Comisia Europeana a lansat, in premiera, o pagina web publica ce curpinde detalii ale beneficiarilor finantarilor UE. Motorul de cautare "Sistem de Transparenta Financiara" da acces liber la detaliile referitoare la beneficiarii fondurilor europene administrate direct de Comisie" si de agentiile sale executive care administreaza programele europene.

Sistemul de Transparenta Financiara” face parte dintr-o mai mare initiativa pentru transparenta lansata de comisarul pentru administratie si combatere a fraudei Siim Kallas in 2005.

„Foarte putine administratii publice isi deschid registrele asa cum o facem noi”, a declarat comisarul european responsabil cu problemele bugetare, Dalia Grybauskaitë. Pagina web ofera „acces total, direct, comparabil si usor de utilizat la inregistrarile financiare ale granturilor, contractelor si celorlaltor forme de sprijin european”, a adaugat Grybauskaitë.

Comisia si agentiile sale executive acorda sprijin financiar anual in valoare de aproape 10 miliarde euro programelor finantate de UE. Incepand cu anul financiar 2007, noua pagina web ofera detalii despre cei aproximativ 28.000 beneficiari ai programelor de cercetare, educatie, cultura, energie si transport. Numele beneficiarilor din acest an financiar vor fi publicate in 2009.

Motorul de cautare „permite utilizatorilor sa analizeze si sa compare mai usor informatiile despre beneficiari si domeniile lor de activitate”, a tinut sa precizeze executivul european. Informatiile sunt organizate conform criteriilor cum ar fi tara beneficiarului, departamentul Comisiei care a acordat finantarea si suma de bani finantata.

In luna iulie, un raport al executivului european a aratat ca impactul financiar al neregularitatilor si suspiciunilor de frauda in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene de catre statele membre a continuat sa creasca in 2007, in ciuda scaderii numarului de cazuri documentate.

Comisarul Kallas a declarat ca „executivul european a sustinut intotdeauna ca programele europene au ca beneficiari persoane, companii si societatea civila din interiorul si exteriorul celor 27 state membre.” Comisarul a mai adaugat ca „scopul noii pagini web este acela de a dovedi acest lucru, permitand „oricarui cetatean european sa verifice ce si cand doreste”, prin punerea la dispozitia sa a „unei forme foarte eficiente de responsabilizare”.

La inceputul acestui an, o comunicare a executivului european a urmarit sa stabileasca reglementari comune care sa defineasca rolul agentiilor de reglementare in ideea cresterii „transparentei si eficientei lor”.

Pagina web va fi extinsa pentru a putea oferi detalii ale contractelor de achizitii ale Comisiei pentru chestiunile administrative cotidiene din 2010.

Intre timp, de la 30 septembrie a inceput sa functioneze un portal separat care ofera detalii ale platilor facute de Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala catre statele membre. Guvernele trebuie sa ofere detalii ale tuturor platilor pentru agricultura ce se vor face pana la 30 aprilie 2009.

Linkuri:

- European Commission: Financial Transparency System

- Acest articol in engleza

- European Commission: Rural development funding beneficiaries
- European Commission: Beneficiaries of funds
- European Commission: Who gets EU cash? New website gives details of beneficiaries