, spuneau unii analisti la televiziuni. Declaratia mea nu are nicio legatura cu faptul ca astazi s-a judecat contestatia PRM privind impartirea, prin hotarare de Guvern, a colegiilor uninominale. Nu am vrut sa emit o declaratie ferma tocmai din cauza ca nu am vrut sa fiu acuzat ca vreau sa influentez decizia Curtii de Apel. Aceasta lege are elemente de ilegalitate. Sigur, trebuie sa asteptam decizia judecatorului. Dar aceasta lege are elemente de ilegalitate. Am vrut sa dau de inteles ca am in vedere aceasta problema. Este un lucru care trebuia lamurit. Aceasta este parerea mea. Dar maine ma voi supune si voi recunoaste orice decizie a judecatorului, indiferent care va fi ea."

    - Traian Basescu a negat categoric faptul ca prin afirmatia sa privind "elementele de ilegalitate" ale hotararii de Guvern s-a antepronuntat si va influenta in vreun fel decizia judecatorului care se ocupa de caz.

    - Seful statului a vorbit si despre  "resursele uriase din sectorul rural", care nu sunt valorificate, dar si despre productivitatea scazuta: "Marea problema a Romaniei este productivitatea muncii, care sa genereze venituri mai mari si cresterea nivelului de trai. Intarzierile in acest domeniu nu fac decat sa mentina productivitatea scazuta, in conditiile in care in Romania se inregistreaza una dintre cele mai scazute productivitati dintre tarile Uniunii Europene. Nu putem privi serios la varianta cresterii veniturilor, daca nu crestem productivitatea. Daca nu crestem productivitatea, cresterile salariale se transforma in inflatie si cresterea preturilor. Nu trebuie sa ne bucuram ca se maresc pensiile inainte de alegeri. Marea problema nu este ca au crescut pensiile si salariile. Aveam cu ce compensa aceasta crestere daca luam banii de la UE si ii bagam in autostrazi sau investeam in mediul rural. Din pacate, ne plac banii din buget, pe care ii administram discretionar. II dam la primarii nostri".

    - De ce credeti ca nu s-a obtinut niciun ban de la UE pentru autostrazi? Sunt bani controlati, nu se utilizeaza oricum. Banii de la buget sunt administrati discretionar. Doua guverne au trecut. Guvernul Adrian Nastase si guvernele Tariceanu 1 si 2 nu au fost in stare sa contracteze bani de la Uniunea Europeana sa continue autostrada de la Cernavoda la Constanta".

    - "Nu putem spera sa trecem in servicii si in industrie un milion de oameni angajati acum in agricultura, in lipsa unui sistem educational. Trebuie sa dedicam cateva cicluri electorale acestei probleme. Sunt cehstiuni care necesita viziune strategica a viitoarelor guverne, pe o perioada de 15-20 de ani.", a adaugat Traian Basescu.

    - Intrebat cum ar putea arata viitorul guvern judecand dupa sondajele de opinie date publicitatii in ultimele zile, seful statului a replicat ca: "Lasati-ma sa raman intr-o neutralitate. Conditia este sa nu fie partide controlate de oligarhi."

    - Traian Basescu a subliniat faptul ca doreste sa isi mentina neutralitatea in campania electorala care urmeaza: "Daca vor face din presedinte o tinta in campania electorala, ca la precedentele alegeri, europarlamentare si locale, ma vor obliga sa reactionez.

    - In campania de la alegerile locale am fost provocat. Toti analistii veneau seara la televizor si spuneau: Uite, Basescu nu spune nimic, deci Basescu nu il sustine pe Blaga. Nu era bine in interiorul PD-L sa se creada ca presedintele nu il sustine pe Blaga. M-au obligat sa reactionez."

    - Traian Basescu a vorbit si despre compromisurile pe care le-a facut in politica: "Niciodata nu o sa pun interesul meu personal, al fostului meu partid inaintea celui al tarii. Dupa castigarea alegerilor din 2004, am facut acel compromis, cu PC, pe care l-am numit solutia imorala, pentru a trece prin Parlament legea privind cota unica. Nu aveam dreptul sa nu fac tot ce puteam pentru a introduce cota unica. Mi s-a parut un compromis care trebuia facut pentru a putea aplica programul pentru care noi castigasem alegerile".

Sursa: HotNews.ro