Invitatul de onoare al deschiderii anului la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC): profesorul american James Grunig, cel mai important specialist al relatiilor publice. 800 de candidati au dat examen anul acesta la FJSC, din care un sfert au intrat, media maxima fiind 8,25. Grupele de boboci vor avea ore si cu jurnalisti si specialisti in PR cunoscuti, cum ar fi Lucian Mandruta, Robert Turcescu, Dan Cristian Turturica, Adriana Saftoiu.

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) a fost infiintata imediat dupa 1989 si are parteneriate cu facultati importante din strainatate, prin programe prin care atat profesorii, cat si studentii fac schimb de experienta.

Una dintre cele mai bune facultati din regiune, chiar "cea mai buna", dupa cum o defineste decanul Mihai Coman, FJSC atrage anual aproximativ 800 de candidati, dintre care sunt admisi un sfert. Exigenta admiterii face rare notele peste 8.25.

Potrivit decanului, FJSC s-a impus ca o facultate pilot in stiintele comunicarii nu numai in ceea ce priveste programele de pregatire academica, ci si in ceea ce priveste cercetarea. „Majoritatea cartilor de referinta din Romania sunt scrise de colegii nostri”, a spus profesorul Coman. In plus, „sunt foarte multe vedete din profesie, care vin sa le impartaseasca studentilor ceea ce se intampla in jurnalismul, in publicitatea si in relatiile publice din Romania”.

Profesionistii din industrie la FJSC
jurnalistii Marina Constantinoiu, Lucian Mandruta, Florian Petrica, Dragos Placinta, Robert Turcescu, Dan Cristian Turturica sau Val Valcu

specialistii de relatii publice Luminita Oprea, Sorana Savu, Adriana Saftoiu sau Valeriu Turcan, specialistii de publicitate Tudor Fulea, Razvan Matasel, Stefan Liute, Dan Petre sau Razvan Varabiescu

nume din industrie sunt cadre didactice la FJSC: Manuela Preoteasa, Sorin Psatta sau Daniela Zeca-Buzura.
Lucian Mandruta despre jurnalistul de tip vechi si de tip nou

Lucian Mandruta, absolvent FJSC, crede ca aceasta formula, in care studentii lucreaza si cu cadrele didactice, si cu profesionistii din industrie, ii pregateste pe studenti pentru oricare dintre cele doua directii in care se dezvolta profesia.

In noul jurnalism, „subiectivismul este dus la extrem, jurnalistul se vinde pe el insusi”. Vechiul jurnalism este insa cel care da oamenilor informatii, este jurnalismul care conteaza. „Cine vrea sa fie anonim?” a intrebat Mandruta. Cativa studenti au ridicat mana: „Inseamna ca avem un viitor”.

Invitatii extraordinari ai evenimentului de deschidere au fost prof. univ. dr. James E. Grunig, unul dintre cei mai importanti cercetatori, profesori si specialisti de relatii publice din lume, si Thomas Achelis, Presedinte al Academiei Europene de Relatii Publice si reprezentant al programului PR Award in Romania.

James Grunig s-a imbracat in galben FJSC

Profesorul James Grunig a primit astazi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, la propunerea Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Acest titlu recunoaste influenta esentiala a profesorului Grunig asupra dezvoltarii relatiilor publice ca domeniu academic. „Modelul sau, al relatiilor publice ca sistem de <<comunicare bilaterala simetrica>> a devenit, analogic vorbind, un fel de teorema fundamentala a domeniului, asemanatoare ca importanta cu teorema lui Pitagora pentru geometrie sau cea a lui Newton pentru fizica”, a precizat in Laudatio profesorul Mihai Coman, decanul FJSC.

Profesorul Grunig a intrat astazi in familia facultatii, cand a primit tricoul galben cu insemnele FJSC. Galben este culoarea adversarilor sportivi ai Universitatii din Maryland, a remarcat James Grunig, dar a fost onorat sa fie fotografiat in galben FJSC.

In cadrul festivitatii de deschidere, profesorul Grunig a tinut o conferinta despre relatiile publice de tranzitie, care caracterizeaza comunicarea strategica in tarile din estul Europei si din Asia. Numai profesionistii romani, a remarcat James Grunig, pot aplica principiile generale ale relatiilor prublice in Romania, pentru ca numai acestia inteleg cultura, sistemul politic, sistemul economic,  sistemul mediatic, nivelul de dezvoltare si tipurile de activism din spatiul romanesc.

Despre prof. James Grunig

Reputatul specialist in relatii publice James Grunig este profesor emerit al Universitatii din Maryland, in cadrul Departamentului de Comunicare. Grunig detine un doctorat in Stiintele Comunicarii obtinut la Universitatea din Wisconsin si a condus mai multe programe de cercetare in relatii publice si management strategic.

Despre FJSC

FJSC este prima facultate de jurnalism infiintata dupa 1989, fiind recunoscuta pe plan national  si international drept un spatiu al formarii profesionale la cele mai inalte standarde.

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii este acreditata de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) si ofera posibilitatea formarii profesionale pentru mass-media (radio, televiziune, presa scrisa, presa de agentie, jurnalism online) si pentru relatii publice si publicitate.