Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a informat pe colegii de Cabinet, despre rezultatul intalnirii de la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Nu ne-am dus nici sa dam raportul si nici nu am fost chemati. Aceasta intalnire face parte din obisnuitele consultari bilaterale dintre presedintele CE si premierii statelor membre. A fost o intalnire solicitata de mine, tocmai pentru a avertiza Comisia ca pachetul energie-schimbari climatice poate sa aiba consecinte deosebite care sa franeze dezvoltarea economica a unora dintre state precum Romania si celelalte state din zona Europei Centrale si de Est" a declarat primul-ministru.

Premierul Tariceanu a precizat ca pe agenda discutiilor s-au aflat o parte dintre prioritatile Romaniei la nivelul UE, fiind abordate patru subiecte principale.
Astfel, un prim subiect discutat cu presedintele CE a fost cel privind pachetul legislativ energie - schimbari climatice. Primul-ministru a precizat ca Romania trebuie sa respecte obligatiile asumate de Uniunea Europeana si implicit de Romania, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, dar ca are nevoie de sprijinul UE pentru a se alinia standardelor de mediu.

In cadrul discutiilor cu presedintele CE, primul-ministru a insistat asupra necesitatii unei politici flexibile care sa acorde Romaniei anumite compensatii, tinand cont de capacitatea scazuta de adaptare la cerintele de mediu.
„Exista o propunere in acest sens, care se negociaza, insa am  insistat foarte mult, pentru ca altfel riscam sa ducem Romania catre un profil de tara lipsita de componenta industriala si sa vedem in Europa tari producatoare si alte tari care sunt consumatoare” a afirmat premierul Tariceanu.
Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile vor trebui sa gestioneze in comun aceasta problema, a subliniat primul-ministru.

Un al treilea subiect aflat pe agenda discutiilor a fost cel legat de Strategia Lisaboba, respectiv Planul National de Reforma. Romania a fost prima tara din UE care a trimis acest Plan Comisiei, a spus primul-ministru, precizand ca in urma recomandarilor primite s-a stabilit planul de actiuni aferent PNR.

Romania face eforturi pentru a se adapta cerintelor europene legate de competitivitate, a spus premierul Tariceanu, subliniind ca „nu e suficient sa performam in 2008, trebuie sa performam si in viitori ani pentru a reusi sa ne atingem obiectivele de convergenta cu tarile Uniunii Europene sau cu media UE” .

In ceea ce priveste criza  financiara internationala – subiect discutat, de asemenea, cu presedintele CE – primul-ministru i-a informat pe membrii Cabinetului ca acest subiect va fi inscris pe agenda discutiilor de la summit-ul tarilor europene membre G8 din luna octombrie, la care va participa si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene si primul-ministru al Luxembrugului, Jean Claude Junkers. Se vor discuta reglementari suplimentare plus instrumente de interventia la dispozitia UE care trebuie sa apara in cazul unor astfel de crize.
Cei doi oficiali au discutat pe scurt si despre mecanismul de cooperare si verificare aplicabil Romaniei pentru sistemul judiciar.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca Romania va avea o noua etapa de evaluare de catre o misiune de experti care vor veni la Bucuresti pentru a redacta raportul ce va fi publicat in ianuarie-februarie 2009. „Nu s-a discutat pe fond”, a subliniat primul-ministru.
Primul-ministru a fost insotit la Bruxelles de ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si de seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Aurel Ciobanu-Dordea.

Sursa: Guvernul Romaniei