Statele UE vor putea depasi plafonul de 3% din PIB al deficitului bugetar, impus la nivelul blocului comunitar, dupa ce principalii lideri europeni au decis sambata ca actuala criza financiara este suficient de grava pentru a permite guvernelor sa se abata de la regulile stricte privind bugetul.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, si primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, reuniti sambata la Paris pentru a gasi solutii pentru criza financiara, s-au aratat pregatiti sa aplice o clauza introdusa in 2005 in Pactul pentru Crestere si Stabilitate al Uniunii Europene (UE), care permite unui stat membru sa incalce reglementarile stricte privind nivelul deficitului bugetar, daca economia acelei tari este afectata grav de evenimente si circumstante exceptionale, transmite Reuters.

"Aplicarea Pactului de Crestere si Stabilitate ar trebui sa reflecte circumstantele exceptionale in care ne regasim", a declarat Sarkozy, intr-o conferinta de presa care a urmat intrevederilor.

La intalnire au participat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Eurogroup (organizatia ministrilor de finante din zona euro), Jean-Claude Juncker, acestia sprijinind masura propusa de oficialii Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Italiei printr-o declaratie scrisa.

Franta va fi una dintre primele tari care vor neneficia de relaxarea regulilor.

Ministrul pentru Buget, Eric Woerth, a confirmat vineri ca economia franceza este, practic, in recesiune, iar economistii considera ca tintele guvernamentale, care prevad un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2008 si 2009, sunt "foarte optimiste".

Relaxarea pactului de stabilitate reprezinta scutirea de amenzi mari a unor tari lovite puternic de criza financiara, printre care si Franta.

Alte tari membre se asteapta, de asemenea, la o franare puternica a cresterii economice, ca urmare a turbulentelor din sectorul financiar, iar o serie UE vor inregistra cheltuieli bugetare foarte mari in urma planurilor de salvare a unor banci importante.

Germania este pregatita sa garanteze guvernamental un credit de 35 miliarde de euro pentru banca Hypo Real Estate, insa institutiile financiare care ar fi trebuit sa acorde finantarea s-au retras din plan, sugerand guvernului de la Berlin sa-si asume un rol mai important in salvarea creditorului aflat in dificultate.

Marea Britanie, Belgia, Olanda si Luxemburg au nationalizat bancile Bradford & Bingley si Fortis, investind miliarde de lire sterline si euro pentru a evita falimente rasunatoare in sectorul financiar.

Franta si Belgia au acordat o finantare de urgenta, in valoare de peste 6 miliarde euro, bancii comerciale Dexia, iar Irlanda si Grecia au hotarat sa garanteze toate depozitele bancare pentru a imbunatati nivelul de incredere din sistem.

Intrunirea de sambata a liderilor celor mai puternice economii din UE a eliminat ipoteza unui plan de salvare a sectorului financiar similar cu cel adoptat in SUA, insa oficialii s-au angajat sa ia toate masurile posibile pentru ameliorarea problemelor.

Sursa: Mediafax