Cei 27 de lideri europeni au promis "luarea tuturor masurilor necesare" pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar suferind. Potrivit unei declaratii de luni seara a presedintiei franceze a UE, guvernele UE nu vor ezita - la nevoie - sa aduca infuzii de lichiditati de la bancile centrale, pentru adoptarea masurilor vizate de bancile centrale sau pentru sustinerea depozitelor garantate.

"Niciun deponent la bancile din tarile noastre nu a suferit pierderi si vom continua sa luam masurile necesare pentru protejarea sistemului si a deponentilor", se arata in declaratia politica din partea tuturor liderilor europeni.
In plus, ei au promis, inca o data, "coordonarea indeaproape si cooperarea" pe parcursul confruntarii cu efectele interne ale crizei persistente.

Totusi, pana acum, cuvintele de solidaritate nu au fost transformate in fapte.
Guvernul irlandez a fost primul care a luat masuri concrete referitor la depozitele garantate, saptamana trecuta. De atunci, Grecia, Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Marea Britanie au actionat toate unilateral, promitand, totodata, o garantare integrala a depozitelor sau semnificativ mai mare.

Solutia UE

"Eu as prefera, de departe, o solutie a UE", a spus luni in Parlamentul European comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.
"Ar fi cel mai bun mod de coordonare a actiunilor nationale si de maximizare a eficientei lor si, in acelasi timp, de asigurare ca efectele negative asupra altor institutii financiare si state membre sunt limitate".

Potrivit drei Kroes, "aria foarte mare" a garantarilor irlandeze si potentialul lor discriminatoriu au dat nastere la ingrijorari - proiectul nu acopera doar actualele depozite si credite, ci si viitoarele credite ale tuturor celor sase banci irlandeze.

"Sunt convinsa ca, cu unele reglaje fine, proiectul de garantare irlandez ar putea fi aliniat la legea europeana", a concluzionat comisarul.

In general, observatorul european al concurentei corecte a avut o abordare mai putin dura in privinta altor garantari integrale ale depozitelor bancare. "Actuala criza financiara reprezinta o amenintare sistemica la adresa sectorului bancar... iar in acest context sistemic, garantiile generale, care protejeaza depozitele cu amanuntul si datoriile bancare ale clientilor individuali, pot fi componente legitime ale unui raspuns politic public", a spus ea.

Claritatea viitorului

Comisia a anuntat ca va oferi guvernelor UE "claritate si certitudine legala" in problema respectiva, in cateva zile.
Potrivit lui Zslot Darvas, de la centrul de cercetare Bruegel, cu sediul la Bruxelles, garantiile integrale ar trebui sa fie doar o solutie temporara.

"Exista teama ca oamenii vor merge la banca, isi vor scoate banii, iar banca se va confrunta nu doar cu [problema] lichiditatilor, ci si o problema de solvabilitate", a spus dl Darvas, adaugand ca garantarea depozitelor ar putea fi o solutie buna, din cauza ca ar calma clientii bancilor.

"Dar pe termen lung, autoritatile ar trebui sa dezvolte regulatori care sa previna revenirea unor astfel de situatii", a concluzionat analistul. Problema - inclusiv sumele garantate si impactul asupra altor state membre ale UE - urma a fi dezbatuta marti de catre toti ministrii de finante ai UE, potrivit comisarului pentru afaceri financiare si monetare, Joaquin Almunia.

Sursa: Rador preluat de HotNews.ro

-----

UE majoreaza plafonul minim de garantare a depozitelor pentru populatie la 50.000 euro

Ministrii europeni de finante au decis marti majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 euro, transmite AFP.

"Statele UE sunt de acord sa extinda protectia depozitelor populatiei pana la un nivel minim de 50.000 de euro, in conditiile in care multe state membre ale Uniunii Europene sunt hotarate sa urce plafonul cel putin pana la 100.000 de euro", conform unor surse europene.

Acordul este mai putin ambitios decat cel initial, care prevedea o majorare a plafonului minim pana la 100.000 de euro.

Statele din Uniunea Europeana s-au angajat, de asemenea, sa sustina toate marile grupuri financiare semnificative pentru sistem, in caz de nevoie, pentru a evita raspandirea crizei, a anuntat ministrul german de finante, Jorg Asmussen. O decizie in acest sens a fost adoptata de ministrii de finante europeni in cadrul unei intalniri desfasurate la Luxemburg, consacrata crizei financiare internationale.

Liderii europeni si-au afirmat, de asemenea, determinarea "de a recurge la actiuni coordonate" pentru a raspunde crizei financiare. "Europa este unita in fata crizei", a declarat ministrul francez de finante, Christine Lagarde, adaugand ca "suntem pregatiti sa asiguram soliditatea si stabilitatea sistemului nostru financiar".

Dupa discutii prelungite, liderii europeni decisesera luni ca planul de masuri pentru sustinerea sectorului financiar sa fie dat publicitatii doar dupa ce documentul va fi aprobat de toti cei 27 de ministrii de finante.

Acest plan a fost discutat prima data de liderii statelor din zona euro. Luni seara, la o conferinta de presa amanata cu peste doua ore din cauza prelungirii dezbaterilor, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre masurile avute in vedere, dar a respins cu fermitate speculatiile ca europenii nu pot face fata crizei financiare.

Liderii europeni au in vedere o serie de masuri care sa asigure stabilitatea sistemului financiar si care sa ii protejeze pe deponentii la banci.

De altfel, Banca Centrala Europeana va continua sa sustina cu lichiditati sistemul bancar european pentru a veni in ajutorul intreprinderilor in criza actuala, a anuntat luni seara presedintele bancii, Jean-Claude Trichet. "Noi vom continua sa furnizam pe piata monetara toate lichiditatile de care va fi nevoie, atat timp cat va fi necesar", a declarat Trichet.

Sursa: HotNews.ro