Pluralismul mediatic trebuie asigurat astfel incat toti cetatenii sa aiba acces la mass media libere, subliniaza membrii PE in rezolutia adoptata astazi. Pentru a preveni influenta unor proprietari, actionari sau guverne asupra continutului editorial, deputatii europeni solicita adoptarea unor Carte editoriale si incurajeaza o dezbatere deschisa cu privire la statutul blog-urilor.

Exista "un risc considerabil" in ceea ce priveste capacitatea companiilor private de media de a-si indeplini functia de gardian al democratiei, dat fiind faptul ca acestea sunt motivate in mod predominant de profitul financiar. Pentru a asigura independenta, se propune infiintarea unui ombudsman pentru protejarea mijloacelor de informare in masa.
In rezolutia adoptata, care are la baza raportul elaborat de Marianne Mikko (PSE, Estonia) in cadrul Comisiei parlamentare pentru cultura si educatie, deputatii europeni atrag atentia ca pastrarea pluralismului mediatic nu ar trebui lasata numai sub influenta mecanismelor pietei.  "Experienta demonstreaza ca, concentrarea fara restrictii a proprietatii, pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si intrucat un sistem bazat exclusiv pe concurenta pietei libere nu poate garanta pluralismul sectorului media", se arata in raport. In plus, concentrarea proprietatii genereaza o dependenta din ce in ce mai mare a profesionistilor din media de marii proprietari de trusturi de presa.
Concentrarea mijloacelor de informare in masa ar trebui sa nu se refere numai la  proprietatea asupra mijloacelor de informare in masa si productia de continut mediatic, ci si la canalele (electronice) si mecanismele de acces la continutul de pe internet si de diseminare a acestuia, cum ar fi motoarele de cautare.
O amenintare la adresa independentei media reprezinta existenta trusturilor de presa aflate in proprietatea unor mari companii care si-au construit pozitii importante si adesea dominante in unele state membre si care pot incheia contracte de achizitii publice. 
Pentru a asigura independenta jurnalistica si editoriala se sugereaza adoptarea unor carte editoriale care sa "impiedice proprietarii, actionarii sau organismele externe, precum guvernele, sa influenteze continutul stirilor." 
Pentru a facilita intelegerea obiectivelor operatorului si a editorului si a informatiilor referitoare la acesta, se incurajeaza publicarea structurii de proprietate a tuturor formelor de presa.
 
Rolul serviciilor publice

Obiectivele principale ale autoritatilor publice ar trebui sa fie crearea conditiilor adecvate pentru a asigura un nivel inalt de calitate a mijloacelor de informare in masa (inclusiv a mijloacelor publice de informare in masa), pentru a asigura diversitatea acestora si a garanta independenta deplina a jurnalistilor.
Statele membre trebuie sa sprijine serviciile publice de radiodifuziune de inalta calitate, pentru a fi in masura sa ofere o alternativa reala la programele canalelor comerciale si care, fara a fi nevoite sa concureze pentru a obtine cote de audienta si venituri din publicitate, pot ocupa un loc relevant in panorama europeana, ca piloni de mentinere a pluralismului mass-media, a dialogului democratic si a accesului tuturor cetatenilor la continuturi de calitate.
Potrivit europarlamentarilor, mijloacele de informare audiovizuale publice trebuie sa dezvolte, pe langa programele traditionale, si servicii si cai de informare noi si sa poata interactiona cu toate retelele si platformele digitale pentru a-si putea realiza obiectivul in era tehnologiei digitale.
 
Comunicarea online: bloguri si continuturi generate de utilizatori

Noile mijloace de informare in masa au adus sun dinamism si o diversitate crescuta in peisajul mediatic, insa trebuie incurajata folosirea intr-un mod responsabil a noilor tehnologii.
Blogurile reprezinta o contributie noua si importanta la pluralismul mediatic si sunt un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private. Potrivit rezolutiei adoptate, se incurajeaza o dezbatere deschisa referitoare la toate chestiunile legate de statutul blog-urilor.
Propunerea Comisiei parlamentare, care a fost inlocuita de rezolutia prezentata de grupurile politice PSE, ALDE si Grupul Verzilor/ALE, sugera clarificarea statutului juridic al blogurilor si al site-urilor bazate pe continut generat de utilizatori in sensul asimilarii acestora, in fata legii, cu orice alta forma de exprimare publica.
In timpul prezentarii raportului in plen (22 septembrie a.c.), Marianne Mikko a oferit un raspuns cu privire la preocuparile multor bloggeri: "Intrarea mea In spatiul virtual a creat reactii rapide in randul bloggerilor. As dori sa subliniez aici ca nimeni nu este interesat sa reglementeze internetul".
De asemenea, deputatii europeni isi exprima sprijinul pentru garantarea drepturilor de autor la nivelul presei on-line, partile terte avand obligatia sa mentioneze sursa atunci cand preiau declaratii.
In final se solicita o mai mare transparenta in ceea ce priveste datele cu caracter personal si informatiile despre utilizatori, detinute de catre motoarele de cautare pe Internet, furnizorii de posta electronica si site-urile de retele sociale.

Sursa: Redactia Romana, Serviciului de Presa al Parlamentului European