Guvernul a decis miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea Codului Fiscal, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern. "Am luat astazi o serie de masuri de sustinere a pietei de capital din Romania, prin incurajarea investitorilor romani si straini sa participe la tranzactiile pe Bursa de Valori Bucuresti, intr-o perioada in care evolutia burselor este afectata de criza financiara de pe pietele internationale", a afirmat seful Executivului.

Primul-ministru a prezentat principalele modificari ale Codului Fiscal decise in sedinta de Guvern. Astfel, in anul 2009, profitul realizat de persoanele juridice romane din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de C.N.V.M. nu va fi impozitat. De asemenea, in anul 2009 castigurile realizate de persoanele fizice nerezidente din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise nu vor fi impozitate. De acelasi regim vor beneficia si persoanele juridice straine. De asemenea, ca masura de atragere a capitalurilor  straine, s-a prevazut ca veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica sa nu reprezinte venituri impozabile din  Romania.

“Aceste masuri sunt in acord cu majoritatea legislatiilor similare din statele Uniunii Europene”, a precizat primul-ministru.

O alta modificarea importanta a Codului Fiscal, a aratat premierul Tariceanu, stabileste ca incepand cu 2009, limita deducerii cheltuielilor efectuate, in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, va fi majorata de la 400 de euro la 800 de euro in total, la angajat si angajator. De asemenea, pentru asigurarile voluntare de sanatate, limita de deductibilitate s-a majorat la 250 de euro, atat la angajat cat si la angajator. “Aceste modificari vor avea o contributie benefica pentru ca banii urmeaza sa fie plasati in economie”, a subliniat primul-ministru.

Sursa: Guvernul Romaniei