Ministrii de interne ai UE s-au pus de acord saptamana trecuta asupra unui set nou de principii comune privind imigratia. Normele respective au ca scop stoparea migratiei ilegale si relaxarea conditiilor pentru angajatii cu calificare superioara din afara Uniunii celor 27 de natiuni. "Libertatea de circulatie pe teritoriul UE este unul din pilonii de baza ai comunitatii si nu poate fi contestata'', a declarat comisarul UE pentru justitie si afaceri interne, Jacques Barrot.

Ministrii de interne ai UE s-au pus de acord joi (25 septembrie) asupra unui Pact European privind Imigratia si Azilul, prezentand un set de norme comune privind gestionarea afluxului de muncitori din statele non-UE. Acestia au oferit sprijinul lor de principiu pentru introducerea unui regim de carti albastre destinat profesionistilor calificati din afara Uniunii celor 27 de natiuni.
Principalele obiective ale pactului, pe care liderii UE urmeaza sa il aprobe in mod oficial la summitul de doua zile ce va incepe in 15 octombrie, sunt consolidarea controlului asupra imigratiei ilegale, promovarea migratiei legale si dezvoltarea unei politici comune a azilului.

"Libertatea de circulatie pe teritoriul UE este unul din pilonii de baza ai comunitatii si nu poate fi contestata'', a declarat comisarul UE pentru justitie si afaceri interne, Jacques Barrot.
Masurile prevazute incearca sa "evite cele doua capcane potentiale evidente: crearea unei fortarete europene si deschiderea totala fata de imigratia ilegala", a declarat ministrul francez pentru imigratie Brice Hortefeux, presedintele intalnirii de joi.
Documentul se concentreaza pe cinci domenii, printre care se numara migratia legala si ilegala, controlul granitelor, politicile azilului si cooperarea cu tarile de origine si tranzit pentru imigranti. Pactul subliniaza faptul ca Uniunea "nu are resursele necesare pentru a-i primi in mod decent pe toti imigrantii care spera sa gaseasca o viata mai buna" in cadrul granitelor sale.
Documentul fara caracter obligatoriu cere statelor membre sa evite amnistiile in masa oferite imigrantilor ilegali, cerandu-le totodata sa ofere conditii mai bune pentru imigrantii cu calificari superioare.

Conform normelor, natiunile UE vor putea gestiona afluxul de imigranti legali pe baza propriilor nevoi si capacitati de a-i primi pe acestia. Masurile prevazute stipuleaza de asemenea restrictionarea imigratiei ilegale si expulzarea strainilor fara documente.
Ministrii au sprijinit de asemenea in principiu introducerea regimului cartii albastre, dupa modelul sistemului american al cartii verzi, conceput pentru atragerea anumitor tipuri de profesionisti straini si solutionarea penuriei de lucratori calificati.
Dupa 18 luni de munca intr-un stat UE, un imigrant ce detine un permis in acest sens va putea lucra intr-un alt stat membru, dar va trebui sa solicite o noua carte albastra in respectiva tara in termen de o luna de la sosirea sa.
Ministrii au convenit ca statele membre trebuie sa ofere aplicantilor din tarile non-UE salarii de 1,5 ori mai mari decat salariul mediu din tara gazda, "cu scutiri pentru o serie de categorii de munca pentru care aceasta cifra poate fi coborata la 1,2", a afirmat Hortefeux.

Unii dintre membrii noi ai Uniunii s-au opus insa intrarii in vigoare a acestui regim inainte de 2011, cand vor fi ridicate restrictiile de munca impuse de membrii vechi.
"Cetatenii nostri nu pot fi intr-o situatie mai proasta decat cei din statele non-UE", a declarat reporterilor Ivan Langer, ministrul ceh de interne. "Noi suntem membri UE si dorim aceleasi drepturi de munca pentru toti cetatenii UE".
Austria, Belgia, Germania si Danemarca continua sa isi protejeze pietele de lucratorii proveniti din fostele tari comuniste, care au aderat la UE dupa 2004.
Pactul cere de asemenea statelor membre sa dezvolte o politica comuna a azilului, insa observatorii anticipeaza ca aceasta nu va intra in vigoare inainte de 2012.

Sursa: Southeast European Times